B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

05 april 2013

Steden op Pinterest

Er is een zeer grote variatie aan gebruikers die je op Pinterest vindt. Er zijn zeer actieve gebruikers, maar ook zeer passieve. Er zijn mooie pins, maar af en toe ook aartslelijke. Het merendeel van de gebruikers zijn gewone personen, maar bedrijven, verenigingen en andere instanties hebben ook de weg naar Pinterest gevonden. Af en toe zal ik op dit blog enkele interessante Pinterest-accounts voorstellen. Hieronder kan u kennismaken met enkele Pinterest-accounts van steden en gemeenten uit Vlaanderen.

Laat ons beginnen met de grootste stad in Vlaanderen, Antwerpen. Er is een officiële account van Stad Antwerpen : pinterest.com/stadantwerpen/. Het feit dat er officiële account is, is lovenswaardig. Het spijtige is echter dat de account niet zo actief lijkt te zijn. Tot nu toe is er maar één enkel board met 25 pins. Een stad zoals Antwerpen zou toch meer moeten kunnen tonen. Maar 16 Pinterest-gebruikers hebben zich de moeite getroost deze Pinterest-account te volgen, in de hoop op meer pins vermoedelijk.

De site Apen.be heeft vermoedelijk eerder de weg naar Pinterest gevonden. Zij hebben immers de account pinterest.com/antwerpen/ kunnen registreren. Deze account toont al wat meer bedrijvigheid. Deze account telt al 603 followers, een mooie prestatie.

Voor Gent, de tweede stad van Vlaanderen, heb ik ook twee accounts gevonden die ik hier wil voorstellen. Er is de account pinterest.com/visitgent/. Deze account wordt beheerd door de Dienst van Toerisme van Gent. Deze account heeft al 23 boards met 726 pins. De account telt 68 followers.
De account pinterest.com/gent/ bestaat overigens ook, maar die heeft niet met Gent te maken, wel met "Gen Tehan", iemand uit Australië.

Bruisend Gent is een privé-initiatief over Gent. Naast de site is er ook een Pinterest-account pinterest.com/bruisendgent/. De Pinterest-account is niet bijster actief, 1 board met 4 pins, bovendien nog van een initiatief uit 2012 "Lichtfestival Gent 2012". Slechts 8 followers hebben de weg naar deze Pinterest-account gevonden.

Stad Mechelen heeft ook een officiële account pinterest.com/mechelen/. Er zijn al vier boards, 28 pins en 14 followers.

Mechelen Actueel is weer een privé-initiatief. De Pinterest-account pinterest.com/mechelenactueel/ is niet bijster actief, slechts 1 board zonder pins tot nu toe. Er is ook nog maar één enkele follower.

Voor Brugge heb ik geen officiële account gevonden. De account pinterest.com/brugge/ heeft niets met Brugge te maken. De Pinterest-account pinterest.com/inbrugge/ is weer een privé-initiatief. Tot nu toe kent deze account maar een beperkte activiteit : 3 boards, 9 pins en 3 followers.

Er is voor Brugge nog een privé-initiatief : pinterest.com/inbrugesinfo/. Deze account kent nog minder activiteit : 1 board, 2 pins en 2 followers.

Kortijk, nog een stad uit West-Vlaanderen, heeft een officiële Pinterest-account : pinterest.com/stadkortrijk/. Er is 1 board met "Leuke plekjes in Kortrijk", tot nu toe zijn er slechts 33 pins (zouden dit alle leuke plekjes zijn ?). Deze account kent al 97 followers.

Voor Oostende is pinterest.com/oostende/ al ingenomen. Dit heeft er toe geleid dat Toerisme Oostende gekozen heeft voor de Pinterest-account pinterest.com/visitoostende/. Deze account is al stevig actief, 9 boards, 108 pins met 55 followers.

De gemeente Koksijde-Oostduinkerke heeft ook al een aanwezigheid op Pinterest uitgebouwd : pinterest.com/koksijde/. Er is al enige activiteit, maar weinig followers : 12 boards, 70 pins en 12 followers.

Nog een ander initiatief uit de provincie West-Vlaanderen is pinterest.com/wevelgem8560/. De gemeente Wevelgem stelt zich er voor. Spijtig genoeg beperkt dit zich nu tot 1 board, 2 pins en slechts 2 followers.

Aan de andere kant van Vlaanderen in het verre Limburg is er de gemeente Maasmechelen : pinterest.com/maasmechelen/. De 5 boards en 13 pins tonen een gevarieerd beeld van de gemeente Maasmechelen : Mijnerfgoed, Natuur, Architectuur, Shopping en Toerisme. Tot nu toe hebben al 21 followers de weg naar deze account gevonden.

Tielt-Winge, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant, is ook aanwezig op Pinterest : pinterest.com/tieltwinge/. De account wordt beheerd door de communicatiedienst. Het is blijkbaar de bedoeling dat de deelgemeenten aan bod komen, maar dit lijkt nog niet zo goed te lukken : 5 boards, 15 pins en 8 followers.

De gemeente Beveren, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, kan de account pinterest.com/beveren/ niet meer in gebruik nemen, deze is al ingenomen. Er is een account die naar Beveren verwijst, maar wat duidelijk een commercieel initiatief is : pinterest.com/winkeldorp/. De focus van deze account ligt op het winkelen in Beveren. Maar als de initiatiefnemers meer volk willen lokken naar Beveren, moet er toch wel iets gedaan worden aan de activiteitsgraad : nog maar 3 boards, 13 pins en slechts één enkele follower.

Dit zijn enkele Pinterest-accounts die ik al heb kunnen detecteren. Het valt op dat er zowel officiële zijn (beheerd door de stad of de gemeente zelf) en ook accounts die door privé-personen, soms met een commerciële achtergrond, opgezet zijn. Voor steden en gemeenten die nog niet op Pinterest actief zijn, zou ik zeker aanraden de Pinterest-account reeds te reserveren. Als een stad of gemeente iets wil doen met de Pinterest-account lijkt het mij aangewezen dat er voldoende activiteit ontplooid wordt. Sommige van de hierboven getoonde accounts kunnen eerder als passief beschouwd worden. Het probleem is echter dat er in Vlaanderen ook nog niet gek veel geregistreerde Pinterest-gebruikers zijn. Het is dus weer zo'n kip of ei verhaal. Ofwel kan een stad of gemeente wachten op een grotere gebruikersbasis, ofwel kan men al met een eigen Pinterest-account starten en hopen dat de gebruikers volgen. Een stad of gemeente moet wel kiezen voor wie men actief wil zijn : voor de toeristen (zoals visitgent en visitoostende), voor de inwoners, voor shoppers (winkeldorp), voor iedereen ...


Related Posts with Thumbnails