B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 juni 2013

Brusselse gemeenten op Twitter

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 19 gemeenten. In alfabetische volgorde zijn dit : Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde.

Ik heb nagegaan welke van deze gemeenten aanwezig (en hopelijk ook actief) zijn op Twitter. Dit viel eigenlijk dik tegen. Ik heb maar 5 Twitter-accounts gevonden. Deze 5 accounts heb ik een Twitter-lijstje geplaatst.

Stad Brussel heeft twee Twitter-accounts, een Nederlandstalige en een Franstalige. @StadBrussel telt al meer dan 1400 tweets en meer dan 500 followers. @VilleBruxelles doet het met meer dan 3000 tweets en meer dan 5.600 followers een pak beter. Zo te zien aan de laatste berichten worden de berichten niet systematisch op beide accounts geplaatst, wat toch een gemiste kans.

Voor Schaarbeek, in een ver verleden een gemeente die de Vlamingen niet zo goed gezind was, heb ik enkel een Nederlandstalige account teruggevonden. De account @schaarbeek vermeldt niet expliciet dat het de officiële account van de gemeente is. De overigens inactieve Twitter-account @schaerbeek heeft niets met de gemeente te maken. Misschien moet de gemeente proberen deze account te claimen bij Twitter. De Twitter-account @schaarbeek lijkt niet zo actief meer te zijn. Sinds 21 december 2011 is het muisstil op deze account.

Of de Twitter-account @sintgillis effectief door de gemeente onderhouden wordt is niet duidelijk, er wordt wel gelinkt naar de website van de gemeente. Wat wel duidelijk is, is dat de stroom berichten gestopt is op 14 oktober 2011 (na 27 berichten).

Voor Koekelberg heb ik de Twitter-account @1081koekelberg gevonden. Er zijn reeds 10 berichten gepubliceerd, meestal Franstalige en bovendien nog redelijk recent. De omschrijving van de account is wel tweetalig en de afbeelding bevat de vermelding "official". Of het inderdaad de officiële Twitter-account is, is echter niet af te leiden. Op de gemeentelijke website wordt er alvast niet naar gelinkt.

Voor alle andere Brusselse gemeenten heb ik zowel op Twitter gezocht naar een Twitter-account, als op de websites van de gemeenten. Elk van die websites bevatte wel één of andere zoekmachine. Maar telkens waren er geen of geen relevante resultaten.

Er is duidelijk nog ruimte voor beter gebruik van Twitter door de Brusselse gemeenten.

Related Posts with Thumbnails