B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

21 januari 2014

Lumia1020 Panorama

De Lumia1020 smartphone van Nokia beschikt over maar liefst 4 verschillende camera-apps. In dit bericht wil ik het even hebben over de Nokia Panorama app.

De Nokia Panorama app laat je toe opeenvolgende foto's automatisch te laten samenvoegen tot een mooi geheel. Je start met het nemen van een eerste foto. Vervolgens moet je het toestel naar rechts bewegen waarbij je er voor moet zorgen dat de witte bol in de grote cirkel terecht komt. Van zodra dit het geval is, wordt automatisch de volgende foto getrokken. Indien je aan het einde bent, klik je op het vinkje en "klaar is kees".
Meermaals heb ik echter gemerkt dat bij het opschuiven van het camerabeeld, de app de pedalen kwijt geraakt en het nieuwe beeld niet meer kan koppelen aan de reeds genomen opnames. Dan krijg je de boodschap "where are you? Line up with your last shot.". De camera opnieuw naar links bewegen lukt af en toe, maar niet altijd.
Dit zijn enkele voorbeelden van panorama-foto's die ik met de Nokia Panorama app genomen heb.

Zicht op de Antwerpse haven vanop de uitkijktoren van het Red Star Line museum

Plateau in het Dijleland, de weg aan de linkerkant en rechterkant van de foto is eigenlijk dezelfde weg
Langerodevijver in de Doode Bemde
Dijleland met zicht op Korbeek-Dijle, aan de kniks in de witte lijnen in de lucht kan je merken waar de individuele foto's aan elkaar geplakt zijn
Af en toe loopt er iets mis, zoals in de onderstaande foto's.

Terras van het MAS te Antwerpen
Dijlevallei met plots verspringen aan de bomenrij

Al bij al is de Nokia Panorama app knappe software. De app werkt vlotje en vergt geen specifieke manipulaties. Je moet er mee rekening houden dat de software af en toe de mist in gaat. Vermits je dit onmiddellijk merkt kan je steeds herbeginnen. Het doorschuiven naar de volgende foto en het aan elkaar kleven van de foto's vraagt een beetje tijd, het is bijgevolg aangewezen van eerder statische objecten panorama-foto's te nemen, van bewegende objecten zal het vermoedelijk niet zo goed lukken. De app kan ook maar één enkele rij foto's aan elkaar plakken. De hierboven getoonde foto's zijn steeds genomen in landscape mode, je kan de foto's echter ook in portrait mode nemen, zodat je toch een "hoger" beeld bekomt.

Indien je toch meerdere rijen foto's met elkaar wil combineren, dan zul je nog steeds met andere software aan de slag moeten gaan. In het verleden heb ik af en toe Autostitch gebruikt, met doorgaans een mooi resultaat. De mobiele apps van Autostitch heb ik nog niet geprobeerd.

Related Posts with Thumbnails