B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

05 januari 2014

Red Star Line museum

Op de laatste dag van het jaar een museum bezoeken kan best interessant zijn, zeker als het museum in kwestie het Red Star Line museum te Antwerpen is. De site meldt dat het museum op 31 december om 16u zal gesloten zijn, vroeger dan gewoonlijk. Voor bezoek aan het museum moet je best reserveren. Per half uur worden er maar 90 personen toegelaten. We hebben geluk, we slagen er in tickets te bekomen voor toegang tussen 14u en 14u30.

Het museum is gevestigd in de vroegere gebouwen van de Red Star Line die tot 1934 meer dan 2 miljoen passageiers naar de Verenigde Staten gevoerd heeft. De meeste van deze passagiers hadden er al een lange trip opzitten vooraleer ze in Antwerpen aankwamen. Het museum vertelt in de verschillende zalen het verhaal van deze reizigers die een betere toekomst zochten aan de andere kant van de oceaan. Daarvoor moesten deze reizigers heel wat ondergaan, waarbij de activiteiten in Antwerpen zoals de desinfectie en de medische controle een belangrijke rol speelden.

De verschillende ruimtes van het museum laten de bezoekers kennis maken met verhalen van de landverhuizers. De eerste zaal toont onmiddellijk aan dat migratie van alle tijden is en dat migratie nog steeds bezig is.


In de verdere zalen krijg je aan de hand van persoonlijke verhalen een beeld van wat de landverhuizers moesten ondergaan eer ze in Amerika aankwamen : transport doorheen Europa, het verblijf te Antwerpen, de medische controle en uiteindelijk het leven aan boord van de schepen.
Om twintig na drie kwam er een boodschap dat het museum zou sluiten om 16u en dat de bezoekers verzocht werden voort te maken. Gelukkig konden we onze rondgang door het museum nog verder zetten. Na de laatste zaal konden we de beklimming van de toren aanvatten.De toren is een nieuw element dat toegevoegd werd bij de omvorming van de loodsen tot museum. De toren symboliseert de schoorstenen van de oceaanstomers. De hoogte van de toren zou overeenkomen met de hoogte van de toenmalige boten.
Boven op de toren heb je een mooi uitzicht op een deel van de Antwerpse haven, zoals je kan zien op deze panoramafoto.
Een van de leden van ons gezelschap kwam pas na half vier aan het begin van de trap van de uitkijktoren. Van de suppoost mocht hij spijtig genoeg niet meer naar boven. Om van het uitzicht te genieten zal hij het museum nogmaals moeten bezoeken.

Het Red Star Line museum is niet zo groot als het MAS dat een beetje verder gelegen is, de hoogte van de uitkijktoren moet ook onderdoen voor het platform van het MAS waar je een nog beter zicht hebt op Antwerpen. Het museum slaagt er in een interessant beeld te werpen op de problematiek van de Amerika-gangers en verdient zeker een bezoek. Parkeren in de buurt van het museum is zeker makkelijker dan parkeren in de buurt van het MAS.

Related Posts with Thumbnails