Nummerplaten
Een nummerplaat is een manier bedacht door de overheid om elke wagen een unieke code te geven.
Tijdens de vakantieperiode heb ik de neiging die streken in het buitenland op te zoeken waar er geen massa Belgen vertoeven. Dit maakt dat ik slechts af en toe een wagen met een Belgische nummerplaat tegenkom. Het feit dat er in de meeste Europese landen een pak meer inwoners zijn draagt ook bij tot het beperkt opduiken van Belgische nummerplaten. Het feit dat op de terugreis de concentratie van de Belgische nummerplaten toeneemt, geeft aan dat België dichterbij komt.
Belgische nummerplaten vallen in het buitenland op door het afwijkende kleurgebruik (rode letters op een witte achtergrond). Een dergelijke kleurcombinatie heeft ook tot gevolg dat Belgische nummerplaten minder goed leesbaar zijn. Naar ik een tijdje terug vernomen heb, is het veel eenvoudiger voor de politie om buitenlandse nummerplaten te herkennen op de foto’s van flitscamera’s. Of dit tot gevolg heeft dat Belgische nummerplaten in het buitenland minder vaak een bekeuring krijgen naar aanleiding van een flits weet ik niet.
Belgische nummerplaten worden toegekend aan personen. Indien iemand een nieuwe wagen in gebruik neemt, wordt de nummerplaat overgedragen naar de nieuwe wagen. Andere landen (bijvoorbeeld Nederland) hebben gekozen om nummerplaten per wagen toe te kennen. Een nieuwe wagen betekent een nieuwe nummerplaat, bij verkoop van de wagen blijft de nummerplaat op de wagen.
De toewijzing van Belgische nummerplaten gebeurt normaal gezien in volgorde van aanvragen. Af en toe worden echter vrijgekomen nummerplaten opnieuw toegewezen. Waar vroeger de letter Q en I niet gebruikt werden, is dit nu wel het geval. Dit maakt dat een Belgische nummerplaat op zich geen informatie geeft over de persoon of over de wagen. In een aantal Europese landen kun je op basis van de nummerplaat herkennen uit welke streek de eigenaar afkomstig is (bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk). In andere Europese landen kan je de leeftijd van de wagen nagaan aan de hand van de combinatie op de nummerplaat, ofwel de volledige combinatie ofwel een deel ervan (bijvoorbeeld Nederland en Groot-Brittanië).
Een studiegenoot die ik enkele jaren terug op een rëunie ontmoette wist mij een leuke anecdote te vertellen over zijn nummerplaat. Hij werkte al geruime tijd in Nederland. Als burger werkzaam bij de Nato te Den Haag reed hij met een speciale Nederlandse nummerplaat. Af en toe als hij in Antwerpen, zijn geboortestad, vertoefde, kreeg hij schampere opmerkingen, die hij counterde in plat Antwerps. In Nederland echter zag men onmiddellijk aan de letters ‘GN’ op de nummerplaat dat hij Geen Nederlander was – toch inventief bedacht van onze Noorderburen.
Onlangs werd bekendgemaakt dat de combinaties van de huidige Belgische nummerplaten binnen anderhalf jaar uitgeput zullen zijn. De minister verantwoordelijk voor nummerplaten, Renaat Landuyt, heeft al aangekondigd tijdig initiatief te zullen nemen.
Ik zou hierbij een oproep willen doen aan minister Landuyt . Maak van de gelegenheid gebruik om er eens iets origineels van te maken. Stap af van de slecht leesbare kleurcombinatie, bedenk een mooie kleurcombinatie, gebruik een modern en aantrekkelijk lettertype. Gebruik een structuur in de combinatie zodat we streekgenoten kunnen herkennen Dit bijvoorbeeld handig kan zijn op reis in het buitenland.
Natuurlijk als je in het buitenland het gezelschap van landgenoten wil opzoeken (of juist wil vermijden), kan je soms ook afgaan op de stickers die zich op de auto bevinden, of op de vermelding van de garage op de houder van de nummerplaat.
Technorati : Nummerplaat - Belgie - Landuyt - Renaat Landuyt
Lang geleden, in de jaren '60, hadden personenwagens behalve een nummerplaat ook nog een schijfje achter de voorruit, een bewijs van betaling van de autobelasting. En daarop stond o.a. de naam van de stad van inschrijving van het voertuig. Getypt met een schrijfmachine, want ze hadden nog geen computers. Als kind heb ik me af en toe geamuseerd met het nagaan van de herkomst van de auto's die geparkeerd stonden aan de paardenkoersen in Waregem.
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home