B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

06 december 2007

Online Harassment

Een 13-jarig meisje pleegt zelfmoord. In de eerste plaats is dit natuurlijk een spijtig voorval, maar ondertussen komt dit wel vaker voor. In het geval van Megan Meier komt er echter nog heel wat meer bij kijken. Het meisje had op MySpace een vriendje (Josh) leren kennen. Het feit dat dit vriendje het uitmaakte en en haar zeer onvriendelijke boodschappen stuurde was blijkbaar de aanleiding voor haar zelfmoord. Enkele weken na dit voorval komt echter uit dat Josh geen echt vriendje is, maar wel Lori Drew, de moeder van een vroeger vriendinnetje van Megan Meier. Die moeder wou Megan Meier een koekje van eigen deeg geven omdat de relatie tussen beide vriendinnen blijkbaar misgelopen was.

De moeder van het vroegere vriendinnetje wordt wel verhoord door de politie, maar is tot nu toe niet in beschuldiging gesteld. In de blogosfeer breekt er een storm los. De Drews worden zowel fysiek als online belaagd - ze hebben zich immers nooit publiek geëxcuseerd voor hun daden. De belagingen zijn zelfs zo ver gegaan dat de plaats waar ze wonen een besluit uitgevaardigd heeft dat any harassment that utilizes an electronic medium, including the Internet, text messaging services, pagers, and similar device strafbaar stelt. Als ik als juridische leek en als complete buitenstaander deze omschrijving lees, lijkt het mij dat Lori Drew zelf schuldig kan vervklaard worden door de acties zij initieel ondernomen heeft ten opzichte van Megan Meier.

Dit spijtig voorval roept bij mij en vermoedelijk ook bij anderen een heleboel vragen op.
* Hoe kunnen we zeker zijn dat de persoon waarmee we online communiceren wel degelijk de persoon is die hij/zij zegt te zijn ?
* In welke mate kunnen personen aansprakelijk gesteld worden voor het leed dat ze anderen aandoen door gebruik te maken van online communicatiemiddelen ?
* De namen van de betrokkenen in dit geval zijn eerst door bloggers onthuld en nadien pas in de mainstream pers terecht gekomen. Moeten bloggers er zich niet voor hoeden zomaar namen van potentieel onschuldige personen (want niet veroordeeld) bekend te maken ?
* Mogen online communicatiemiddelen gebruikt worden om hetzes te ontketenen tegen personen, hoe gerechtvaardigd ze op het eerste zicht wel lijken ?

Deze vragen lijken misschien vergezocht, maar zijn bijvoorbeeld ook toepasbaar op de Steven Feys story.
* Is de initiatiefnmer van de Steven Feys blog wel degelijk Steven Feys ?
* Hoe kunnen we er zeker van zijn dat de Steven Feys blog eigenlijk geen beschadigingsactie is ten opzichte van één van Steven Feys personen die effectief in België rondlopen ?

Gelukkig is de Steven Feys story heel onschuldig in vergelijking met wat Megan Meier overkomen is. Bovendien ging het in de zaak van Megan Meier over minderjarigen, wat bij Steven Feys vermoedelijk niet het geval is.

2 Bedenking(en) :
Blogger JS had op 10 december, 2007 18:20, de volgende bedenking ...

Online worden niet zelden hardere bewoordingen gebruikt dan in het echte leven. Niet vergeten dat ze voor sommigen hard blijven aankomen.

 
Anonymous Anoniem had op 20 augustus, 2008 23:23, de volgende bedenking ...

Iedereen kan zich voordoen als iemand anders dat is soms net wat mensen bind aan internet, ze kunnen iemand anders zijn. Wat je op internet zegt kan hard aankomen. Maar de mensen die dingen lezen, aub neem alles met een korreltje zout!! Want niet alles is zoals het lijkt.
(hoewel die vrouw wel schuldig zou mogen bevonden worden "mijn mening")

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails