B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

12 juni 2009

Radiocontact met Frank De Winne

Vanmiddag was er een radiocontact tussen Frank De Winne in het ISS en 22 leerlingen van de Vrije Basisschool Terbank te Heverlee.

IMG_0745

Dit contact werd mogelijk gemaakt door ARISS. ARISS, wat staat voor Amateur Radio on the International Space Station, is de vereniging van radio amateurs die af en toe contact leggen met het radio station aanwezig in het ISS. De eigenlijke connectie liep tussen het radiostation van Philippe Van houtte te Ciplet in België (radio roepnaam ON5PV) en het ARISS station dat geinstalleerd is in de Zvesda module in het ISS, waar Frank De Winne te bereiken viel onder radio roepnaam ON1DWN. Deze verbinding liep in de twee meter band (144 Mhz). Vanuit het basisstatoin te Ciplet werd het signaal via een teleconferentie geleid naar Heverlee, maar ook naar Nasa, UK en zelfs Japan.

De radioconnectie vanuit de Vrije Basisschool Terbank te Heverlee was de eerste die opgezet werd met Frank De Winne tijdens zijn tweede verblijf in de ruimte. Eerder dezelfde dag was er reeds een radiocontact geweest tussen Frank De Winne een school in het Aquila, Italie. Een van de vrijwilligers van ARISS is toevallig ouder van een van de kinderen op de Vrije Basisschool Terbank, wat verklaart waarom deze school als eerste aan bod kwam. Bovendien is de voorzitter van ARISS een landgenoot, meer bepaald Gaston Bertels (radio roepnaam ON4WF).

IMG_0708

Het radiocontact met het ISS was beperkt tot iets minder dan 10 minuten. ISS beweegt zich voort in een elliptische baan rond de aarde tegen een snelheid van 28.000 kilometers per uur. Aanwezigen te Heverlee konden op een scherm mooi de baan van het ISS volgen. Van zodra het zwarte kruisje - het basisstation - binnen de blauwe cirkel viel was er radiocontact mogelijk. Tegen het einde van het contact bevond het ISS zich boven Turkije.

IMG_0732

Het onderhouden van contacten met scholen behoort tot het takenpakket van de ESA-astronauten in het ISS. Ongetwijfeld zullen er in de komende maanden nog dergelijke contacten plaatsvinden. Deze worden onder meer aangekondigd op de site van ARISS en ook op de Twitter feed van OASISS missie van ESA. Dit was bijvoorbeeld de aankondiging van het radiocontact met de Vrije Basisschool Terbank.

2 Bedenking(en) :
Blogger cast42 had op 12 juni, 2009 20:38, de volgende bedenking ...

Bedankt voor de mooie foto. Mijn jongste zoon Simon is de tweede van rechts.

 
Anonymous Steven had op 15 juni, 2009 09:28, de volgende bedenking ...

MP3 is ook beschikbaar intussen http://tinyurl.com/lfqaxa

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails