B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

31 juli 2009

Spickmich

Als je zo in het buitenland op vakantie bent pik je op de radio en op TV af en toe eens wat andere berichten op. Sommige nieuwsberichten gaan natuurlijk de wereld rond - denk maar aan de ontsnapping per helikopter uit de gevangenis van Brugge. Andere daarentegen zijn redelijk lokaal.

In Duitsland is de site Spickmich al een tijdje actief. Spickmich is een social network voor jongeren. Ze kunnen er onder meer (anoniem) punten geven aan hun leerkrachten. Het anonieme karakter van deze scores wordt niet geapprecieerd door leerkrachten en hun organisaties. Een vrouwelijke leerkracht nam het niet dat ze "maar" 4,3 op 6 gekregen had. Ze argumenteerde dat haar persoonlijke rechten geschonden waren. Zopas heeft deze leerkracht van het Bundesgerichtshof - het hoogste Duitse gerechtshof voor civiele en strafrechtszaken - echter ongelijk gekregen. Maar volgens berichten in de Duitse pers zou ze het hier niet bij laten en zou ze naar het Bundesverfassungsgericht - het Duitse Federale Constitutionele gerechtshof - stappen.

Indien je meer over Spickmich wil vernemen kan je op deze Duitstalige wikipedia pagina terecht, of anders op de naar het Nederlands vertaalde versie (waar de vertaling hier en daar wel een beetje de mist in gaat).

Voor zover mij bekend is er in België nog geen dergelijke social networking site waar specifiek leerkrachten kunnen beoordeeld worden. Ik heb mij een hele tijd terug geregistreerd op Schoolbord. Deze site richt zich niet tot jongeren, maar eerder op personen die reünies wensen te organiseren. Slechte beoordelingen geven aan leerkrachten hoort daar natuurlijk niet bij. Schoolbord kondigt aan dat "je met de Schoolbord Twitter applicatie kan chatten met je oude schoolvrienden door ze toe te voegen via onze account". Ik ben benieuwd welke of deze oproep veel effect zal hebben. Tot nu toe had de schoolbord Twitter account nog maar één enkel bericht.

30 juli 2009

Proximus en internetverbruik

De voorbije weken was het hier op dit blog en op mijn Twitter-account verdacht stil. Dit had te maken met mijn verblijf in het buitenland. Als je naar het buitenland vertrekt kan de provider van je mobieltje mooi volgen in welke landen je vertoeft. Telkens je je naar een ander land begeeft schakelt jouw mobieltje automatisch over naar een andere operator.

Proximus, mijn provider, liet mij op 17 juli - in het buitenland - voor de eerste keer weten dat ik in de loop van de maand juli reeds meer dan 5MB verbruikt had. Voordien had ik al meerdere SMSjes gekregen waarin Proximus mij meedeelde wat het tarief was voor gesprekken en voor internetverbindingen in het buitenland. Het internetverbruik had (gelukkig voor mij) enkel betrekking op internetverbruik in België - internetverbruik in het buitenland kan immers tot onaangename toestanden leiden. Proximus liet het niet bij die ene verwittiging. Op zaterdag 25 juli kreeg ik al om 7u01 ('s morgens !!!) nogmaals hetzelfde bericht.


Diezelfde dag volgenden er nog berichten om 7u51, 7u51 (twee keer dus), 10u00, 13u00 en de laatste die dag om 19u01. Op zondag 26 juli schoot Proximus iets later in actie, pas om 7u33. Die dag waren er eveneens 6 verschillende berichten telkens met dezelfde boodschap, om 7u49, 7u50, 7u50 (twee keer dus), 10u32, 13u47 en16u42. Sindsdien heb ik geen dergelijke berichten meer ontvangen.


In het buitenland had ik geen zin om telefonisch contact op te nemen met Proximus om hen te vragen wat hun bedoeling wel was met de 13 identieke berichtjes. En sinds ik terug ben, is het er nog niet van gekomen. Misschien wou Proximus een nieuwe dienst ongevraagd uittesten : een wekdienst voor Proximus-cliënten in het buitenland.

Tanken en een johnny

Vanavond heb ik op twee uren tijd twee keer getankt met dezelfde tankkaart, in twee verschillende tankstations op zo'n 10 kilometer van elkaar en telkens voor meer dan 50 liter van dezelfde brandstof, weliswaar voor twee verschillende wagens. Ik vroeg me af of de beheerder van de tankkaarten geen controlemechanismen heeft om dergelijke situaties te detecteren. Gelukkig werd bij de tweede tankbeurt de tankkaart niet geblokkeerd, want dat zou ik niet geapprecieerd hebben.

Wat ik effectief niet kon appreciëren bij de tweede tankbeurt was de aanwezigheid van een andere persoon die kwam tanken. Het was een rasechte johnny, turquoise hemd, grote zonnebril niettegenstaande de beginnende schemering, maar vooral de luide johnny-muziek die door het open raam van de Mazda schalde. Vermits mijn tank groter was dan de zijne (er blijven zekerheden ...), vertrok hij vroeger. Daarbij moest hij zijn johnny-imago indachtig natuurlijk stevig optrekken, vermoedelijk op weg naar zijn marina ...

15 juli 2009

Nederlandse nummerplaten

Nummerplaten in Nederland in tegenstelling tot in België verbonden aan het voertuig en niet aan de eigenaar van het voertuig. Indien een voertuig van eigenaar wisselt, blijft de nummerplaat op de auto.

VWE, het Nederlandse bureau voor voertuigdocumentie en -informatie biedt op haar website de mogelijkheid om voertuiginformatie op te zoeken. U kan er de gegevens van voertuigen met een Nederlandse nummerplaat, in Nederland spreekt men eerder over kenteken, opvragen.

Je kan nagaan of het kenteken wel op de juiste wagen gemonteerd is. En hoeveel Belasting Personenauto's en Motorrijwielen voor het voertuig moest neergeteld worden. BPM is een belasting in Nederland die eenmalig moet worden betaald door degene die als eerste een personenauto, bestelauto of motorrijwiel op zijn naam laat registreren. Voor het onderstaande voertuig bedroeg de BPM € 7025.




Je krijgt ook gratis en voor niets informatie over het verbruik.




Je kan ook nagaan wanneer de wagen in het verkeer gebracht is, wanneer de wagen de laatste keer van eigenaar veranderd is en of de wagen "wacht op keuren".




In België is het gezien de privacy-wetgeving niet mogelijk dergelijk informatie online beschikbaar te stellen. Maar we kunnen als Belgen wel een blik werpen op wat onze Noorderburen wel consulteerbaar maken.

14 juli 2009

Is bloggen nog in ?

Deze blog staat bekend voor de diverse lijstjes die in het verleden hier verschenen. Een jaar terug kon u hier drie lijstjes vinden van Belgische blogs gerangschikt volgens de Technorati rank, één voor Nederlandstalige blogs, één voor Franstalige blogs en de derde voor Belgische blogs waar het Engels gehanteerd wordt. Recent heeft Frank De Graeve vastgesteld dat de blogfrequentie van een aantal bloggers die ook fervente Twitter gebruikers zijn aanzienlijk gedaald is. Het leek mij de moeite na te gaan hoe de top 20 van de Nederlandstalige blogs van vorig jaar (op basis van Technorati rank) nu presteert.

Elke blog die bij Technorati geregistreerd is krijgt van Technorati een Rank en een Authority. De Technorati Authority is het aantal externe sites dat linkt naar de blog in de afgelopen zes maanden. Hoe meer sites linken, hoe hoger de Authority. De Technorati Rank vertelt hoe ver een blog zich van de top bevindt. De blog met de hoogste Authority staat op de eerste plaats. Hoe lager de Authority, hoe populairder de blog.

De resultaten van de vergelijking van de cijfers van 2009 met deze van 2008 zijn onhutsend. De meeste blogs gaan er op achteruit, en nog geen klein beetje. Als je op de afbeelding klikt kan je een grotere en beter leesbare versie bekijken.


Als je de Technorati Authority bekijkt (aantal links van andere blogs), zijn er slechts twee blogs uit de Nederlandstalige top 20 van vorig jaar die nu meer links hebben, drie blogs hebben nog steeds hetzelfde aantal links, en de overige 15 blogs hebben (aanzienlijk) minder links. Als je naar de Technorati Rank kijkt zijn er nog 6 blogs die een hogere ranking hebben en bijgevolg 14 scoren lager in de ranglijst.

Wat ook opvalt is dat je met minder binnenkomende links (of lagere Technorati Authority) een hogere plaats in de rangschikking (Technorati Rank) bekomt. In 2008 kreeg je met 249 binnenkomende links Authority 18.676, voor ditzelfde aantal links krijg je op dit ogenblik reeds Authority 7.745. Eenzelfde fenomeen voor Technorati Authority 141 : van Rank 39.089 in 2008 naar rank 17.841 in 2009. Blijkbaar gaan alle blogs er globaal op achteruit. Een andere mogelijkheid is natuurlijk ook dat Technorati niet alle blogs meer opvolgt en bijgevolg binnenkomende links minder goed terugvindt.

12 juli 2009

Cherry

Als je als blogger uitgenodigd wordt op een lancering van "iets" wordt je nieuwsgierigheid natuurlijk geprikkeld. Je vraagt je dan wel af wie er nog allemaal zo'n uitnodiging gekregen heeft. Enkele dagen voor het event krijg je nog een reminder met de lijst van een heleboel personen die net als jij verwacht worden. Wat bij deze lancering van een tot dan nog onbekend product uniek was, was de aanwezigheid van zowel Nederlandstalige als Franstalige bloggers/twitteraars. Er zijn slechts occassioneel contacten tussen beide taalgroepen, waarbij @emich als Franstalige met een Nederlandstalige opleidingsparcours als doorgeefluik fungeert.

Tijdens de presentatie werd ons gevraagd alles geheim te houden, wat misschien eerder een gimmick was om de aanwezigen juist aan te sporen de nodige ruchtbaarheid aan Cherry te geven, wat ook door Bart opgemerkt werd. Ondertussen was er wel live streaming van het event dankzij Maarten Schenk. Bovendien kan u regelmatig Twitter berichten met hashtag #cherrybeta ziet voorbijkomen. Bovendien kan u elders ook al uitvoerig info over Cherry nalezen.

Cherry is naar eigen zeggen de vierde GSM operator in België. Het verschil met de andere drie operatoren zit hem hierin dat de GSM gebruik maakt van WiFi als het toestel een WiFi netwerk detecteert, wat goedkoper telefoneren mogelijk moet maken. Cherry laat zelfs toe handovers te doen tussen bellen over GSM en bellen over WiFi. Cherry is nog niet beschikbaar voor het publiek. Een heleboel geeks hebben wel een toestel (Nokia E51) in bruikleen gekregen om Cherry uit te testen in private beta mode.

Nescafe

De heren van de reclameregie hebben mij net als een heleboel andere bloggers zonder voorafgaande verwitting een pakje toegestuurd via DHL. Toen er ten huize BVLG een bericht van DHL in de bus stak dat men tevergeefs geprobeerd had een pakje te bezorgen, had ik geen flauw benul wie de afzender van het pakje en wat de inhoud ervan wel zou kunnen zijn. Ik had de optie om het pakje nogmaals te laten aanbieden, het pakje te laten bezorgen in een Shell tankstation waar ik het kon afhalen of het zelf te Diegem te gaan afhalen. Nogmaals laten langskomen was geen optie, het dichtstbijzijnde Shell tankstation waar kon geleverd worden bevond zich in Mechelen, dus enkel Diegem bleef over. Enkele dagen kon ik te Diegem het pakje van de heren van de reclameregie in ontvangst nemen. Ik had toen al zo'n vermoeden, vermits andere bloggers blijkbaar wel thuis waren op het tijdstip van langskomen van de DHL man of vrouw.

Ten huize BVLG wordt slechts sporadisch koffie gedronken. We beschikken zelfs niet over een Senseo of een espresso-apparaat. Als er ten huize BVLG koffie gezet wordt is het ambachtelijke wijze met opgieten van heet water. Een goede tas koffie sla ik echter af - meestal enkel buitenshuis. De komende weken kan ik mij uitvoerig wijden aan het proeven van de drie smaken Nescafe van het pakket.


Nescafe heeft overigens ook nog een wedstrijd 'Design Your Cup' lopen waar je je eigen koffietas kan ontwerpen. Je kan er natuurlijk ook andere dranken in schenken ...

11 juli 2009

Evian Live Young

De heren van de reclameregie hebben deze blog weer geselecteerd voor de Evian Live Young campagne. Nog enkele dagen kan u in de rechterkolom blokjes publiciteit voor Evian opmerken, wat enkel het geval is indien u deze blog rechtstreeks leest en niet via een RSS feedreader.

Vermits Evian al jarenlang het enige bronwater is dat ten huize BVLG genuttigd wordt, is er duidelijk sprake van een band tussen BVLG en Evian. Het leek mij bijgevolg gepast u als lezer van dit blog kennis te laten maken met twee grappige filmpjes van de Live Young campagne.



10 juli 2009

BVLG-ke doen

Dat de opkomst van Twitter geleid heeft tot minder activiteiten op blogs is zopas nog aangetoond door Frank De Graeve. In het bericht stelt hij "ik heb zowaar een BVLG’ke gedaan". Nadien heeft Frank ook nog een Facebook-group opgestart "een BVLG'ke" doen moet in het woordenboek. Ik voel mij alvast vereerd met dit voorstel.


Als u ook akkoord gaat met de doelstelling van de Facebook-group, dan kan u zich ook aanmelden voor deze groep.

08 juli 2009

Tweespeed of het Michael Jackson effect on Twitter

Tweespeed is een nog zo'n applicatie die bovenop Twitter gebouwd is. TweeSpeed is een web service die aangeeft hoeveel Twitter boodschappen er tijdens de laatste minuut gepubliceerd werden. Tweespeed telt enkel de Twitter boodschappen in de public timeline. Berichten van Twitter gebruikers die hun account afgeschermd hebben worden dus niet meegeteld.

De grafiek van Tweespeed toont zeer duidelijk het effect van de herdenkingsdienst van Michael Jackson. Tijdens de herdenkingsdienst waren er pieken tot 20.000 boodschappen per minuut. Op het beeld van de laatste dagen blijkt zeer duidelijk dat er op 7 juli 2009 zo'n 50% meer Twitter boodschappen waren in vergelijking met de voorgaande dagen.



Het goede nieuws is dat Twitter deze toevloed van berichten kon verwerken, er waren immers geen klachten van fail whales. Op 25 juni 2009, de dag dat het overlijden van Michael Jackson bekend gemaakt werd kon Twitter daarentegen de toevloed niet aan.

[Image by @raeioul based on original Fail Whale Illustration by @yiyinglu]

Tweespeed is overigens een creatie van enkele Belgen.

07 juli 2009

Wiki's in België

Samen met Wouter Van daele ben ik initiatiefnemer van Wikipodium, een gebruikersgroep voor professionele Wiki-gebruikers in België. Op de wiki van Wikipodium is zopas een pagina toegevoegd waar voorbeelden gegeven worden van effectief gebruik van wiki's binnen Belgische bedrijven.

Als u toevallig nog referenties kent van bedrijven waar gebruik gemaakt wordt van wiki's, dan mag u deze toevoegen aan de wiki. Of u kan de referentie ook onderaan dit bericht in de bedenkingen vermelden.

Als u op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Wikipodium kan u de wiki regelmatig bezoeken, of lid worden van de Linkedin group of de Twitter account volgen.

04 juli 2009

Belgian Social Media Monitor

Verschillende personen komen af en toe bij mij terecht met vragen over het aantal blogs, Twitter accounts, Belgen op Facebook of kortom alle bedrijvigheid op het Belgische social media gebeuren. Vanaf nu ga ik maandelijks een overzicht publiceren van publiek beschikbare cijfers over de omvang van het Belgische social media gebeuren.

Dit zijn alvast de cijfers voor begin juli 2009.

Blogs
- skynetblogs : 188.766 blogs
- seniorennet : 15.860 blogs
- bloggen.be : 65.028 blogs
- Blogoloog : 19.557 actieve Vlaamse blogs en Twitter accounts

Twitter
- Twittermap België : 375 Twitter accounts
- Tweetmondo : 1375 Twitter accounts
- Belgium Top100 Twitters Top Ranking : 288 Twitter accounts

Linkedin
- Linkedin : 446.547 Linkedin profiles from Belgium

Facebook
- Facebook : 2.334.960 people who live in Belgium
- O'Reilly Radar : 2,19 miljoen active Facebook users by country (april 2009)

Netlog
- Netlog : 2.760.011 NL leden

En nu maar afwachten hoe de cijfers volgende maand zullen geëvolueerd zijn.

03 juli 2009

Twitterende politici na de verkiezingen

Enkele weken terug kon u hier een bericht vinden over het bedrijvigheid van de Vlaamse politieke partijen op Twitter. Een schrandere blogger/politicus vroeg in een bedenking hoe het zou met de Twitter-patronen van individuele politici. Peter Dedecker is hierbij op zijn wensen bediend. Voor acht Vlaamse politieke partijen heb ik telkens twee Twitter accounts genomen. Indien mogelijk was hierbij een bekende politicus en een minder bekend partij-militant, maar meestal wel iemand met een significante bedrijvigheid op Twitter.

Bij de vergelijking van de verschillende grafieken moet u wel rekening houden met het feit dat de assen niet steeds dezelfde schaal hebben, niet alle politici en alle partijen zijn immers even actief op Twitter ...

CD&V
Hilde Crevits heeft duidelijk enkel maar tijdens het laatste deel van haar campagne gebruik gemaakt van Twitter. Na de verkiezingen kwam er nog een enkel berichtje.


Davine Dujardin of energiemasjien op Twitter is goed van start gegaan in april. Na de verkiezingen komen er nog af en toe boodschappen door.



Groen
Na de verkiezingen kon er bij Hermes Sanctorum nog een enkele boodschap af. Voor de rest is het muisstil op zijn Twitter account.


Tinne Van der Straeten heeft tijdens de campagne duidelijk de smaak van twitteren te pakken gekregen. Nadien blijft ze dit verder zetten, weliswaar tegen een iets lager tempo.



LDD
Jurgen Verstrepen is al lang actief in het social media gebeuren. Hij heeft dan ook al een tijdje terug de weg naar Twitter ontdekt. De laatste campagneweken zorgden voor een opstoot van het aantal berichten. Ondertussen is zijn tweet-frequentie teruggevallen tot het niveau van voor de campagne.


Gianni Boone is net als partijgenoot Jurgen Verstrepen al een heel tijdje aanwezig op Twitter. Het ziet er naar uit dat hij actief blijft op Twitter.



N-VA
Peter Dedecker is net enkele andere personen al lang actief in het social media gebeuren. U kon zijn campagne op de voet volgen aan de hand van zijn Twitter berichten. Na de verkiezingen blijft hij via Twitter boodschappen de wereld in sturen.


David Geens of pappie op Twitter heeft in tegenstelling tot andere twitterende politici in de laatste campagneweken minder boodschappen op Twitter geplaatst dan daarvoor en ook daarna.



OpenVLD
Vincent Van Quickenborne is op Twitter actief als quickonomie. Zijn activiteiten beperken zich tot hooguit een handvol berichten per dag. De verkiezingen hadden schijnbaar geen invloed op zijn tweet-frequentie.


Lorin Parys had in zijn stad het aan de stok met de politie omdat hij met een hogedrukreiniger zijn logo op de voetpaden aanbracht. Op Twitter breekt hij geen potten, zijn bedrijvigheid is lager dan die van de vorige OpenVLDer.



SLP
Het ziet er naar uit dat na de laatste verkiezingen dat Geert Lambert zijn politieke ambities mag opbergen. Op Twitter heeft hij alvast zijn boodschappen tot een minimum beperkt de laatste weken.


Thomas Leys heeft tijdens de campagne duidelijk gebruik gemaakt van Twitter. Nadien is hij hiermee nog even doorgegaan. Het valt af te wachten of de stilte van de laatste dagen maar tijdelijk is.



SP.A
Saïd El Khadraoui heeft sinds eind april dagelijks enkele berichten op Twitter geplaatst. Na de verkiezingen is zijn ritme wel teruggevallen.


Joke Renneboog, die nu op Twitter gekend is onder haar eigen naam (jokerenneboog) was daar reeds van in 2007 actief met een minder serieuze naam. Joke heeft duidelijk Twitter intensiever gebruikt tijdens de campagneweken. Haar ritme is ondertussen opnieuw teruggevallen.



Vlaams Belang
Slechts enkele Vlaams Belang politici hebben pas recent Twitter ontdekt. Hans Verreyt hoort daar bij. Na de verkiezingen kon er nog een enkele boodschap af.


Tanguy Veys is al lang actief op (Gentse) blogs. Twitter heeft hij maar recent ontdekt. De boodschappen lijken in een vast ritme te komen.



Zo ziet u maar, enkele politici hebben het twitteren al achter zich gelaten. Anderen doen gelukkig nog steeds verder.

Related Posts with Thumbnails