Twitter in België
Al een tijdje kon u op mijn Twitter account @bvlg enkele "twitterweetjes" vernemen. Ik heb deze en andere brokjes informatie over de verspreiding van Twitter in België hieronder samengebracht.
Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij
Al een tijdje kon u op mijn Twitter account @bvlg enkele "twitterweetjes" vernemen. Ik heb deze en andere brokjes informatie over de verspreiding van Twitter in België hieronder samengebracht.
Hoe staat het met Facebook in België ? Goed zou ik zo zeggen. Als u concrete cijfers wil over het aantal Facebook-gebruikers uit België, kan u ik zeker aanraden telkens in het begin van de maand een kijkje te nemen op de maandelijkse Belgian Social Media Monitor. In de laatste editie, deze van begin juni 2010, waren het er 3.500.540.
In het social media gebeuren slaat de NMBS de laatste week geen al te beste figuur. Eerst werd bekend dat de NMBS de website irail.be uit de lucht wou, wegens vermeend inbreuk op de rechten van de NMBS. De naamswijziging van De Post naar bpost gaf aanleiding tot een aantal suggesties voor een nieuwe naam voor de NMBS (zoals b-late, b-patient en b-gone). De kers op de taart is echter het verbod van de NMBS voor derden om links te leggen naar de website van de NMBS (ZDNet-bericht).
Sinds zondagnamiddag 13 juni wordt er gewerkt op de E40 tussen Bertem en Brussel. De vier normale rijstroken worden hierbij herleid tot drie versmalde rijstroken. Het verkeer dat van Luik/Haasrode komt wordt van 3 rijstroken uiteindelijk tot één enkele rijstrook herleid. Op maandagmorgen leidde dit tot wachttijden van twee uren, de file stond blijkbaar tot Tienen.
iRail.be was een gratis iphone applicatie waar je trein-info kon bekijken. Deze applicatie was al twee jaar gelanceerd. Recent heeft de ontwikkelaar een dwingende brief van de NMBS gekregen, een brief van het type "cease and desist". De ontwikkelaar werd dringend verzocht de applicatie offline te halen, wat ondertussen ook gebeurd is. De argumentatie van de NMBS heeft te maken met de vermeende schending van het copypright van de gegevens van de NMBS.
Vandaag ben ik over de E40 van Leuven naar Brussel gereden. De wegenwerken op de E40 - met drie versmalde rijstroken in plaats van de 4 normale - zijn gestart en op zondagmiddag werd er al volop gewerkt. Wat mij voor de zoveelste keer opviel is dat de de snelheidsbeperking van 70 km/u langs geen kanten gerespecteerd werd. Morgenvroeg, tijdens de ochtendspits, zal de snelheidsbeperking gegarandeerd wel gerespecteerd worden. Ik ben benieuwd hoeveel fileuren er daar zullen genoteerd worden.
Twitter is een instrument dat in de huidige verkiezingscampagne stevig gehanteerd wordt door de politici op de verkiezingslijsten. Je zou dan toch mogen verwachten dat deze politici (of hun communicatie-verantwoordelijkheden) er voor zorgen dat de Twitter accounts naar behoren gebruikt worden. Elke Twitter gebruiker kan verschillende elementen opgeven in zijn profiel : een naam, een locatie, een URL, bio. Bovendien kan ook de achtergrond-afbeelding gebruikt worden om info door te geven. Een achtergrond-afbeelding kan mooi zijn en interessante info bevatten. De info die zich in de afbeelding bevindt kan evenwel niet gebruikt worden door zoekmachines. Deze zijn (nu nog) niet in staat tekst uit afbeeldingen te detecteren zodat deze info kan gebruikt worden bij zoekopdrachten.
Gisteren vond het Groot Verkiezingsdebat van de VRT plaats. Zeven partijen mogen het beste bovenhalen om te scoren bij de twijfelende kiezers. Het debat liet een heleboel persone niet onberoerd, wat bijvoorbeeld te merken was op Twitter. Twitter gebruikers hebben de gewoonte hashtags te gebruiken om aan te geven over welke onderwerp hun berichten handelen. Voor het Groot Verkiezingsdebat werden verschillende dergelijke hashtags gehanteerd, waaronder #gd10, #gd2010, #kies10 en #kies2010. #gd10 was veruit de meest gehanteerde hashtag : volgens Twitter Search hanteerden 346 verschillende Twitter gebruikers deze hashtag in 1226 verschillende Twitter berichten.
Net als de voorbije maanden kan u hieronder de volgende editie van de Belgian Social Media Monitor lezen. De Belgian Social Media Monitor is een poging tot het verzamelen van enkele interessante en publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België. De eerste editie dateert van juli 2009. Hieronder kan u de cijfers voor begin juni 2010 terugvinden, evenals de evolutie ten opzichte van de vorige situatie van begin mei 2010. In dit eerste bericht vindt u de volume-cijfers, de aantallen van blogs, Twitter accounts en dies meer. In het tweede bericht zal u de cijfers over bezoek aan de social media sites vinden.