B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

16 juni 2010

NMBS haalt iRail.be offline

iRail.be was een gratis iphone applicatie waar je trein-info kon bekijken. Deze applicatie was al twee jaar gelanceerd. Recent heeft de ontwikkelaar een dwingende brief van de NMBS gekregen, een brief van het type "cease and desist". De ontwikkelaar werd dringend verzocht de applicatie offline te halen, wat ondertussen ook gebeurd is. De argumentatie van de NMBS heeft te maken met de vermeende schending van het copypright van de gegevens van de NMBS.

Een dergelijk feit kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan in het social media gebeuren. De blogpost van de auteur van de applicatie is maar in beperkte mate aangeklikt via Twitter berichten (bitly stats).



Het bericht op de blog mouseover.be van Nick Demey daarentegen kreeg vandaag wel een heleboel bezoekers over de vloer dankzij meer dan 100 verschillende Twitter berichten (bitly stats).



De brief van de NMBS is beschikbaar op Flickr. Deze foto is ondertussen al 700 keren bekeken.



Een korte blik op de Twitter berichten waarin NMBS, SNCB en iRail vermeld werden de afgelopen week levert het volgende plaatje op. Zo'n 250 verschillende Twitter gebruikers stuurden iets meer dan 300 Twitter berichten de wereld in waarin verwezen werd naar dit spijtige voorval.



In het social media gebeuren heeft de NMBS vandaag een flater van jewelste gemaakt. Of de NMBS dit op korte termijn haar positie wijzigt is maar af te wachten. Al bij al zijn 250 Twitter gebruikers en enkele duizenden bezoekers van de blogberichten maar klein bier in vergelijking met het aantal reizigers dat dagelijks de trein neemt.

2 Bedenking(en) :
Blogger localhost had op 21 juni, 2010 10:02, de volgende bedenking ...

irail was geen iPhone app maar een website die je op ALLE smartphones kon gebruiken. Dus ook op Android, Blackberry, Windows Mobile, Nokia,...

 
Anonymous Ellen B. had op 26 juni, 2010 12:23, de volgende bedenking ...

Vrij onterecht uiteraard. Intellectuele eigendomsrechten zijn hier weinig toepasselijk. Jammer voor de student.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails