B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 december 2011

Tweeps uit België

Vincent Battaglia heeft een lijstje gemaakt met Belgian influencers on Klout. Deze lijst telde zojuist 2713 Twitter accounts.


Mehdi El Fadilheeft Vincent en mezelf juist laten weten dat hij een meer uitgebreide lijst opgesteld heeft :
@vinch01 @BVLG: I have managed to identify 6400 Belgian twitter users using some public lists: http://git.io/belgianTweeps

Het probleem is natuurlijk te bepalen wat een "Belgian influencer" is. Is dat iemand die de Belgische nationaliteit heeft ? Is dat iemand die zich in België bevindt ? Is dat iemand die in zijn Twitter profiel een Belgische locatie opgeeft ? Is dat iemand die in zijn Twitter profiel een URL opgeeft die in België geregistreerd is ? Is dat iemand die in zijn Twitter bio naar België verwijst ? Is dat iemand die aan de hand van geo-tagged tweets laat merken dat hij in België is ? Of zijn er nog andere interpretaties ?

Het bekijken van enkele Twitter profielen maakt duidelijk dat het toewijzen van Twitter profielen aan België niet evident is.

@vinch01
Vincent Battaglia, een Belg die het maakt in de Verenigde Staten, in zijn Twitter profiel staat nog "Belgian" vermeld, de locatie is echter San Francisco

@maxvoltar
Tim Van Damme, nog een Belgische geek die naar de VS uitgezwermd is, maar dat hij uit België afkomstig is kom je niet te weten op basis van zijn Twitter profiel

@_beinteractive
Het zou wel eens best kunnen dat Kris een Belg is, hij zegt te werken voor OgilvyBru (Ogilvy te Brussel ?), maar de opgegeven locatie (52.379951,4.898985) bevindt zich in Nederland, meer bepaald aan het Centraal Station te Amsterdam

@JPDeClerck
Van Jean-Paul De Clerck weet ik dat hij een Belg is die in België woont, maar dat valt niet uit te maken uit de info in zijn Twitter profiel

@yleterme
Het profiel van Yves Leterme bevat bitter weinig info, geen locatie, geen bio, louter een URL, gelukkig is de URL in België geregisteerd.

Conclusie. Het toewijzen van Twitter accounts aan België is geen evidente zaak. Bovendien is de info niet stabiel. Personen durven af en toe wel eens hun bio aan te passen (als ze een nieuwe job in Parijs krijgen bijvoorbeeld), een andere locatie of een nieuwe URL te vermelden.

Vaak wordt er naar dit blog verwezen als informatiebron over Twitter en Social Media in België. Hierbij wil ik nog een cijfer met u delen. Op dit ogenblik heb ik al 150.000 Twitter accounts in kaart gebracht die op basis van informatie uit het Twitter profiel zoals de locatie of de URL aan België kunnen gelinkt worden. Van de hierboven aangehaalde Twitter accounts wordt enkel @yleterme herkend als "Belgisch". De 150.000 is bijgevolg een onderschatting. Binnen enkele weken zal u op dit blog meer kunnen vernemen over Twitter in België. U zal nog even geduld moeten hebben.

21 december 2011

Alterian

Deze maand werd bekend dat het bedrijf Alterian positief gereageerd heeft op een overnamebod van SDL (FT.com - SDL wins Alterian takeover battle). Alterian is een leverancier van verschillende producten, onder meer voor web content management, email marketing, campaign management en wat mij persoonlijk het meeste interesseert social media marketing. Hun product voor social media marketing is meer bekend onder de afkorting "SM2". Het 'marketing' luik in de naam (social media marketing) vind ik persoonlijk een beetje te ver, SM2 is immers een social media monitoring oplossing.

SDL staat bekend als een aanbieder van oplossingen in het domein van Global Information Management. Het product SDL Tridion wordt door verschillende bedrijven, waaronder verschillende Belgische, gebruikt voor web content management. Zowel Alterian als SDL zijn Britse beursgenoteerde bedrijven.

Alterian bevond zich al een tijdje in financieel slechte papieren. Het had in het voorjaar na publicatie van een stevig verlies al een herstructureringsplan aangekondigd, met de intentie het aantal werknemers van 440 tot 260 te reduceren (Alterian reveals full woes with losses of £4.4 million). In november werd nog bekend dat het kantoor van Alterian in Chicago de boeken zou sluiten (Alterian to shutter Chicago office).

SM2 was geen eigen ontwikkeling van Alterian. SM2 werd initieel ontwikkeld door Techrigy, een Amerikaans bedrijf dat in juli 2009 overgenomen werd door het Britse Alterian. Robin Wauters van TechCrunch was een tijdje terug zeer positief of Techrigy, hij betitelde hun product als "Google Alerts on Steroids".

Blijkbaar was voor een volgende aanbieder van social media monitoring software een stand alone positie niet meer haalbaar. In het voorjaar werd al bekend dat Radian6, één andere misschien nog meer bekende social media monitoring tool, overgenomen werd door Salesforce. Bij de overname van Radian6 was er sprake van een totaal bedrag van 326 miljoen USD (Salesforce Buys Social Media Monitoring Company Radian6 For $326 Million). Voor Alterian is er sprake van "slechts" 107 miljoen USD.

Salesforce is volop bezig met de integratie van Radian6 in hun CRM oplossingen. De verwachting van marktanalysten is dat de toekomst van de Alterian web content management oplossingen er niet zo goed uitziet. Voor de social media monitoring oplossing daarentegen voorspellen ze wel nog een mooie toekomst (What the SDL acquisition of Alterian means for customers en SDL Acquires Alterian, Beefing Up Its Customer Experience Story). Ongetwijfeld zal SDL al ideeën hebben om SM2 aan te sluiten op hun eerdere producten zoals SDL Tridion.

Alterian maakt op dit ogenblik op de eigen website in de rubriek "about us" nog geen melding van het overnamebod. Zelfs een zoektocht naar "SDL" op de Alterian site levert niets op. Op hun Twitter accounts @Alterian en @alterianSM2 is evenmin iets te lezen over de overname. Op de corporate blog "Engaging Times" blijft het eveneens muisstil, net als op de Nederlandstalige variant. Op de Facebook page The Real Alterian dateert het laatste bericht van Alterian ook al van 27 oktober 2011.

Van een bedrijf dat een oplossing heeft voor "social media marketing" zou je toch verwachten dat ze van social media zou gebruik maken om belangrijke informatie over het bedrijf te delen met aandeelhouders, klanten, prospecten, pers, ...

Zelfs SDL blijkt een beetje in hetzelfde bedje ziek te zijn. In de rubriek "press releases" op de corporate website is nog niets over Alterian te vernemen. In de rubriek Investors is er gelukkig wel een pagina "Potential Acquisition of Alterian".

Zelfs op Twitter blijkt het overnamebod weinig buzz op te leveren. Ofwel zijn de gebruikers van web content management en social media monitoring oplossingen van Alterian nog niet op de hoogte, ofwel voelen ze zich niet geroepen om er op Twitter op te reageren.

Vermoedelijk zal de consolidatie op de markt van social media monitoring oplossingen zich nog een tijdje doorzetten. Ik ben benieuwd wat de volgende overnames zullen zijn.

20 december 2011

Ikea

Daarstraks ben ik iets gaan kopen in de Ikea te Zaventem. Tijdens de terugrit was ik aan het bedenken dat het eigenlijk een bijzondere customer experience was.

Ik had vooraf op de website gekeken welk product ik wilde kopen. Op de website kon ik nagaan of het product nog in stock was (inderdaad), er was zelfs een voorspelling hoeveel items er nog zouden overblijven de komende dagen (ruim voldoende). De website gaf zelfs aan op welke plaats ik het voorwerp kon vinden (handig).

Gelukkig was er daarstraks ruim plaats op de parking onder de winkel. In de winkel was het niettegenstaande de eindejaarsperiode eerder rustig (oef). In de winkel vond ik na eventjes zoeken het voorwerp waarnaar mijn interesse uitging (bleek ok te zijn). Het begeleidend etiket verwees naar dezelfde afhaallocatie als de website (prima, beide systemen zijn dus goed op elkaar afgestemd). Op de afhaallocatie lagen inderdaad meerdere exemplaren van het voorwerp (wel niet de 70 waarvan op de website sprake was). Ik laadde één exemplaar op mijn kar en ging naar de kassa's. Ik koos voor een zelfbedieningskassa. Ik scande zelf het voorwerp (slechts één scan), betaalde vervolgens met mijn kredietkaart en kreeg daarop een kasticket als bewijs van betaling. Op de kassa was aangegeven dat er regelmatig op willekeurige basis controles uitgevoerd worden en dat er camerabewaking was. Met slechts één gekocht voorwerp was er blijkbaar geen aanleiding tot controle. Zonder enige belemmering kon ik met de winkelkar naar de lift rijden om vervolgens het voorwerp in mijn wagen in te laden.

Ongetwijfeld is er voldoende bewijsmateriaal vastgelegd van mijn passage in de Ikea winkel, door de talrijke camera's die ongetwijfeld op verschillende plaatsen voorzien zijn, van het binnenrijden helemaal tot het buitenrijden. Tijdens mijn passage in de Ikea winkel ben ik geen enkele keer aangesproken door een Ikea medewerker. Dus geen goedendag, geen welkom, geen "kan ik u helpen", geen "was alles naar wens". Het verkoopsproces is zeer sterk geautomatiseerd. Enerzijds heeft dit z'n voordelen, maar het geeft toch een raar gevoel, anders zou deze blogpost er niet zijn.

Op de terugweg was er een stevige file om op de E40 te geraken. Dat zou pas de max zijn, dat Ikea een bijlage bij het kasticket zou afdrukken waarop een filevoorspelling stond - bij de kassa moet dan wel de woonplaats opgegeven worden (bij voorkeur zonder menselijke tussenkomst ...). Eventueel kan er nog gesuggereerd worden eerst iets te consumeren in het cafetaria om zo de file te vermijden. Tot nader order zit er nog altijd iemand aan de kassa van de cafetaria, dus dan toch nog een menselijke interactie ...

14 december 2011

SVHJ op Twitter was mobiel

Enkele dagen terug was ik al tot de conclusie gekomen dat een groot deel van de tweets naar aanleiding van de uitzending van MIA's mobiel waren (dit bericht). Gisterenavond vond nogmaals de uitreiking van de Site Van Het Jaar prijzen plaats. Uit de onderstaande cijfers blijkt dat het aandeel van de mobiele tweets nog veel groter was. Bovendien valt het dominante overwicht van de iPhone/iPad tweets op.

Tot zojuist waren er zo'n 650 tweets voor de hashtags #svhj en #svhj11 van iets meer dan 300 Twitter gebruikers. Voor elke tweet geeft de Twitter Search API het tool aan waarmee de tweet de twitosfeer ingestuurd werd. En door enkele manipulaties bekwam ik de onderstaande grafieken.



Bij de MIA's werd er voornamelijk getwitterd vanuit de woonkamers, quasi niet vanuit de studio. Bij SVHJ was het juist omgekeerd, de aanwezigen in de zaal twitterden er lustig op los (wie welke plaats in welke categorie behaald had). Als je niet op het feestje was en je niet live de actie kon volgen (bijvoorbeeld via een live stream), was de neiging om mee te doen veel minder. Dit lijkt mij een plausibele verklaring voor de dominantie van de mobiele Twitter tools. En in deze stroom van mobiele tweets valt bovendien het enorme overwicht van het iPhone/iPad platform op. Zouden de media jongens en meisje in blok voor de Apple apparaten vallen ? Vermoedelijk wel. Of zouden de bezitters van een Android, Windows Mobile of Symbian toestel collectief beslist hebben niet te twitteren tijdens het SVHJ gebeuren ?

13 december 2011

SVHJ op Twitter

Vanavond was het de uitreiking van de Site Van Het Jaar prijzen. In het verleden was ik af en toe aanwezig op dit event, ik was zelfs één jaar genomineerd met dit blog. Dat de jaarlijkse prijzendans vanavond zou plaatsvinden was mij eerlijk gezegd ontgaan. Maar mijn Twitterfeed vanavond zat vol met Twitter berichten met de #svhj en #svhj11 hashtags. Een mooie aanleiding voor een tagcloud aangemaakt door Wordle van een 600-tal tweets.


De winnaars voor de editie 2011 stonden zojuist nog niet online, maar dat zal ongetwijfeld snel verholpen worden.

11 december 2011

De MIA's op Twitter waren mobiel


In een vorig bericht gaf ik reeds inzicht hoe de MIA's gisterenavond op Twitter aan bod kwamen. Ik wil daarbij nog iets toevoegen. Via de Twitter Search API krijg je ook info via welk tool de Twitter gebruikers hun berichten gepubliceerd hebben.

Er werden maar liefst 38 verschillende tools gebruikt voor de 2.267 tweets op 10 december over de MIA's (met hashtags #mia11, #mias, #mias11 en #mias2011). Dit zijn de belangrijkste.

Twitter for iPhone : 607 tweets of 26,8%
Twitter for iPad : 164 tweets of 7,2%
Mobile Web : 106 tweets of 4,7%
Twitter for Android : 70 tweets of 3,1%
Twitter for BlackBerry® : 62 tweets of 2,7%
Tweetbot for iPhone : 29 tweets of 1,3%
ÜberSocial for BlackBerry : 15 tweets of 0,7%
twicca (Android) : 13 tweets of 0,6%
instagram (iPhone) : 10 tweets of 0,4%
HTC Peep (Android) : 9 tweets of 0,4%
TweetCaster for Android : 9 tweets of 0,4%

web : 577 of 25,5%
Twitter for Mac : 73 tweets of 3,2%

TweetDeck : 323 tweets of 14,2%
HootSuite : 86 tweets of 3,8%
Facebook : 28 tweets of 1,2%
Echofon : 27 tweets of 1,2%

Overige tools : 59 tweets of 2,6%

Samengevat geeft dit :
mobiele tools : 48,3%
PC of Mac : 28;7%
Twitter applicaties : 20,5%
overige : 2,6%

Wat uit deze oplijsting opvalt is het zeer grote aandeel van de mobiele tools, in het totaal 48,3%. Bij de Twitter applicaties zijn er ook enkele die een mobiele versie hebben. En bij de overige tools zijn er ook nog enkele mobiele tools. Dit zou inhouden dat meer dan de helft van de MIA-tweets vanop een mobiel toestel de twitosfeer ingestuurd werd. De twee onderstaande grafieken geven de verdeling van de tools doorheen de dag aan. Tijdens de uitzending zelf was er geen sterker aandeel van mobiele tools, de verdeling bleef min of meer gelijk doorheen de dag.




In de lijst van mobiele tools valt ook het overwicht van Apple tools op (35,7% van de 48,3%). Android tools blijven steken op 4,5%. Of zouden Android gebruikers eerder van een PC/laptop gebruik maken om te twitteren tijdens zo'n uitzending ?

De MIA's op Twitter


Gisterenavond was de uitreiking van de MIA's op TV, op één. Tijdens het programma werd geen hashtag in beeld gebracht. Dit leidde er toe dat verschillende hashtags gebruikt werden ; #mia, #mia11, #mias, #mias11, #mias2011, ... Op de website van één stond wel aangekondigd dat er een Twitter account was voor de MIA's : @mias_awards, evenals de hashtag #mias11.

Sommige hashtags worden voor meerdere doeleinden gebruikt, wat het niet makkelijk maakt voor personen die de hashtag volgen om het kaf van het koren te scheiden. De hashtag #mia was in deze situatie. Sommige programma's hebben het inherent makkelijker om herkenbaar te zijn op Twitter, zoals #reyerslaat bijvoorbeeld.

Terug naar de MIA's, de Music Industriy Awards. Na afloop van het progamma maakte er iemand de "Music Irritation Awards" van. Anderen daarentegen vonden het een geweldige show.

Je kan je afvragen waarom Twitter gebruikers zich geroepen voelen tijdens de uitzending boodschappen de wereld in te sturen. Er zijn vele verklaringen mogelijk. Een eerste mogelijke verklaring is dat er nu een kanaal is waar kijkers rechtstreeks hun mening kunnen geven die verder gaat dan de huiskamer. Sommigen zullen dan weer supporteren voor hun favoriete groep of nummer. Anderen daarentegen zullen hun ongenoegen voor sommige artiesten en/of nummers niet sparen. Enkele personen die in de studio aanwezig waren lieten af en toe ook van zich horen.

Vaak kwam er ongenoegen naar boven in de Twitter berichten. Verschillende personen vroegen zich dan ook af waarom de auteurs van de negatieve berichten verder bleven kijken. Dominiek zei het vrij mooi : Er werd niét gezaagd over het programma, wel over de winnaars. Mag je enkel naar voetbalmatch kijken waar jouw club wint?.

De Twitter account @mias_awards was tijdens de uitzending niet actief. Interactie met de programmamakers was dus niet mogelijk. Zelfs op Facebook was er geen interactie. Toen de website van de MIA's er even uitlag, werd dit wel gemeld op de Twitter account en op de Facebook page. Maar er waren geen aankondigingen van de winnaars per rubriek. De collega's van Vilvoorde waren daarentegen wel present op Twitter via @vtmTheVoice met dergelijke tweets. Zelfs op hun Facebook page kwamen de MIA's uitgebreid aan bod. Waar is de tijd dat zenders elkaar niet konden uitstaan ?

Hoeveel Twitter berichten heeft dit programma nu opgeleverd ? Dat is eigenlijk niet uit te maken. Ik heb in mijn eigen Twitter stream verschillende berichten zien passeren die met de MIA's te maken hadden, maar waar geen hashtag (of geen correcte hashtag) vermeld werd. En het probleem met hashtags is dat er soms teveel tweets gedetecteerd worden. Op 10 december waren er zo'n 2.200 tweets voor de hashtags #mia11, #mias, #mias11 en #mias2011. Deze 2.200 tweets waren afkomst van zo'n 750 verschillende Twitter gebruikers. Welke hashtag het vaakst voorkwam kan je op de onderstaande word cloud duidelijk opmaken.


Een word cloud zonder de hashtags geeft wel wat meer info.


Uit de onderstaande grafiek - die per kwartier het aantal tweets toont - blijkt zeer duidelijk dat de activiteit op Twitter zich hoofdzakelijk afspeelde tijdens de uitzending zelf. Na afloop van het programma werd er nog wat nagepraat over hoe het leuk het wel was, hoe grof Marcel Vanthilt voor de dag kwam, hoe verdiend (of niet) de awards voor Milow en Selah Sue wel waren, ...


En wat hebben we van dit alles geleerd ? Dat de VRT een kans heeft laten liggen om tijdens de uitzending op social media actief te zijn. Dat zelfs vooraf niet al het mogelijke gedaan werd, de Twitter account heeft nog geen gepersonaliseerde achtergrond en de Facebook page heeft nog geen gepersonaliseerde URL. Dat kijkers op Twitter voornamelijk tijdens de uitzending actief zijn. Dat na afloop de stroom van berichten snel opdroogt. En dat dit een mooie aanleiding was om nogmaals een bericht op dit blog te plaatsen.

08 december 2011

De Belgische Regering op Linkedin

Linkedin is een sociaalnetwerksite die zich richt naar professionelen. Een gebruiker van Linkedin kan er gratis een profiel aanmaken waarin kan aangegeven worden wat de werkervaring is. Reeds meer dan 1 miljoen Belgen hebben een profiel op Linkedin aangemaakt. Op een totale bevolking van 11 miljoen lijkt mij dit een mooie prestatie van Linkedin.

Ministers en staatssecretarisssen zijn ook professioneel actief, ze werken voor de Belgische staat. Vandaar dat het mij de moeite leek ook eens te kijken in welke mate de leden van de nieuwe Belgische regering aanwezig zijn op Linkedin. In twee eerdere berichten op dit blog is overigens al aandacht besteed aan de aanwezigheid van de leden van de nieuwe Belgische regering op Twitter en op Facebook.

Het goede nieuws is dat zes excellenties al over een Linkedin profiel beschikken. Het slechte nieuws is dat er bijgevolg 11 excellenties zijn die er geen hebben. Eigenlijk moet er wel een nuance bij geplaatst worden. Een profiel aanmaken op Linkedin doe je steeds in een bepaalde context. Je kan op zoek zijn naar een nieuwe job, je kan door je vrienden of je collega's aangespoord zijn om ook een profiel aan te maken, je kan een profiel aanmaken om je eigen kennis, ervaringen en expertise in de kijker te zetten, je kan er op zoek gaan naar personen waarmee je een professionele relatie wenst op te zetten (partners, prospecten, klanten, leveranciers, ...). Waarom zou een politicus een profiel op Linkedin aanmaken ? Een politicus kan er aanwezig zijn om zijn of haar kennis en ervaringen ten toon te spreiden. Linkedin is echter niet het meest geschikte tool voor politici om campagnes te houden, daarvoor is aanwezigheid op Facebook en in minder mate Twitter aangewezen. Desalniettemin is het toch leuk eens een blik te werpen op de regeringsleden op Linkedin.

Dit zijn de zes excellenties met een profiel op Linkedin.

Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

be.linkedin.com/pub/didier-reynders/35/836/503
meer dan 500 connections (Linkedin geeft het exacte aantal niet aan voor profielen met meer dan 500 connections)
profiel uiterst summier, eigenlijk te summier
beschikt nog niet over een gepersonaliseerde URL voor zijn profielpagina

Paul Magnette, Minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

be.linkedin.com/in/paulmagnette
91 connections, wat eerder weinig is voor een politicus
maakt gebruik van een gepersonaliseerde URL voor zijn profielpagina
zijn titel is nog niet aangepast aan zijn nieuwe bevoegdheden

Vincent Van Quickenborne, Vice-Eerste Minister en Minister van Pensioenen

be.linkedin.com/in/vincentvanquickenborne
meer dan 500 connections (Linkedin geeft het exacte aantal niet aan voor profielen met meer dan 500 connections)
zeer uitgebreid profiel, waarbij ook gelinkt wordt naar zijn Twitter account en verschillende websites die hij beheert
maakt gebruik van een gepersonaliseerde URL voor zijn profielpagina
zijn titel is reeds aangepast aan zijn nieuwe bevoegdheden

Annemie Turtelboom, Minister van Justitie

be.linkedin.com/pub/annemie-turtelboom/1/689/366
meer dan 500 connections (Linkedin geeft het exacte aantal niet aan voor profielen met meer dan 500 connections)
eerder beperkt profiel
beschikt nog niet over een gepersonaliseerde URL voor haar profielpagina
haar titel is nog niet aangepast aan haar nieuwe bevoegdheden

Hendrik Bogaert, Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

be.linkedin.com/in/hendrikbogaert
meer dan 500 connections (Linkedin geeft het exacte aantal niet aan voor profielen met meer dan 500 connections)
uitgebreid profiel
maakt gebruik van een gepersonaliseerde URL voor zijn profielpagina
zijn titel is nog niet aangepast aan zijn nieuwe bevoegdheden

Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken, en Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister

be.linkedin.com/pub/melchior-wathelet/10/18/592
de kans bestaat dat dit een fake profiel is, maar laten we aannemen dat het inderdaad het profiel van de staatssecretaris is
1 connection, wat veel te weinig is voor een politicus
profiel veel te summier
beschikt nog niet over een gepersonaliseerde URL voor zijn profielpagina

Moeten we ons zorgen dat maar 6 (of eventueel zelfs 5) van de 19 leden van de regering aanwezig zijn op Linkedin ? Op korte termijn heeft een Linkedin profiel voor een politicus misschien maar een beperkte toegevoegde waarde (tenzij de politicus op die korte termijn op zoek is naar een nieuwe job ...). Een goed uitgewerkt Linkedin profiel biedt een politicus wel een mooie kans om zichzelf voor te stellen.

De ministers en staatssecretarisssen zijn zelf maar in beperkte mate aanwezig zijn op Linkedin. Hun kabinetsmedewerkers daarentegen kan je er in veel grotere getale vinden. Kabinetsmedewerkers beseffen misschien maar al te goed dat een functie op een kabinet maar een tijdelijke functie is ...

07 december 2011

De Belgische Regering op Facebook

De nieuwe regering is een feit, de baard van Koen Fillet zit in een doosje en Yves Leterme is onderweg naar Parijs.

Hoe zit het met de vertegenwoordiging van de ministers en staatssecretarissen op Facebook ? Hieronder vindt u alvast een overzicht. Voor het overzicht heb ik mij gebaseerd op de samenstelling van de regering zoals gepubliceerd op belgium.be.


Elio Di Rupo, Eerste Minister

Persoonlijke pagina www.facebook.com/dirupo heeft 4574 friends
"Relationship Status : Single"
Er zijn nog verschillende andere persoonlijke pagina's, vermoedelijk allemaal fake.

Geen fanpage gevonden, wel verschillende pages waaronder bijvoorbeeld Elio Di Rupo - Want ik spreek Vlaams met 5020 likes.


Steven Vanackere, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Persoonlijke pagina www.facebook.com/profile.php?id=100002772987194
Zijn profiel staat stevig afgeschermd, er is geen aanduiding van het aantal friends.
De persoonlijke pagina heeft nog geen personaliseerde URL.

Geen fanpage gevonden


Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Persoonlijke pagina www.facebook.com/didier.reynders heeft 5005 friends
"likes Norah Jones en Katy Perry"

Fanpage www.facebook.com/pages/didier-reynders/66985740526 heeft 15.089 likes
"Favorite TV Shows: Esprits criminels"


Johan Vande Lanotte, Vice-Eerste Minister en Minister van Economie, Consumenten en Noordzee

Persoonlijke pagina www.facebook.com/johanvandelanotte heeft 4877 friends

Geen fanpage gevonden
Er werden wel enkele pages gevonden, maar vermoedelijk niet door Johan Vande Lanotte himself of zijn medewerkers aangemaakt, bijvoorbeeld Johan Vande Lanotte - athlete


Vincent Van Quickenborne, Vice-Eerste Minister en Minister van Pensioenen

Persoonlijke pagina www.facebook.com/vincentvq heeft 4997 friends
"Favorite team K.V. Kortrijk"

Fanpage www.facebook.com/Qfans heeft 2705 likes
"Political Views : Liberal" - iets anders zou pas bizar zijn


Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken

Persoonlijke pagina www.facebook.com/joelle.milquet is gedeeltelijk afgeschermd, aantal friends is niet bekend
"likes Maurane"

Geen fanpage gevonden, wel enkele pages waaronder Je parie que 20.000 belges en ont marre de Joëlle Milquet (217 likes)


Laurette Onkelinx, Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Persoonlijke pagina www.facebook.com/laurette.onkelinx heeft 4996 friends
"Works at Etat belge, Mar 2008 to present, Brussels, Belgium"

Er is ook een tweede persoonlijke pagina "Laurette Onkelinx Bis" www.facebook.com/profile.php?id=100000296174619 met 4996 friends

Geen fanpage gevonden


Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw

Geen (publieke) persoonlijke pagina gevonden

Geen fanpage gevonden

Er is wel een group FAN DE SABINE LARUELLE met 524 members


Pieter De Crem, Minister van Landsverdediging

Geen (publieke) persoonlijke pagina gevonden

Geen fanpage gevonden

Er zijn wel enkele andere pages, bijvoorbeeld Pieter De Crem is een grotere kwal dan diegene die je aan de zee ziet... met 68 likes


Paul Magnette, Minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Persoonlijke pagina www.facebook.com/paul.magnette heeft 4998 friends
"From Leuven, Belgium"
Er is ook een tweede persoonlijke pagina (let op in de nuance in de gepersonaliseerde URL) www.facebook.com/magnette.paul met 4998 friends

Geen fanpage gevonden


Annemie Turtelboom, Minister van Justitie

Persoonlijke pagina www.facebook.com/annemie.turtelboom heeft 4581 friends
"houdt zowel van David Guetta als van Bob Marley"

Fanpage www.facebook.com/pages/Annemie-Turtelboom/23567195147 heeft 490 likes
Fanpage heeft nog geen personaliseerde URL.


Olivier Chastel, Minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging

Persoonlijke pagina www.facebook.com/olivier.chastel heeft 4998 friends
Op deze pagina worden bezoekers van de persoonlijke pagina onder meer doorverwezen naar zijn Twitter account @OChastel
Er is ook een tweede persoonlijke pagina "Olivier Chastel Bis" www.facebook.com/profile.php?id=100002583958376 met 728 friends

Fanpage www.facebook.com/pages/Olivier-Chastel/36858143935 heeft 1351 likes
Fanpage heeft nog geen personaliseerde URL.
"likes Margaret H Thatcher"


Monica De Coninck, Minister van Werk

Geen persoonlijke pagina gevonden

Geen fanpage gevonden

Er is wel een group Monica De Coninck met 100 members.


Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken, en Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister

Persoonlijke pagina www.facebook.com/melchiorwathelet.officiel heeft 4468 friends
wall posst : "Melchior Wathelet now works at Gouvernement fédéral."

Geen fanpage gevonden


Philippe Courard, Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

3 Persoonlijke pagina's gevonden, telkens met dezelfde profielfoto
www.facebook.com/philippe.courard heeft 5004 friends
"Works at Bourgmestre en titre de la commune de Hotton"
www.facebook.com/profile.php?id=100000397448558 heeft 3966 friends
"Works at Bourgmestre en titre de la commune de Hotton"
www.facebook.com/philippe.courarddeux (Philippe Courard Deux) heeft 631 friends
"Works at Bourgmestre en titre de la commune de Hotton"

Fanpage www.facebook.com/pages/Philippe-Courard/44911191278 heeft 502 likes
Fanpage heeft nog geen personaliseerde URL.


Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister, en Staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Geen persoonlijke pagina gevonden

Er is een fanpage www.facebook.com/pages/Servais-Verherstraeten/117414198287824 met 19 likes.
"No information has been provided... yet."


Maggie De Block, Staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie, toegevoegd aan de Minister van Justitie

Persoonlijke pagina www.facebook.com/profile.php?id=1269808633 heeft 726 friends
houdt van Brian Ferry

Geen fanpage gevonden
Er is wel een page "Maggie De Block kan mij krijgen" met 62 likes


Hendrik Bogaert, Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Persoonlijke pagina www.facebook.com/hendrik.bogaert heeft 5002 friends
heeft "kruistocht in spijkerbroek" gelezen
Er is ook een tweede persoonlijke pagina www.facebook.com/profile.php?id=100003083326792 (Hendrik Bogaert (Bis)) met 25 friends

Geen fanpage gevonden


John Crombez, Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de Eerste Minister

Persoonlijke pagina www.facebook.com/john.crombez heeft 4379 friends
houdt van de Ramones

Fanpage http://www.facebook.com/pages/John-Crombez/81867629823 heeft 230 likes
laatste wall post "John Crombez posted a video." op Jun 1, 2010 9:29am



Het bilan is duidelijk beter dan de activiteitsgraad op Twitter (zie hiervoor dit vorig bericht De Belgische Regering op Twitter ). Uit de bovenstaande info blijkt dat verschillende leden van de regering nog wel wat coaching zouden kunnen gebruiken om hun aanwezigheid op Facebook te optimaliseren. Wie voelt zich geroepen ?

06 december 2011

De Belgische Regering op Twitter

De nieuwe regering is een feit, eindelijk volgens Koen Fillet zodat hij kon verlost worden van zijn baard.

Hoe zit het met de vertegenwoordiging van de ministers en staatssecretarissen op Twitter ? Hieronder vindt u alvast een overzicht. Voor het overzicht heb ik mij gebaseerd op de samenstelling van de regering zoals gepubliceerd op belgium.be.

Elio Di Rupo, Eerste Minister
@eliodirupo

Steven Vanackere, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken
geen Twitter account gevonden

Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken
@dreynders

Johan Vande Lanotte, Vice-Eerste Minister en Minister van Economie, Consumenten en Noordzee
geen Twitter account gevonden

Vincent Van Quickenborne, Vice-Eerste Minister en Minister van Pensioenen
@VincentVQ

Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken
Bij gebrek aan een echte account is er alvast @joelleducdh

Laurette Onkelinx, Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen
geen Twitter account gevonden

Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw
geen Twitter account gevonden

Pieter De Crem, Minister van Landsverdediging
Bij gebrek aan een echte account is er alvast @pieterdecrem

Paul Magnette, Minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden
@PaulMagnette

Annemie Turtelboom, Minister van Justitie
@ATurtelboom

Olivier Chastel, Minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging
@OChastel

Monica De Coninck, Minister van Werk
Dit lijkt me niet haar persoonlijke account te zijn @MonicadeConinck

Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken, en Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister
Een politicus met een protected account lijkt mij bizar @MelchiorWath

Philippe Courard, Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
geen Twitter account gevonden

Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister, en Staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken
geen Twitter account gevonden

Maggie De Block, Staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie, toegevoegd aan de Minister van Justitie
Het is mogelijk dat deze (inactieve) account haar persoonlijke account is doctermaggie

Hendrik Bogaert, Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken
geen Twitter account gevonden

John Crombez, Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de Eerste Minister
@johncrombez

Het bilan is dus nog niet fantastisch. 12 Twitter account zijn gevonden, waarvan zeker 5 fake accounts. Vincent Van Quickenborne zal bijgevolg nog heel wat overtuigingskracht nodig hebben om zijn collega ministers en staatssecretarissen op Twitter te krijgen.

Hieronder krijgt u nogmaals de Twitter accounts, deze keer in een handig lijstje.

TweepTweetsFollowersFollowing
eliodirupoElio Di Rupo
@eliodirupo
390
12.351
1.367
dreyndersdidier reynders
@dreynders
3.524
11.154
6.539
VincentVQVincent VQuickborne
@VincentVQ
9.349
29.371
615
joelleducdhjoelleducdh
@joelleducdh
75
1.580
42
pieterdecremPieter De Crem
@pieterdecrem
29
392
25
PaulMagnettePaul Magnette
@PaulMagnette
349
6.282
901
ATurtelboomAnnemie Turtelboom
@ATurtelboom
197
4.488
366
OChastelOlivierChastel
@OChastel
1.328
2.149
2.341
MonicadeConinckMonica de Coninck
@MonicadeConinck
2
31
15
MelchiorWathMelchior Wathelet
@MelchiorWath
1
0
0
doctermaggiemaggie de block
@doctermaggie
0
21
1
John Crombez
@johncrombez
571
2.492
299
 

05 december 2011

Belgian Social Media Monitor - december 2011

Twee en half jaar terug ben ik begonnen met het aanbieden van een maandelijks overzicht van enkele interessante en publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België. Het eerste bericht dateert immers van juli 2009. Naar goede gewoonte zal ik in dit bericht de cijfers van begin december 2011 vergelijken met de cijfers van vorige maand (november 2011) en van vorig jaar (december 2010).

Deze maand was er een plotse en niet te verklaren toename van het aantal NL members van Netlog met meer dan 500.000. Dit leidt er toe dat de groei van Netlog op jaarbasis een plotse opstoot krijgt tot 23%. Aan de andere kant is het aantal Facebook accounts in België stabiel gebleven, wat er tot leidt dat de groei op jaarbasis teruggevallen is tot 14%. Het in België snelst groeiende social netwerk is nog steeds Linkedin, met een groei op jaarbasis van 54%.

De onderstaande grafiek geeft de evolutie van enkele platformen over de voorbije 12 maanden, van november 2010 tot november 2011.



Blogs
- skynetblogs : 201.322 blogs begin juli 2010, ondertussen wordt het aantal blogs niet meer opgegeven
- seniorennet : 19.810 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar
- bloggen.be : 113.068 blogs, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar
- Skyrock : 33.481.762 blogs, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar
- Canalblog : 923.499 blogs, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar

Linkedin
- Linkedin profiles : 1.018.772 Linkedin profiles voor Belgium, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 54% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin groups : 1.737 groups refering to Belgium, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin events : het is niet meer mogelijk events voor een opgegeven locatie op te zoeken
- Linkedin Jobs : 689 jobs in Belgium, een stijging van 10% ten opzichte van vorige maand

Volgens Quantcast staat België op de 14de plaats wat betreft het aantal bezoeken aan Linkedin, na Argentinië en Mexico en nog steeds voor China en Turkije.

Linkedin maakte in september 2011 zelf bekend dat het aantal profielen in België meer dan 1 miljoen bedraagt. Dit aantal wordt ondertussen ook bevestigd via de advertising module.

Vanaf september 2011 wordt ook aantal jobs voor België opgegeven. Linkedin positioneert zich meer en meer als platform zowel voor jobaanbieders als voor jobzoekers, wat het relevant maakt telkens een momentopname van het aantal jobs te doen. Na de sterke stijging van in de eerste maanden (24%) is de groei lichtjes teruggevallen (10%).

De cijfertjes voor Linkedin staan hieronder ook in een grafiek voorgesteld. De Linkedin members en groepen gaan in gestaag stijgende lijn, net als de jobs. Vermoedelijk zal het in de toekomst niet meer mogelijk zijn het aantal events op te zoeken.



Netlog
- Netlog : 3.995.885 NL leden, een stijging van 15% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar

Deze maand is er een plotse sprong van het aantal NL leden van meer dan 500.000. Gezien het feit dat er zich tot nu toe nog nooit zo'n grote sprong heeft voorgedaan, lijkt deze toename zeer bizar.

De evolutie van het aantal NL leden van Netlog kan u ook op de onderstaande grafiek bekijken.



Facebook
- Facebook : 4.385.720 people who live in Belgium, juist hetzelfde cijfer als vorige maand, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar
- Checkfacebook : 4.385.720 Belgium Country Audience, hetzelfde cijfer als Facebook
- Socialbakers : Number of users on Facebook in Belgium: 4.385.720, nogmaals hetzelfde cijfer als Facebook

Volgens Socialbakers staat België op de 33ste plaats op de wereldranglijst wat betreft Facebook Accounts. België staat achter Zuid Korea en wordt gevolgd door Portugal.

Naar analogie met de grafiek voor Netlog heb ik de evolutie van het aantal Belgische Facebook accounts over de voorbije maanden ook grafisch voorgesteld.



Geregistreerde .be domeinen
dns.be stelt op haar website informatie ter beschikking over het aantal geregistreerde .be domeinen. Vanaf vorige maand worden deze cijfers hier ook overgenomen, als vergelijkingspunt met de informatie over de sociaalnetwerksites.

Voor november 2011 waren er 1.210.530 geregistreerde .be domeinen, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. De cijfers van dns.be geven een stabiele groei aan.



De onderstaande grafiek geeft de relatieve evolutie van de verschillende opgevolgde platformen sinds augustus 2009. Waarde 100 werd toegekend aan de cijfers van augustus 2009. U kan op de grafiek de bokkesprongen van sommige indicatoren op terugvinden, evenals de platformen waarvoor er geen betrouwbare cijfers meer zijn.



Twitter
Een eenduidige bron waar het aantal Belgische Twitter accounts kan opgevraagd worden bestaat niet. Er zijn wel verschillende sites waar je een idee kan krijgen van het aantal Belgische Twitter accounts en de evolutie hiervan. Mijn ervaringen de afgelopen tijd wezen uit dat deze sites een zeer onvolledig beeld geven van Twitter in België. Bijgevolg worden deze sites niet meer opgenomen. U kan deze sites nog terugvinden in vorige edities van de Belgian Social Media Monitor.

In het verleden kon u op dit blog eigen analyses van het aantal Twitter gebruikers in België terugvinden. Begin oktober 2010 kwam ik in dit bericht tot een aantal van 63.172 Twitter accounts uit België. Op de VRT Barcamp in januari 2011 heb ik een presentatie gegeven over Twitter in België. Op Slideshare kan u de slides nog bekijken, toen was er sprake van 75.000 Belgische Twitter accounts. Op dit ogenblik heb ik al 135.000 Belgische Twitter accounts in kaart gebracht. Een gedetailleerde update van de analyse van de Belgische Twitter accounts zal nogmaals gepubliceerd worden na de publicatie van het boek Start To Tweet.

Google Plus
Google Plus is een nieuwkomer in het domein van de sociaalnetwerksites. Dit nieuwe initiatief van Google werd pas einde juni gelanceerd. Initieel waren er enkele sites met info over het aantal Google Plus accounts in België. Nu is er daar nog maar één site van over, maar de cijfers worden niet meer aangepast ...
- FindPeople onPlus - Country Belgium : 24.758 Google+ users, hetzelfde cijfers als de twee vorige maanden
- CircleCount - Country Belgium : België komt niet meer voor in de landenrangschikking, dus het staat mager dan de 20ste plaats

Er is ondertussen een zoekmogelijkheid gekomen in Google Plus, waar je onder meer naar personen kan zoeken, maar er is geen aanduiding van het aantal profielen voor een opgegeven zoekargument.

Flickr
- Belgium group : 4.714 members, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar
- Tag "Belgium" : 1.520.350 items, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar
- Geotag "Belgium" : 1.356.481 items, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een daling van 61% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven op zichzelf niet aan hoeveel personen uit België Flickr gebruiken. Door dezelfde zoekopdrachten telkens te herhalen, zijn ze wel indicatoren van de groei van het gebruik van Flickr in België. De opgevolgde indicatoren geven sinds april 2011 een stabiele evolutie aan.



Picasa
- België : 187.046 foto's in Community photos, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand
- Belgique group : 171.771 foto's in Community photos, status quo ten opzichte van vorige maand
- Belgiump : 254.975 foto's in Community photos, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand

Deze cijfers geven niet het totaal aantal foto's in Picasa, enkel de foto's die publiek zijn. Na de daling van de eerste maanden is er voor het eerst een lichte stijging.



Youtube
- Youtube videos for Belgie : 108.000, een stijging van 25% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 724% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgique : 231.000, een stijging van 16% ten opzichte van vorige maand, een daling van 66% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgium : 629.000, een stijging van 21% ten opzichte van vorige maand, een daling van 70% ten opzichte van vorig jaar

Eens te meer tonen deze cijfes aan dat de manier waarop YouTube omgaat met zoekresultaten alles behalve stabiel is, zie hiervoor de onderstaande grafiek.



Vimeo
- Vimeo videos for Belgie : 1.765, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 320% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgique : 3.439, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 84% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgium : 10.299, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 88% ten opzichte van vorig jaar

In tegenstelling met zoektocht naar video's bij Youtube was er voor Vimeo steeds een consistente opwaartse trend te zien. De zoekterm België sprong er enkele maanden terug plots bovenuit. Deze plotse stijging was duidelijk geen tijdelijke anomalie.



Dailymotion
- Dailymotion videos for Belgie : 4.146, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand
- Dailymotion videos for Belgique : 31.791, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand
- Dailymotion videos for Belgium : 11.917, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand

De groei lijkt op basis van de voorbije maanden stabiel te zijn (enkele procenten per maand). De groei is in ieder geval minder groot in vergelijking met YouTube en Vimeo. De drie indicatoren geven een zeer gelijklopend beeld, ze vallen zo goed als samen op de grafiek.



Reacties op de bovenstaande verzameling cijfers en grafiekjes zijn altijd welkom. Als u deze grafieken in uw presentaties gebruikt, gelieve dan ook steeds de bron te vermelden.

04 december 2011

Middenklasse

Zoals het er nu naar uit ziet hebben we morgen een regering. De partijen die het regeerakkoord opgesteld hebben, juichen. De oppositie zet zich schrap om haar pijlen te kunnen richten op de nieuwe regering. Termen dat de middenklasse het gelag mag betalen vliegen alvast in het rond. Dit wordt dan tegengesproken door de politici van de regeringspartijen. Dat er inspanningen moeten geleverd worden is evident. Waar de inspanningen geleverd worden is voer voor discussie.

Ik heb een voorstel. Als de berekening van de impact van de maatregelen in het regeerakkoord eens zouden nagegaan worden op 10 personen uit de middenklasse. Als hun financiële situatie becijferd wordt vooraf en nadien, kunnen de uitspraken wie het gelag betaalt duidelijker gekaderd worden.

Enkele suggesties :
- een student die in juni 2012 de schoolbanken zal verlaten
- een nog niet zo lang getrouwd koppel, beide minder dan 5 jaar afgestudeerd, met concrete planen voor een eigen woning
- een koppel veertigers, beide met een eerder gemiddeld inkomen, met plannen om hun woning te verbouwen
- een alleenstaande ouder met twee kinderen, ergens in de 30, deeltijds werkzaam als bediende en deeltijds loopbaanonderbreking,
- een werknemer die al langdurig ziek is
- een vijfig plusser, actief als bediende, die hoopte binnen enkele jaren te stoppen met zijn actieve loopbaan
- een gepensioneerde ambtenaar
- een gepensioneerde zelfstandige
- een gepensioneerde bediende
- een gepensioneerde arbeider

Ik ben echter geen jurist en geen specialist in fiscaliteit of sociale zekerheid. Welke partij (of studiedienst) of welke krant waagt zich wel aan een dergelijke berekening ?

Related Posts with Thumbnails