B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

04 mei 2013

Google+ pages uit België

Google+ gaat al een tijdje mee. Het is gelanceerd in juni 2011 en het kende op een zeer korte periode een enorme groei. Einde 2012 was er volgens Google zelf sprake van 500 miljoen gebruikers. Spijtig genoeg zijn er geen gegevens over het gebruik van Google+ op landniveau.

Hoe zou het er nu mee gaan in België ? Ik heb een kleine test gedaan. De site Page Karma zegt de belangrijkste Facebook-pages van merken uit België op te volgen. Ik heb de top 10 genomen qua aantal followers uit het laatst gepublieerde overzicht van Page Karma (dat ook al weer van september 2012 dateert). Hoe presteren deze top pages van Belgische merken op Google+ ?


Ice-Watch
De Facebook-page heeft ondertussen al 4.429.651 likes. De Google+-page is blijven steken op 86 followers. Het laatste bericht op de Facebook-page verscheen op de page zo'n uur terug, op de Google+-page is de laatste keer een bericht gepubliceerd op 21 maart 2013.Stella Artois
Het bier Stella Artois heeft een stevige aanwezigheid op Facebook, zojuist 564.363 likes. Ik heb geen algemene Stella Artois page gevonden op Google+, wel één van Stella Artois Argentinië (met 115 followers) en één van Stella Artois Brazilië (met 20 followers).
Godiva Chocolatier
Godiva heeft op dit ogenblik al 401.486 likes op Facebook. Op Google+ heb ik echter enkel persoonlijke pages gevonden van medewerkers van Godiva.M&M’s® fans Belgium
M&M's organiseert nu een zoektocht naar de gele en de rode varianten op hun Facebook-page (met 315.871 likes ). De zoektocht naar hun aanwezigheid op Google+ heeft niet veel opgeleverd. Wel een Google+-page van M&M's Frankrijk, maar niet van België. De Franse Googe+-page is overigens niet bijster actief, het laatste bericht dateert van 15 januari 2012.Walibi Belgium
Het pretpark Walibi heeft een Facebook-page met 296.470 likes. De Google+-page moet het met heel wat minder belangstelling stellen, maar 32 followers.TUC
De Tuc-koekjes hebben 443.682 likes verzameld op Facebook. Op Google+ heb ik er geen page van teruggevonden. De korte zoekterm "Tuc" maakt het moeilijk een bruikbaar resultaat te vinden.

Op vakantie gaan
Op vakantie gaan is zo'n algemene Facebook-page waarvan het niet volledig duidelijk is wie er achter zit. Dat weerhield een heleboel Facebook-gebruikers er niet van de page te liken : 230.837 likes. Een gelijkaardige page op Google+ heb ik spijtig genoeg niet ontdekt.

Twix Belgium
Twix heeft al 241.946 likes bekomen op Facebook. Op Google+ is er geen spoor te bekennen van Twix. De zoekterm is te kort om relevante resultaten te bekomen.

Jupiler
Het biermerk Jupiler heeft op Facebook 217.848 likes. Er is een Google+-page, met 22 followers. Het laatste bericht is ook al eventjes geleden, het dateert van 20 februari 2012.Bobbejaanland
Het pretpark Bobbejaanland heeft 181.423 likes en 69.486 checkins op Facebook. De Google+-page telt 5 followers, toch een heel wat minder. Van enige activiteit op de page is geen sprake.


De beperkte zoektocht leverde maar een bedroevend resultaat op wat betreft de aanwezigheid op Google+. De meest populaire  Belgische brands-pages op Facebook zijn niet of amper actief op Google+. Ofwel zijn ze wel actief en ben ik er niet in geslaagd de pages te vinden, wat ook een probleem is.

Misschien zijn andere Belgische brands wel actief op Google+, het probleem is hoe ze te vinden ?
Als je Belgische merken kent die wel goed bezig op Google+, dan mag je me dit steeds laten weten.

6 Bedenking(en) :
Blogger Pol had op 04 mei, 2013 12:02, de volgende bedenking ...

Eerst en vooral hartelijk dank voor je inzichtelijke blogposts over de sociale media op de Belgische markt!
--

Engagement op G+ blijft inderdaad ver achter in vergelijking met FB. G+ Pages van technology firma's lijken meer succes te hebben dan consumer brands.

-> Nieuwtje: sinds eind april komen regelmatig enkele Google+ Pagina's tevoorschijn in de rechterkolom van de Google.be zoekresultaten. Dit zal volgens mij tot meer bezoekers leiden op de G+ pagina's in Belgie (en engagement?). Hopelijk komt dit tevoorschijn in je stats als we 1-2 maanden verder zijn :)

1 voorbeeld:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5629939/temp/bvlg/googleplus-capture_20130504_113935.jpg
(ik was niet ingelogd op Google dus het kunnen geen gepersonaliseerde resultaten zijn)

Zie jij die ook af en toe verschijnen in de rechterkolom?

 
Blogger Paul Cobbaut had op 04 mei, 2013 16:09, de volgende bedenking ...

Op facebook kan je 'liken' en dan blokkeren. Of zijn er nog mensen die hun facebook-feed echt lezen ?

Op Google Plus kan je 'volgen', en als het je niet langer bevalt klik je op 'remove from circles'. Poef weg die volger!

Misschien willen mensen niet gebombardeerd worden met marketing ?! Misschien geeft Google Plus een beter beeld van de echte interesse van de mensen.

Soit, het is ondertussen 18 maand geleden dat ik facebook definitief verlaten heb. Ook in UK en USA verlaten miljoenen mensen facebook. Verbaast me niks, de hype is over zijn hoogtepunt...

 
Blogger Bruno Peeters had op 04 mei, 2013 17:08, de volgende bedenking ...

@Paul
De likes op FB geven een vertekend beeld, het is niet omdat je als brand iets op je FB-page zet, dan alle fans dit bericht dan zien. De cijfers die je als beheerder kan zien over de effectieve reach van de berichten valt soms dik tegen ...

 
Blogger Bruno Peeters had op 04 mei, 2013 17:09, de volgende bedenking ...

@Pol

Het opduiken van verwijzingen naar G+ pages in de zoekresultaten is één van de argumenten van Google naar bedrijven om op G+ actief te worden.

 
Anonymous Anoniem had op 18 mei, 2013 21:13, de volgende bedenking ...

Nog eentje voor het lijstje. De Google+ pagina van 2dehands.be heeft 642 volgers. Als ik jouw lijst bekijk wil dit zeggen dat dit één van de populairste Belgische pagina's is op Google+.
Ze posten ook regelmatig, maar interactie is er niet echt...

 
Anonymous Anoniem had op 18 mei, 2013 21:39, de volgende bedenking ...

Foutje in m'n vorige post. Het cijfer naast de knop volgers, is niet het aantal volgers maar het aantal keer dat een pagina een +1 heeft gekregen en die plusjes hoeven niet altijd vanop de Google+ pagina zelf te komen. Je kan perfect een +1 geven zonder de pagina te volgen.

Op de pagina van 2dehands.be kan je niet hoeveel mensen deze pagina in hun kringen hebben. Bewust afgeschermd misschien?

Dit gezegd zijnde de pagina van Mobile Vikings is waarschijnlijk één van de populairste in België.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails