B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

18 september 2006

Spammer haalt het van een spamhunter, of toch niet ?

Juridisch nieuws zal u doorgaans niet op dit blog aantreffen, daarvoor zijn er andere blogs (zoals deze) en nieuwssites.

Eén bericht wil ik u alvast niet onthouden. Het betreft een rechtzaak die een vermeende spammer aangespannen heeft tegen Spamhaus en vervolgens nog gewonnen heeft. De spamhunter moet maar liefst 11,7 miljoen USD ophoesten. U zal nu denken dat de wereld nu op zijn kop gezet is.

De verklaring is zeer eenvouding. Spamhaus is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het hoeft zich dan ook niet te verdedigen voor een lokale rechtbank in de VS staat Illinois. Uitspraken van een dergelijke rechtbank zijn immers niet afdwingbaar voor een rechtspersoon in het VK. De ganse chronologie van de rechtsgang in Illinois kan u overigens op de site van de meende spammer nalezen. Dit lijkt mij materie voor juristen onderlegd in Amerikaans recht.

Niettegenstaande talrijke bedreigingen met juridische acties heeft Spamhaus zich tot nu toe nog niet voor een Britse rechtbank dienen te verdedigen.

Ik heb zo'n vermoeden dat deze zaak hier niet mee afgedaan is. Misschien zullen andere spammers dit voorbeeld volgen. Een andere mogelijkheid is dat de spammers de afnemers van de spam-lijsten van Spamhaus juridisch zullen aangepakt worden indien de leverancier ervan niet kan aangepakt worden.

Gelukkig zijn er organisaties zoals Spamhaus. Deze zorgen dat het spam e-mail verkeer toch min of meer onder controle gehouden wordt. Wie wordt er niet dagelijks bestookt met ongewenste berichten ?

Technorati : - -

Related Posts with Thumbnails