B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

08 oktober 2006

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen Bertem

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen te Bertem kan u op de verschillende verkiezingswebsites opzoeken (bijvoorbeeld VRTNieuws of Nieuwsblad).

Het leek mij interessant de resultaten van de verkiezingen in historisch perspectief te zetten. De tabel hieronder bevat voor alle gemeenteraadsverkiezingen sinds de fusie van de deelgemeenten het aantal stemmen per partij. In 1988 kreeg de PVDA 28 stemmen, maar kwam sindsdien niet meer op. In 1994 behaalde het Vlaams Blok 184 stemmen, maar kwam sindsdien ook niet meer op (althans op gemeentelijk niveau).

Uitgedrukt in percentages geeft dit het volgende resultaat.

Beide tabellen heb ik ook omgezet in grafieken.


Wat mij opvalt is dat de CD&V-NVA coalitie nu terug op het niveau zit van de resultaten die ze lange tijd terug haalden (iets onder de 40%). Het is de enige partij die in de laatste gemeenteraadsverkiezingen in grote mate extra kiezers kon aantrekken (562 extra kiezers). Gemeentebelangen-VLD schommelt historisch ook rond de 40%. Beide blokken zijn nu ongeveer even groot, met 27 kiezers meer voor Gemeentebelangen-VLD.

Het valt nu af te wachten welke coalitie er voor de dag zal komen voor de volgende bestuursperiode. Voor welke partner zal de Bertemse sp.a afdeling kiezen ?

PS. Indien u geïnteresseerd bent in de historische resultaten voor uw gemeente kan u hier een kijkje nemen.

Technorati : -

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 09 oktober, 2006 09:43, de volgende bedenking ...

De SPa heeft gemeend dat het voortzetten van het huidige "beleid" het beste is voor hen. Dit ondanks hun huidig mager resultaat (lichte vooruitgang, vermoedelijk te danken aan de impuls van Spirit). Door te kiezen voor een nieuwe ploeg met CD&V/N-VA had er in Bertem niet alleen een nieuwe wind kunnen waaien, het had SPa de kans gegeven om volgende keer wél beter te scoren.

Zie ook http://bertem.cdenv.be

 
Blogger Bruno Peeters had op 11 oktober, 2006 16:10, de volgende bedenking ...

Johan,

De kiezer heeft spijtig genoeg altijd gelijk ... De enige optie die er voor CD&V/NVA Bertem op zit is nog meer weerwerk te bieden aan de oude/nieuwe coalitie. Hopelijk kan na 6 jaar CD&V/NVA dan wel de vruchten plukken en opnieuw in het bestuur terecht komen.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails