B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

03 mei 2007

OESO over breedbandaansluitingen


De OESO (of OECD met de officële Engelse benaming) heeft nieuwe statistieken over internetaansluitingen via breedband gepubliceerd. Dit zijn aansluitingen met een downloadsnelheid van minstens 256 kbits per seconde.

Koplopers zijn Denemarken en Nederland waar reeds 30 breedbandaansluitingen per 100 inwoners aanwezig zijn. België komt in de OESO statistieken pas op de 10de plaats met 22,5 breedbandconnecties per 100 inwoners. Hiermee blijft België op dezelfde plaats als in de rangschikking van een jaar terug. In 2002 behoorde België nog tot de koplopers in Europa qua breedbandaansluitingen, een voorsprong die we ondertussen hebben moeten opgeven.

62% van de Belgische breedbandaansluitingen zijn van het type DSL (Digital Subscriber Line, zowel ADSL als VDSL) tegenover 38% voor kabelaansluitingen. Andere technologiën zoals Fiber to the Home komen in België nog niet voor, maar bijvoorbeeld wel in sterke mate in Japan en Korea (met respectievelijk 31% en 24%) en in minder mate in Noorwegen en Denemarken (8% en 5%).

De gemiddelde jaarlijkse toename van de breedbandaansluitingen in België is 4,31 aansluitingen per 100 inwoners. Dit is boven het OESO gemiddelde van 3,39 maar duidelijk onder de aangroei van de koplopers Denemarken (6,97) en Nederland (6,60). Het ziet er bijgevolg naar uit dat België de achterstand op de koplopers voorlopig niet zal kunnen inlopen. Tenzij natuurlijk het idee van minister Moerman om gans Vlaanderen van draadloos internet te voorzien gerealiseerd wordt. Maar volgens de persberichten zou dit draadloos netwerk er pas zijn in 2010.

De OESO statistieken zijn overigens enkel beschikbaar op het niveau van gans België. Het zou interessant zijn om te vernemen wat de breedbandpenetratie in de verschillende landsdelen is (Vlaanderen, Brussel en Wallonië).

Technorati : - - - - - - - - -

Related Posts with Thumbnails