B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 juli 2007

Vakantieblad

Eind vorige maand heb ik op het werk van de HR afdeling een mail gekregen waarin aangekondigd werd dat het vakantieblad vanaf volgend jaar zou afgeschaft worden. Het vakantieblad wordt geschiedenis.

Het vakantieblad was niet zomaar een blad. Het was een geel gekleurd blad van iets stevigere kwaliteit waarop je je vakantiedagen en andere afwezigheden diende in te vullen. De voorkant was voorzien voor de gewone vakantiedagen. Op de achterkant kon je de recuperatiedagen aangeven, evenals alle andere verlofdagen zoals ziekte of afwezigheid voor speciale gebeurtenissen zoals huwelijk of geboorte van een kind. Dit alles wordt nu verleden tijd. Gedaan met de charme van het vakantieblad. Vanaf nu hebben de werknemers toegang tot een e-HRM systeem waar we zelf de aanvragen voor afwezigheid moeten indienen.

Het vakantieblad had zijn charmes. In sommige afdelingen werden de vakantiebladen door de werktijdbeheerder bijgehouden. In andere afdelingen dan weer moest je het zelf bijhouden. Als je afwezigheid wenste aan te vragen moest je dan eerst op zoek gaan naar jouw blad - ofwel bij de werktijdbeheerder ofwel in je eigen spullen - de gevraagde data netjes invullen in de voorziene vakjes en vervolgens op zoek gaan naar je baas voor zijn handtekening. Vervolgens moest je het blad terugbezorgen aan de werktijdbeheerder die de aanvraag effectief invoerden en bovendien op het vakantieblad met een krabbeltje aanduidden dat de aanvraag geregistreerd was. Met het vakantieblad en de ganse procedure errond werd vakantie iets tastbaars. In een e-HRM systeem is een afwezigheid een record in een database. De handtekening op het blad wordt vervangen door een elektronische goedkeuring, een ander record in een database.

Maar ja, een heleboel dingen worden nu geregistreerd in allerlei databases. Dit bericht is daar een voorbeeld van. Zelfs het feit dat u dit bericht nu leest wordt op verschillende plaatsen bijgehouden, op uw eigen computer in de cache, bij uw internetprovider in de logs, in de logs bij blogspot.com en door de verschillende tellertjes op dit blog (tenminste als u het bericht niet via een feedreader leest, maar dan wordt het weer elders bijgehouden).

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 25 juli, 2007 00:17, de volgende bedenking ...

SAP Time? Good luck in alle geval. Ben net van werk verandert en terug op het klassiek bladje, want mijn afwezigheden ingeven op een portal, yuk, ook al ben ik pro-technologie :-)

Moet je prikken? Daar ben ik nu ook van af :)

 
Blogger Bruno Peeters had op 25 juli, 2007 20:33, de volgende bedenking ...

@mich

Inderdaad SAP, en met tikklok (wat overigens ook z'n voordelen heeft).

In het vroegere systeem was het personeelsnummer de geboortedatum gevolgd door een volgnummer. Dit maakte het zeer gemakkelijk om verjaardagen van collega's te weten te komen. Met SAP/HR heeft iedereen een volgnummer gekregen.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails