B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

20 augustus 2007

Betalen voor je netwerk

Hans Hermans van Bizz meldt op de Bizz blog dat hij zijn betalend memberbship van Ecademy niet meer verlengt. Dit heeft tot gevolg dat hij geen toegang meer heeft tot het netwerk dat hij zelf binnen het Ecademy platform opgebouwd heeft. Maandelijks 14 euro + BTW neertellen voor een netwerk van twintig personen vindt hij een beetje te duur.

Het lijkt mij dat Ecademy met een dergelijke houding zich in de eigen voet schiet. De kracht en het succes van een social networking platform hangt samen met het aantal personen dat op het netwerk aanwezig zijn. De houding "als je niet meer betaalt mag je niet meer meespelen" lijkt mij een teken te zijn dat Ecademy de ex-members niet au serieux neemt. Als gevolg hiervan zal het social networking platform een heleboel dode nodes bevatten. Tegelijkertijd profileert Ecademy zich als een netwerk met meer dan 150.000 members, waarbij dan wel niet bijgezegd wordt hoeveel actieve er wel zijn. Ik heb kunnen genieten van een tijdelijk gratis membership, maar net als bij Hans Hermans is mijn (volledige) profielpagina niet meer toegankelijk. Nog enkele andere profielpagina's van bekende bloggers die ooit eens actief waren op Ecademy : hier, hier, hier, hier en hier.

Andere networking sites (zoals bijvoorbeeld Linkedin, Xing en Facebook om er maar enkele te nomen) gaan mijn inziens veel verstandiger om met hun members. In de eerste plaats bieden zij een ruim pakket van gratis diensten aan. Daarnaast behandelen ze niet-actieve members niet op een negatieve manier. Iemand er toe aanzetten om te betalen om met de andere leden "te mogen meespelen" getuigt mijn inziens niet van een positieve houding. Dit zal de afgehaakte members niet aanzetten om na een tijdje eventueel terug actief te worden.

Dit voorval kun je ook in een ruimer perspectief zien. Welke rechten heb je als gebruiker van een social networking platform ? Is de Belgische privacy-wetgeving van toepassing waarin gesteld wordt dat je als privé-persoon steeds het recht hebt om inzage te krijgen over de gegevens die over jezelf bijgehouden worden met de mogelijkheid om ze eventueel te laten aanpassen ? Wie is eigenaar van de gegevens over jezelf op het platform ? In welke mate kan de beheerder van een dergelijk platform je de toegang ontzeggen tot de gegevens die je er zelf ingebracht hebt ? Op dit ogenblik heb ik enkel weet van Ecademy waar je moet betalen om je netwerk te kunnen blijven zien. Het valt maar af te wachten hoe gebruikers zullen reageren indien de andere - meer populaire - platformen zouden overgaan tot een betalende formule voor alle gebruikers.

Technorati : - - -

1 Bedenking(en) :
Blogger Michel had op 20 augustus, 2007 21:25, de volgende bedenking ...

Ik zit daar ook ergens in, maar ik vond het al na een week veel te opdringerig, én veel te amateuristisch. Bah.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails