B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

20 september 2007

Social Networks in de Belgische blogosfeer

Social networks zijn al geruime tijd talk of the town (of is het eerder talk of the blogosphere). Ik heb een poging gedaan deze talk of the blogosphere in België in kaart te brengen. Daartoe heb ik de voorbije maand (augustus 2007) via de Blogoloog opgevolgd hoeveel berichten er op Belgische blogs gepubliceerd werden waarin social networks ter sprake kwamen. De social networks waarnaar ik specifiek op zoek was waren (in alfabetische volgorde) Ecademy, Facebook, Jaiku, Linkedin, Plaxo, Pownce, Quechup en Twitter. In al deze sites kan een gebruiker aangeven met welke andere gebruikers hij connecties wil opzetten. Daarnaast bieden deze social networks ook mogelijkheden om andere gebruikers van het network op één of andere manier te contacteren.

Ik heb ook geprobeerd berichten over Bebo en Xing op te sporen, maar vermits de resultaten van de Blogoloog teveel berichten aangaven die niets met deze netwerken te maken hadden (maar telkens wel de zoektermen bevatten) komen ze in deze analyse niet verder aan bod.

De voorbije maand (augustus 2007) verschenen er op 128 blogs 222 verschillende berichten waarin minstens één van deze social networks ter sprake kwam. In 44 berichten kwam meer dan één social network aan bod, in de overige 178 berichten slechts één enkel.

Facebook krijgt duidelijk de meeste aandacht met 132 berichten in augustus, gevolgd door Twitter op respectabele afstand - 77 berichten - waarna nog een stevige kloof volgt tot Linkedin - 38 berichten. De top 3 wordt gevolgd door Pownce (een Twitter-kloon) - 15 berichten - Quechup - 8 berichten - Jaiku (nog een Twitter kloon) - 6 berichten - Ecademy - 5 berichten - en Plaxo als hekkensluiter met 2 berichten.

Het plaatje hieronder geeft visueel aan op welke blogs in augustus 2007 er berichten opdoken voor de top 3. Voor Facebook is er elke dag minstens 1 bericht. Voor Twitter was er bijna elke dag een bericht. Voor Linkedin kwam het wel eens voor dat er geen bericht was.De twee plaatjes hieronder, afkomstig van respectievelijk Blogpulse en IceRocket geven de trends aan in de ganse blogosfeer. Opmerkelijk is dat de volgorde van de top 3 telkens dezelfde is, zowel internationaal als in België. Volgens de twee internationale trendtrackers is Facebook veel populairder dan de andere twee, in België liggen de trendlijnen dichter bij elkaar.

Op welke Belgische blog kon u de voorbije maand het vaakst berichten terugvinden over social networks ?

Facebook - 91 blogs
Emich - 5 berichten
'Cross The Breeze - 5 berichten

Twitter - 48 blogs
Twitterfacts - 9 berichten

Linkedin - 36 blogs
Bnox - 2 berichten
BVLG (dit blog) - 2 berichten

Pownce - 14 blogs
Emich - 2 berichten

Quechup - 8 blogs met telkens 1 bericht

Jaiku - 6 blogs met telkens 1 bericht

Ecademy - 3 blogs
BVLG (dit blog) - 3 berichten

Plaxo - 2 blogs met telkens 1 bericht

Globaal - 128 verschillende blogs
Twitterfacts - 9 berichten
BVLG - 6 berichten
Standaard Bizlog - 5 berichten
Studio Stefke's weblog - 5 berichten

Delicious berichten werden buiten beschouwing gelaten.

De Blogoloog volgt meer dan 90.000 Belgische blogs. De voorbije maand hebben slechts 128 blogs minstens één keer de naam van een social network gebruikt in een bericht. Sommige blogs doen dit wat vaker dan andere, zodat vermoed kan worden dat deze zich in social networks gespecialiseerd hebben. Maar of je van gespecialiseerde blogs kan spreken indien de auteurs van deze blogs op een maand tijd slechts 6 berichten of minder publiceren is maar de vraag.

Enkele social networks zijn duidelijk veel populairder dan andere, niettegenstaande de hype die soms rond nieuwe initiatieven - op buitenlandse websites en blogs - gevoerd wordt. Het lijkt mij dat de gemiddelde Belgische blogger wel eens helemaal niet zit te wachten op nog een nieuw social network. Facebook, Linkedin en Twitter lijken misschien wel te volstaan.

De Blogoloog detecteert nieuwe berichten van sommige blogs pas met een zekere vertraging, vandaar dat ik meer dan twee weken gewacht heb met deze analyse. De berichten die nu nog zullen opduiken zullen vermoedelijk afkomstig zijn van blogs waarop slechts af en toe nieuwe berichten verschijnen, zodat ze de bovenstaande conclusies niet grondig overhoop zullen halen. Tenzij de Blogoloog de belangrijkste Belgische blogs over social networking nog niet opvolgt. De kans hierop lijkt mij echter zeer klein te zijn. Indien u toch een dergelijke blog zou kennen (afkomstig uit België met berichten over social networking), mag u dit steeds laten weten. Via de bedenkingen of op bvlgblog bij gmail.

Technorati : - - - - - - - - -

3 Bedenking(en) :
Blogger Maarten Schenk had op 20 september, 2007 22:24, de volgende bedenking ...

http://www.blogoloog.be/2007/09/buzz_rond_sociale_netwerken_in.html

 
Blogger Dollo had op 25 september, 2007 14:45, de volgende bedenking ...

Jawel, een bedenking. Er wordt in je analyse geen rekening gehouden met de blogosphere zelf als 'social network'. En daarbinnen de verschillende netwerken zoals de (buitenbeentjes van) skynetblogs, de netwerken van bloggers in één stad en zo voort. Voor iemand die regelmatig blogt zijn Facebook en Twitter vaak eigenlijk niet meer dan een aardigheidje: het echte netwerk zit in het bloggen zelf.
Linkedin zie ik zelfs niet als echt 'social network' dat is een professionele tool waar je gemakkelijk al je contacten verzameld. Sociale spielerei is niet de gewoonte op linkedin.

Je vergroot er wel je netwerk mee, maar je verkent het niet in de diepte.Een hoofdstuk apart?

 
Blogger Bruno Peeters had op 26 september, 2007 00:08, de volgende bedenking ...

Hallo Els,

Bedankt voor je terechte opmerking. De blogosfeer is inderdaad een social network : welke blogs staan er in een blogroll, op welke blogs reageert een blogger, naar welke blogs verwijst een blogger, ...

In mijn analyse heb ik gekeken hoe vaak er in de blogosfeer "gepraat" werd over andere social networks.

Misschien voelen de personen die actief zijn op deze andere social networks helemaal niet de behoefte om er iets op hun blogs te schrijven, als ze al een blog hebben ...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails