B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

29 september 2008

Ancienne Belgique lanceert social network

Ancienne Belgique, de pop- en rocktempel van de Vlaamse Overheid in hartje Brussel, is op veel vlakken een pioneer. Dit uit zich in eerste instantie door de programmatie, maar ook door de aanwezigheid in het internetgebeuren. De eerste website van AB dateert al van 1997. En AB was ook pionier met het uitsturen van concertaankondigingen per email.


Gisterenavond waren enkele Vlaamse bloggers uitgenodigd om kennis te maken met de volgende evolutie van de AB website. De doelstelling van AB is natuurlijk nog steeds om tickets voor concerten te vekopen. In de nieuwe website is ruimte voorzien voor geïnteresseerden om zich te registreren op de AB website. Ze kunnen laten weten op welke concerten ze aanwezig waren, welke concerten ze binnenkort zullen bijwonen, van welke groepen ze fan zijn. Elke geregistreerde krijgt een eigen pagina waar alle info getoond wordt waaronder concert list, favoriete artiesten en friends.


Op de vernieuwde website is ook uitvoerig ruimte voorzien voor de artiesten. Elke artiest die in de AB reeds heeft opgetreden of er binnenkort langskomt heeft ook een eigen pagina. Op deze pagina kan je de last.fm info over de artiest terugvinden, links naar de website van de artiest, voorbije en geplande concerten, beschikbare video's, maar ook de fans - geregistreerde bezoekers die verklaren fan te zijn.


De nieuwe AB website heeft een interessante richting ingeslagen. Enerzijds door een eigen social network te lanceren, waar geïnteresseerden zich moeten registreren en een community vormen. Deze community kan beginnen te werken door het aanduiden van friendships. De site voorziet ook dat geregistreerden kunnen nagaan of ze kunnen carpoolen naar een volgend concert of eventueel tickets onderling omruilen. Een ander interessant kenmerk van de nieuwe AB site is de koppeling naar reeds bestaande content, zoals profiel informatie over artiesten van last.fm of video's van de artiest op YouTube. De AB heeft ook aangekondigd dat concertrecensies van bijvoorbeeld De Standaard zullen ter beschikking komen. Foto's beschikbaar op Flickr van concertgangers zullen ook hun weg vinden naar de AB website. Een volgende stap van AB waarover nagedacht wordt is dat informatie van AB ook aangeboden wordt naar andere sites.

Door het overnemen in bulk van de informatie over de AB artiesten van last.fm bekomen de beheerders van de AB site dat alle profielen Engelstalig zijn. Voor internationale artiesten die de AB aandoen is dit natuurlijk geen probleem. Voor Vlaamse artiesten die enkel in het Nederlands optreden komt dit wel bizar over. Voor een culturele instelling van de Vlaamse Overheid is dit toch een schoonheidsfout die best op korte termijn weggewerkt wordt.

Technorati : -

Related Posts with Thumbnails