B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

13 januari 2009

Gaza

Dat er zoiets mogelijk is als de oorlog in Gaza maakt mij zeer droef. Onder onze neus (bij wijze van spreken dan) worden veel Palestijnen en veel minder Israeli's gedood. Volgens een bericht gelezen bij Michel is er volgens de opperrabijn van Israël geen enkel moreel of ethish bezwaar tegen het willekeurig doden van burgers. Is het feit dat de Joden in Europa schandalig behandeld werden zo'n 70 jaren terug een geldig excuus dat Israeli's nu ook onschuldigen mogen ombrengen, zowel direct door de militaire acties als indirect door de wurggreep waarin de Gaza-strook gehouden wordt ?

Dat in een land als Israël dat als democratisch beschouwd wordt, het moeilijk gemaakt wordt voor de Israëlische bevolking van Arabische afkomst voor eigen partijen te stemmen bij ons slechts amper enige verontwaardiging oproept, is bedroevend.

Dat een land als Israël dat als een rechtsstaat beschouwd wordt, tegenstanders zonder enige vorm van publiek proces vermoordt door gerichte aanvallen, wordt door de Westerse landen getolereerd en door sommigen zelfs goedgepraat. Waar zijn de principes van de rechtsstaat naar toe waar iedereen toch recht heeft op een publiek proces ? In het verleden werden enkel Palestijnse leiders uitgeschakeld, wanneer komt het moment dat de tegenstanders van de regering in Israël zelf ook op dezelfde manier het zwijgen zou worden opgelegd ? Zou er dan internationaal reactie zijn ?

Dat een heleboel Belgen boos zijn wegens de makke houding van een heleboel internationale politici kan ik begrijpen. Dat een klein deel van de betogers nutteloze vernielingen aanrichten na afloop van de betogingen is een stommiteit. Het gooien van brandbommen naar Joodse eigendommen doet evenmin goed aan de zaak van de Palestijnen. De kostprijs van de herstellingen had veel nuttiger kunnen besteed worden aan humanitaire en medische hulp voor de slachtoffers van de vijandigheden, vooropgesteld natuurlijk dat deze in het oorlogsgebied toegelaten wordt.

Dat de Joden in België opkomen voor de Joodse staat Israël kan ik zeker inkomen. Dat ze de Palestijnse doden die bij de acties gemaakt worden goedpraten is triestig. De Joden in België zouden een zeer mooi gebaar stellen indien ze het uitdrukkelijk zouden betreuren dat er zoveel slachtoffers vallen en dat de economische schade aangericht door het Israëlische leger zouden helpen te compenseren (niet enkel in Gaza, maar bijvoorbeeld ook in Libanon).

Dat Israël militair veel sterker is dan de huidige tegenstrever is evident. Dat Israël deze veldslag militair zal winnen is al minder evident. Dat Israël de PR-veldslag zal winnen staat evenmin vast. Dat Israël op termijn er in zal slagen het overwicht te behouden is nog veel minder evident. Dat andere land dat vol zal met smokkeltunnels is er toch ook ingeslaagd een veel sterkere opponent te verjagen.

Blijkbaar worden principes zoals respect voor het individu, de menselijke integriteit, de rechtsstaat, de democratie, solidariteit, ... in dit conflict klakkeloos aan de kant gezet, zowel door de rechtstreekse betrokkenen in het conflict (aan beide kanten) als door onze politici die hun verontwaardiging maar met mondjesmaat tonen.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 13 januari, 2009 21:25, de volgende bedenking ...

+1

 
Anonymous Anoniem had op 14 januari, 2009 09:53, de volgende bedenking ...

En we moeten niet denken dat de tandem Obama-Hillary er iets aan zal veranderen, daar de Joodse gemeenschap een nog altijd sterke lobby heeft in de USA.

Als ik zelf een Palestijnse tiener zou zijn, die zijn ouders zou verliezen door een nutteloze bom, dan zou ik ook héél ver gaan om dit te wreken en zo wordt er nu weer een generatie zelfmoordenaars verwekt door Israël.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails