B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

04 april 2009

YCF nummerplaten

Wim van Wimblog heeft iets met YCF nummerplaten. YCF is immers de afkorting van Young Crazy Fool, toevallig zijn nickname op internet. Wim verzamelt al een tijdje foto's van auto's met een YCF nummerplaat. Daarstraks stond de teller al op 29.

Begin vorige maand had ik ook zo'n wagen met een YCF nummerplaat gespot op de E40 in de buurt van Sterrebeek. Toevallig zag ik vrijdagmorgen dezelfde wagen terug. Misschien is dit niet zo verwonderlijk. De bestuurder van deze wagen kan best ook zo'n iemand zijn die zich dagelijks met de wagen naar zijn werkplek verplaatst.

YCF-452

Wat is de kans eigenlijk om een YCF nummerplaat tegen te komen ? Volgens de info van Statbel waren er op 1 augustus 2008 6.482.033 voertuigen inschreven in België, allemaal voorzien van een nummerplaat. Ondertussen zullen er nog wat bijgekomen zijn. Een aannemelijke veronderstelling leidt mij tot een inschatting van 6,6 miljoen voertuigen in België. Niet al deze voertuigen beschikken over een "normale" nummerplaat, bijvoorbeeld motorrijwielen hebben een M**-NNN nummerplaat. Laten we er van uit gaan dat er zo'n 6 miljoen "normale" nummerplaten in gebruik zijn. De YCF nummerplaten vormen daarvan een klein aandeel, slechts 1000 of 999. Het lijkt mij immers dat nummerplaten XXX-000 niet gebruikt worden. De YCF nummerplaten vormen slechts 0,017% van alle Belgische nummerplaten of 1 op 6000 wagens, bitter weinig dus.

De kans om er een dergelijke nummerplaat te spotten wordt door diverse factoren beïnvloed. Recente nummerplaten vind je veel vaker in het dagelijkse verkeer van en naar Brussel terug. Veel recente wagens zijn leasing auto's die dagelijks gebruikt worden. Bijgevolg kan je nu veel nummerplaten X**-NNN en Y**-NNN en de allernieuwste nummerplaten NNN-A** opmerken. Door vaak op de baan te zijn kom je meer andere voertuigen tegen. Je kan ook in alle grote Brusselse parkings regelmatig een zoektocht ondernemen, wat mij geen boeiende bezigheid lijkt. Het hangt er ook van af waar je je in het verkeer begeeft. Op snelwegen tijdens de spits bevinden zich op de verschillende rijstroken veel wagens. Buiten de spits op secundaire wegen kan je vaak niet anders dan je voorligger mooi volgen. Nummerplaten van tegenliggers spotten is geen evidente zaak, laat staan dat je de tijd hebt om je fototoestel of je met camera uitgeruste gsm een foto te nemen. Een heleboel van de YCF foto's zijn dan ook op een snelweg of van een geparkeerde wagen genomen.

De meeste wagens verplaatsen zich vermoedelijk op vaste trajecten, van thuis naar het werk en omgekeerd tijdens het woon-werkverkeer of in de buurt van de woonplaats. Als je op zoek bent naar specifieke nummerplaten, zou je best moeten te weten komen waar bezitters van een dergelijke nummerplaat woonachtig zijn. Zijn de YCF nummerplaten volledig willekeurig toegekend aan voertuigen verspreid in gans België ? Of bestaat de kans dat bepaalde reeksen van nummerplaten toegewezen zijn aan één van de provinciale DIV-antennes ?

Toevallig bevat de lijst van YCF nummerplaten op de site van Wim het tot nu toe enkel foto's van personenwagens. Vrachtwagens, bestelwagens, terreinwagens en tankwagens vormen volgens de Statbel cijfers meer dan 10% van het aantal ingeschreven voertuigen. Zouden Wim en de andere YCF spotters ook dergelijke voertuigen aandachtig observeren ?

Koen Delvaux heeft onlangs uitgevonden hoe je via een website info over een nummerplaat kan te weten komen, zie hiervoor dit bericht op zijn blog. Wie weet zijn er nog andere sites waar je info over nummerplaten kan vinden.

Als conclusie heb ik nog één bedenking. Dit initiatief van Wim toont aan dat personen die elkaar enkel via het online gebeuren kennen (blogs en Twitter) kunnen gemobiliseerd worden om elkaar een dienst te bewijzen. Wat toch een mooie zaak is.

9 Bedenking(en) :
Anonymous stijn had op 05 april, 2009 12:53, de volgende bedenking ...

"Of bestaat de kans dat bepaalde reeksen van nummerplaten toegewezen zijn aan één van de provinciale DIV-antennes?"
Dat is inderdaad het geval. Sinds de verdeing niet enkel meer in Brussel gebeurd, is de kans om in de buurt (provincie) en wagen tegen te komen met een nummerplaat met een paar nummers verschil veel groter.

 
Blogger Paul Cobbaut had op 06 april, 2009 23:04, de volgende bedenking ...

En hoe zit dat met de privacy van die mensen ?

 
Blogger Bruno Peeters had op 06 april, 2009 23:45, de volgende bedenking ...

@paul

Dat vroeg ik mij achteraf ook af. Vermits er geen link gelegd wordt tussen een nummerplaat en een persoon zou het wel eens kunnen zijn dat er geen inbraak is op de privacy van de eigenaar. Indien dit toch het geval zou zijn, zou elke foto met een herkenbare nummerplaat moeten verboden worden ...

 
Anonymous Steven had op 07 april, 2009 12:15, de volgende bedenking ...

Privacy is geen issue volgens mij. Je bent op de openbare weg en niet herkenbaar als persoon.

Alle respect voor Wim trouwens. Hij zet soms een typetje neer maar schrijft lekker provocerende posts. Hij zorgt ervoor dat hij af en toe wat media-aandacht krijgt. Hij doet dat echt heel goed, en volledig op zijn eigen manier. Absoluut een onderschatte blogger!

 
Anonymous ysabje had op 20 april, 2009 22:59, de volgende bedenking ...

ik let af en toe op voor de nummerplaat YCF maar heb er nog geen enkele gezien. En ik heb toch al meer dan 6000 auto's bekeken... Ik zal gewoon pech hebben.
Binnenkort kan je ook nog NNN-YCF te zien krijgen... Maar dat zal nog wel even duren...

 
Blogger GreatG had op 21 april, 2009 14:10, de volgende bedenking ...

Er is geen link dus geen privacy issue volgens mij, zou het persoonlijk een eer vinden om in de lijst te staan trouwens!
Vrachtwagens zijn idd een moeilijkere doelgroep, eens specifiek op letten...
En om ook Steven even bij te treden: onderschat is zelfs zacht uitgedrukt :)

 
Anonymous Sofie had op 21 april, 2009 19:18, de volgende bedenking ...

Vorige week een vrachtwagen met YCF nummerplaat gespot in Groot-Bijgaarden. Maar vooraleer het de fototoestel bij de hand was, was de vrachtwagen al een andere richting uit. Jammer..

 
Blogger localhost had op 10 augustus, 2009 16:57, de volgende bedenking ...

Ik wil even melden dat ik voor de website www.foutparkeerders.be (waarover Wim ook geblogd heeft, zie http://www.wimblog.be/foutparkeerders/) een brief kreeg van het secretariaat van de Privacycommissie. Ik herhaal: het *secretariaat* van de Privacycommissie. Op basis van de gegevens waarover de commissie beschikt, verzoeken ze mij om de foto's te verwijderen.
Ik heb akte genomen van dit verzoek.

Wie foutparkeerders.be al eens bezocht heeft, weet dat daar geen enkele herkenbare nummerplaat te zien is. Dus als dat al niet mag, dan mag wat Wim doet zeker niet.

Peter Dedecker en ikzelf gaan wel een antwoord sturen naar de Privacycommissie, om meer uitleg te vragen. Voor de goede verstaanders: er is op dit moment nog geen uitspraak van de commissie zelf, alleen een voorlopige analyse van het secretariaat.

 
Anonymous Christophe had op 10 augustus, 2009 17:03, de volgende bedenking ...

En dan te bedenken dat ik in feite de aanstoker ben van dit gebeuren. Zo draag ik ook bij tot een statistiek-blogpostje van BVLG.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails