B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

16 januari 2012

Knack lijst van Twitteraars

Knack publiceert in het laatste nummer verschillende artikels rond Twitter. Zelfs Knack heeft een lijst opgsteld van populaire twitteraars : "De ultieme lijst van Twitteraars met politieke macht en invloed". Knack verkiest de term twitteraars boven de term tweeps die eerder op Twitter zelf gebruikt wordt. In het artikel van het tijdschrift krijg je slechts een beperkt aantal twitteraars te zien. In de gedrukte versie van het artikel wordt verwezen naar de site voor de ganse lijst.

De lijst op de Knack site bevat maar liefst 476 twitteraars, die volgens de opsteller enige politieke macht en invloed zouden hebben. Mijn Twitter account zal u er niet terugvinden, maar dat stoort mij helemaal niet. Wat mij wel stoort is dat deze lijst zeer slordig voorgesteld wordt. Voor minstens 94 personen opgenomen in de lijst is er een probleem. Vanaf positie 122 ontbreken er 79 vermeldingen van Twitter accounts. Sommige Twitter accounts bevatten een schrijffout, er staat bijvoorbeeld @MarkLooverbosch waar er eigenlijk @MarcLooverbosch (met "c" waar het "k" moet zijn). Zo zijn er nog enkele, zoals @elkeroux in plaats van @elkeroex (met "e") of @fonsvandijck in plaats van @fonsvandyck (met "y"). Voor Marijke Dillen (Vlaams Belang) wordt @mvandillen vermeld, de Twitter account van Marijke Van Dillen uit New Zealand met bio "Advertising student and model that loves the Backstreet Boys and leads the confused and lost to the righteous religion that is Real Madrid". En of de Twitter account @LexMolenaar (volgens het profiel uit "Utrecht, the Netherlands") overeenkomt met de journalist van Gazet van Antwerpen is mij ook niet helemaal zeker, net zoals Vlaams Parlementslid Bart Martens de volgende bio op zijn Twitter account (@Bart_M) zou vermelden "Bezig met en praat graag over online marketing, social media, SEO, SEA, usability, personal branding, b2b, arbeidsmarketing, Wordpress en lifehacking!".

Nagaan of de lijst van Knack volledig is, is geen eenvoudige opgave. Er worden enkele parodie-accounts vermeld, maar er zijn er nog bijkomende die niet vermeld staan. Voor Jean-Luc Dehaene wordt @jeanlucdeheane vermeld (let op de subtiele omwisseling van de "e" en "a"), maar @dendikke staat niet in de lijst.

De lijst is gesorteerd op basis van het aantal followers. Yves Desmet had daar zo zijn bedenkingen bij "staat 14de op 464 op lijst meest invloedrijke twitteraars, met hooguit dik honderd tweets in anderhalf jaar. I rest my case".

Yves heeft natuurlijk gelijk, invloed op Twitter heeft niet enkel met followers te maken. Bijgevolg wil ik de Knack lijst aanvullen met enkele bijkomende inzichten. In de volgende berichten krijgt u een overzicht van de 476 Knack twitteraars volgens verschillende criteria.
- top 50 volgens het aantal followers - Twitter accounts die de account volgen
- top 50 volgens het aantal following - Twitter accounts die de account zelf volgt
- top 50 volgens het aantal gepubliceerde berichten
- top 50 volgens de Klout score

De verschillende rangschikkingen geven telkens een andere rangschikking van de Knack twitteraars.

Knack heeft met de "De ultieme lijst van Twitteraars met politieke macht en invloed" en de begeleidende artikels een interessant beeld geschetst van de rol van Twitter in de Belgische politiek. Van een kwaliteitsblad zoals Knack had ik echter wel meer kwaliteit in de gepubliceerde lijst verwacht.

Related Posts with Thumbnails