B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 mei 2013

Bitly social network stats

Onderzoekers van bitly, de URL verkort-dienst, hebben nagegaan hoe vaak verkorte links gebruikt werden vanuit sociaalnetwerksites wereldwijd. Voor elk land en voor elke sociaalnetwerksite (uit een selectie van 16 meest populaire sociaalnetwerksites wereldwijd) hebben ze de populariteit bepaald (zoals beschreven op de bitly blog). Deze info is vervolgens beschikbaar gesteld via een interactieve grafiek. Je kan er zowel nagaan in welke landen één van de 16 gekozen sociaalnetwerksites populair zijn en bovendien ook het beeld van een land bekijken.

Enkele voorbeelden maken het misschien duidelijker. De eerste afbeelding geeft aan waar Linkedin populair is. Hoe feller een land roodgekleurd is, hoe hoger het gebruik. De populariteit van Linkedin in Iran valt sterk op.
De volgende afbeelding geeft de populariteit van Google+. De blauwe vlek in China is een teken dat Google+ hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd is in China. Nogmaals valt de populariteit in Iran op.


De derde afbeelding is voor Pinterest. Dat Pinterest goed scoort in de Verenigde Staten is geen verrassing. Dat Pinterest weer goed scoort in Iran, niet onmiddellijk een goede vriend van de Amerikaanse regering, is weer opmerkelijk.


De interactieve grafiek laat ook toe het beeld van een land te bekomen. Dit is het beeld van Iran. Iran scoort inderdaad verrassend goed voor een heleboel sociaalnetwerksites.


Voor België geeft de grafiek een bizar beeld. De sociaalnetwerksite odnoklassniki was mij volledig onbekend. Dit zou nochtans de best scorende site te zijn volgens de bitly gegevens.


Het beeld van Nederland geeft geen abnormale zaken weer. Linkedin, Flickr en Twitter scoren goed, Facebook scoort daarentegen wat minder.
De onderzoekers van bitly geven geen bijkomende info over de verzamelde gegevens. Wordt bitly nog overal wereldwijd in dezelfde mate gebruikt? Zelf gebruik ik het niet meer als URL verkort-dienst. Zou het kunnen dat bitly nog heel veel gebruikt wordt in Iran en veel minder in West-Europa?


1 Bedenking(en) :
Blogger China Herald had op 22 mei, 2013 10:13, de volgende bedenking ...

Een leuke maar verwarrende operatie, omdat het alle gegevens mixt met de vermeende populariteit van bitly, een service die ik nooit gebruik. Dat zou de idiote uitkomst voor Belgie kunnen verklaren

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails