B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

21 december 2015

Sociaalnetwerksites en jobsites

In het maandelijks bericht over de jobsites ga ik na hoeveel social media gerelateerde vacatures er zijn op 6 jobsites, daarstraks heb ik het overzicht van december gepubliceerd, zie dit bericht.

Ik wou de inhoud van de jobsites eens op een andere manier bekijken. In hoeveel jobaanbiedingen worden er sociaalnetwerksites vermeld?

Op dit ogenblik zijn er bij LinkedIn 60.306 zoekresultaten naar jobs in België.

Als je dan nog keyword "facebook" opgeeft, bekwam ik zojuist nog 933 resultaten. Dit wil zeggen dat op dit ogenbik in 1,55% van alle jobs in België bij LinkedIn Facebook vermeld wordt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de functie rechtstreeks met Facebook te maken heeft, er kan bijvoorbeeld ook verwezen worden naar de Facebook-pagina van het bedrijf. Of de job is bij Facebook zelf ...
Dit zijn de resultaten voor verschillende sociaalnetwerksites bij LinkedIn.

LinkedIn : 1113 resultaten voor de zoekterm "LinkedIn" in België
Facebook : 933 resultaten voor de zoekterm "Facebook" in België
Twitter : 440 resultaten voor de zoekterm "Twitter" in België
YouTube : 153 resultaten voor de zoekterm "YouTube" in België
Instagram : 49 resultaten voor de zoekterm "Instagram" in België
Pinterest : 42 resultaten voor de zoekterm "Pinterest" in België
Snapchat : 4 resultaten voor de zoekterm "Snapchat" in België
Whatsapp : 2 resultaten voor de zoekterm "Whatsapp" in België

Snapchat en Whatsapp zijn amper doorgedrongen in jobaanbiedingen op LinkedIn. Zelfs Instagram en Pinterest komen slechts in beperkte mate aan bod (40-tal resultaten op 60.306 jobs in België is minimaal ...).

Ik heb de zoekopdrachten naar sociaalnetwerksites ook bij andere jobsites uitgevoerd. De resultaten staan in de twee onderstaande afbeeldingen, zowel de cijfertjes als de visuele voorstelling.
Bij VDAB waren er globaal 95.078 jobs. In de VDAB-jobs wordt Facebook vaker vermeld (621 keer) dan LinkedIn (95 keer). Snapchat en Whatsapp zijn nog niet doorgedrongen in jobaanbiedingen bij VDAB.


Het aantal zoekresultaten voor sociaalnetwerksites bij Monster, JobAt en Stepstone is eerder beperkt, in het beste geval een 50-tal voor LinkedIn en Facebook. Ook op die sites is amper of geen sprake van Snapchat en Whatsapp. Enkel bij JobAt zijn er 13 resultaten waarin "Verras me met een videosollicitatie via Whatsapp" vermeld wordt. Mooi initiatief!

Bij Vacature.com kunnen we kort zijn, daar komen sociaalnetwerksites amper aan bod.

De vraag is nu of uit deze cijfers conclusies getrokken kunnen worden over het gebruik van sociaalnetwerksites in België?
  • Het lijkt er alvast op dat LinkedIn het vaakst vermeld wordt - maar niet bij de VDAB. Op zichzelf is dit niet verbazend.
  • Twitter heeft in jobaanbiedingen nog steeds een voetje voor op Instagram. Waar wereldwijd Twitter lijkt voorbij gestoken te worden door Instagram, is dit nog niet het geval in zoekresultaten op (Belgische) jobsites.
  • Op YouTube komt meer en meer professionele content, maar dit vertaalt zich nnog niet in vermeldingen in jobaanbiedingen.
  • Snapchat en Whatsapp blijven ontgetwijfeld populair (vermoedelijk bij jongeren), maar helemaal niet in de context van jobaanbiedingen.

Related Posts with Thumbnails