B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

31 mei 2016

Belgian Social Media Monitor - mei 2016

Hoe staat het met de social media in België (en ook met een heleboel internationale platformen), dat komt u te weten in het onderstaande bericht dat de stand van zaken van begin april 2016 geeft. Al zes jaar kan u hier een overzicht vinden van publiek beschikbare gegevens over sociaalnetwerksites, met de nadruk op cijfers voor België. In het begin was het overzicht eerder beperkt (11 indicatoren), lees het bericht van juli 2009 er op na. Nu is dit overzicht uitgegroeid tot een uitgebreide verzameling indicatoren (misschien zelfs teveel ...) met een heleboel grafiekjes om de evolutie van de diverse indicatoren te illustreren.
   
Wat zijn de belangrijkste tendenzen deze maand.
  • Facebook telde begin mei 2016 6,2 miljoen accounts in België, status quo ten opzichte van vorige maand, een groei van 7% over de laatste 12 maanden
  • Bij Linkedin zijn er op twaalf maanden tijd 14% nieuwe gebruikers bijgekomen, de groei vertraagt nog steeds lichtjes ten opzichte van de afgelopen maanden.
  • De groei van de blogplatformen gaat minder snel. Canalblog groeit nog met 7%, Bloggen.be blijft steken op 4%, Seniorennet moet het stellen met 2%, Skyrock laat een daling van 6% zien.
De basis van dit maandelijks overzicht van publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België werd gelegd in juli 2009. De situatie van begin mei 2016 wordt voor zover mogelijk vergeleken met de situatie van vorige maand (april 2016) en van vorig jaar (mei 2015).


Het eerste plaatje geeft het aantal gebruikers van de grootste sociaalnetwerksites in België.

De onderstaande grafiek geeft alvast de evolutie van enkele platformen over de voorbije 12 maanden, van mei 2015 tot mei 2016.

Facebook
- Facebook : 6.200.000 people who live in Belgium, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar

De evolutie van het aantal Belgische Facebook accounts over de voorbije maanden wordt hieronder grafisch voorgesteld.

SocialNumbers geeft een overzicht van Belgische Facebook-pagina's volgens het aantal fans. Deze bron is echter niet 100% betrouwbaar, zoals in november 2014 gemeld door een aandachtige lezer van dit blog.
- Er zijn volgens SocialNumbers 10 Belgische Facebook-pagina's met meer dan 10 miljoen fans.
- Er zijn volgens SocialNumbers 35 Belgische Facebook-pagina's met tussen de 1 miljoen en 10 miljoen fans.
- Er zijn volgens SocialNumbers 155 Belgische Facebook-pagina's met tussen de 100.000 en 1 miljoen fans.

De info over de Belgische Facebook-pagina's is ook grafisch voorgesteld. De grafiek toont voor april 2015 een lichte dip, die ongetwijfeld samenhangt met de opkuis van inactieve fans door Facebook in de loop van de maand maart 2015.


Linkedin
- Linkedin profiles : 2.870.000 Linkedin profiles voor Belgium, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar, het aantal Linkedin profiles voor Belgium wordt bepaald als het aantal Linkedin profielen dat kan bereikt worden door een (Engelstalige) advertentie te plaatsen
- Linkedin groups : 1.300 groups refering to Belgium, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 46% ten opzichte van vorig jaar - wat veroorzaakt werd door de vernieuwde aanpak van groepen door LinkedIn sinds november 2015
- Linkedin Jobs : 83.849 jobs in Belgium, een stijging van 16% ten opzichte van vorige maand, een onrealistische stijging van 2569% ten opzichte van vorig jaar

Al enige tijd laat Linkedin toe het aantal bedrijven voor een land op te vragen.
- Companies in Belgium present on Linkedin : 30.941 companies, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar.

De cijfertjes voor Linkedin staan hieronder ook in een grafiek voorgesteld. De evolutie van het aantal jobs over de laatste maanden is ronduit spectaculair te noemen.

En hier volgt de grafiek van de evolutie van het aantal Linkedin profielen in België.

De onderstaande grafiek geeft het overzicht van het aantal bedrijven in België aanwezig op het Linkedin-platform.

Twitter
Een eenduidige bron waar het aantal Belgische Twitter accounts kan opgevraagd worden bestaat niet. Er bestonden enkele jaren terug verschillende sites waar je een idee kon krijgen van het aantal Belgische Twitter accounts en de evolutie hiervan. Mijn ervaringen wezen uit dat deze sites een zeer onvolledig beeld gaven van Twitter in België. Bovendien hebben sommige van deze bronnen de geest gegeven. Bijgevolg worden deze sites niet meer opgenomen. U kan deze sites nog terugvinden in oudere edities van de Belgian Social Media Monitor (2011 en vroeger).

In het (verre) verleden kon u op dit blog eigen analyses van het aantal Twitter gebruikers in België terugvinden. Begin oktober 2010 kwam ik in dit bericht tot een aantal van 63.172 Twitter accounts uit België. Op de VRT Barcamp in januari 2011 heb ik een presentatie gegeven over Twitter in België. Op Slideshare kan u de slides nog bekijken, toen was er sprake van 75.000 Belgische Twitter accounts. In februari 2012 kon u in dit bericht vernemen dat ik op 31/12/2011 167.679 Twitter accounts die aan België konden gekoppeld worden geïdentificeerd had. Ik herneem hieronder nogmaals de grafiek van 2012 die het aantal Belgische Twitter accounts per maand aangeeft (tot 31/12/2011).In een Twitter-conversatie in augustus 2014 en nadien nogmaals op een event in oktober 2014 bleek dat Twitter zelf informatie over het aantal gebruikers in België zou vrijgeven. De geruchten hadden het over 1 miljoen actieve gebruikers (die maandelijks Twitter bezochten, dus niet noodzakelijk zelf een tweet publiceerden). Op 19 november 2014 stond dit aantal zelfs expliciet in een artikel in De Tijd. Op 5 december 2014 was er een event van RCA Group waar sprake was 180.000 actieve Belgische gebruikers. Hoe dit aantal bepaald werd was niet duidelijk.

In de Digimeter 15 studie werd ook gepeild naar het gebruik van Twitter. Volgens dit onderzoek beschikt 31% van de personen die deelgenomen hebben aan het onderzoek over een account op Twitter. 12% (meer dan een derde) heeft Twitter echter de afgelopen maand niet meer bezocht. Deze cijfers van toepassing zijn voor Vlamingen tussen 18 en 65 jaar. In eerder bericht op dit blog leek dit percentage mij veel te hoog.
http://bvlg.blogspot.com/2016/01/digimeter-2015-over-sociale-media.htmlSinds kort biedt de Twitter Ads de mogelijkheid om de omvang van een doelgroep van een publiciteitscampagne te vernemen. Het aantal Belgische accounts kan je niet rechtstreeks uit afleiden, wel het aantal mannelijke en het aantal vrouwelijke accounts, zie onderstaande grafiek. Het totaal aantal Belgische accounts zou dus tussen de 639k en 959k bevinden. Meer info in dit bericht.
Twitto.be is een site die de top Twitter influencers in Belgium by topic, location and language toont. Begin januari 2016 waren er 122.407 dergelijke top Twitter influencers. Sinds begin 2016 geeft de site de boodschap "twitto.be is under maintenance, stay tuned for a cooler version of the site in 2016 :)".

Begin januari 2015 heb ik een eigen initiatief aangekondigd, de Twitter Bel200. Dit is een lijst van 200 Belgische Twitter-accounts, samengesteld uit 20 groepen van telkens 10 accounts. Door elke maand de aangroei op te volgen van het aantal followers van deze accounts bekomen we hopelijk een interessante indicator. De Twitter Bel200 toont dat de toename van het aantal followers van november 2014 tot augustus 2015 telkens lichtjes vertraagde tot augustus 2015. Vanaf september 2015 lijkt de trend zich te stabiliseren, de toename van het aantal followers situeert zich rond de 2% per maand, de maanden met de terreuraanslagen was de toename hoger. Meer info in dit bericht.

Als je de evolutie op jaarbasis bekijkt, krijg je toch een indrukwekkende toename van 32%. Meer info in dit bericht.

Google Plus
Het probleem met Google Plus is dat het niet evident is te weten te komen hoeveel gebruikers er per land zijn. Google zelf geeft geen informatie vrij over het aantal gebruikers of de mate van het gebruik. We moeten dus info zoeken op enkele onafhankelijke websites. Op plus.miernicki.com wordt een overzicht gegeven van de groei van Google+ op basis van publiek beschikbare info. De teller staat ondertussen op 3,091 billion accounts, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar.
Op CircleCount - Population rate per country werd voor een heleboel landen waaronder België een extrapolatie gemaakt van het aantal Google+ users in het land. Spijtig genoeg is CircleCount hiermee onlangs gestopt. Volgens de info van begin april 2016 telde België 1.114.574 geregistreerde Google Plus gebruikers.

Blogs
- skynetblogs : 201.322 blogs begin juli 2010, sindsdien wordt het aantal blogs niet meer opgegeven
- seniorennet : 23.534 blogs, zo goed als status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar
- bloggen.be : 185.764 blogs, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar
- Skyrock : 26.142.509 blogs, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar
- Canalblog : 1.415.057 blogs, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar

De evolutie van de Belgische blogplatformen wordt hieronder voorgesteld.

Tumblr
Tumblr is een microblogging-systeem dat al actief is sinds februari 2007. Op de about-pagina  geven ze info vrij over de bedrijvigheid op hun site.
- 293,3 miljoen blogs, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar
- 133,5 miljard posts, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 21% ten opzichte van vorig jaar

De cijfers die Tumblr vrijgeeft worden niet opgesplitst per land. Het aandeel van Belgische gebruikers op Tumblr blijft bijgevolg ongekend.

Wordpress.com
Wordpress is een volwaardig content management systeem dat in mei 2007 gestart is als een blogging systeem. Op de stats-pagina geven ze info vrij over het aantal Wordpress sites in de wereld. Het totaal aantal blogs wordt er niet meer vermeld.
- begin april 2014 waren er 77.591.611 blogs

De stats-pagina vermeldt gelukkig nog wel enkele andere interessante statistieken.
- 21,5 billion pages worden maandelijks bekeken, een daling van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar
- 55,8 million new posts maandelijks, een daling van 5% ten opzichte van vorige maand, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar
- 49,9 million new comments maandelijks, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een daling van 27% ten opzichte van vorig jaar

De cijfers die Wordpress.com vrijgeeft werden niet opgesplitst per land. Het aandeel van Belgische gebruikers op Wordpress.com blijft bijgevolg ongekend. Op de activity-pagina worden wel de 10 belangrijkste talen aangegeven, Nederlands stond op de 10de plaats in de top 10 met een aandeel van 0,6%.

Wordpress laat in ieder geval geen stevige groei meer zien, het blijft eerder een stabilisatie, wat ook blijkt uit de onderstaande grafiek.

Medium
Medium is een online publishing platform, gelanceerd in augustus 2012 door Evan Williams. Evan Williams heeft er al een indrukwekkende track record opzitten, hij was bijvoorbeeld betrokken bij Blogger, de blogdienst die in 2003 overgenomen werd door Google. Vervolgens was hij een van de mede-oprichters van Twitter.

Zoals aangegeven in deze eerdere blogpost zijn er drie indicatoren die geciteerd wordt als indicatief voor het aantal gebruikers op het Medium-platform.
- 983.000 followers van @medium, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand
- 649.000 followers van @editorpicks, zo goed als status quo opzichte van vorige maand
- 2.200.000 pages volgens google, een stijging van maar liefst 184% ten opzichte van vorige maand

De komende maanden zullen uitwijzen of deze indicatoren enige relevantie hebben als indicator van de groei van Medium.

Badoo
Badoo is een social networking site, met een focus op dating. Op de Corporate-info page staat een teller van het aantal geregistreerde leden.
- 309.244.119 leden, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 26% ten opzichte van vorig jaar

Twoo
Twoo is een Belgisch initiatief, eveneens met een focus op dating. Op de hoofdpagina staat een teller van het aantal geregistreerde leden.
- 180.094.196 leden, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar

Na de initiële sterke groei lijkt de groei vanaf februari 2015 op een veel lager pitje te staan.

Tinder
Tinder is een app die je toelaat contacten te leggen met andere personen. Op de About Tinder page staan enkele cijfertjes over Tinder.
- 1,4 miljard swipes per dag
- 26 miljoen matches per dag
- 10 miljard matches
- actief in 196 landen
Dit zijn nog steeds dezelfde cijfers als die van vorige maand.


Flickr
- Belgium group : 6.757 members, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar
- Tag "Belgium" : info is opnieuw beschikbaar, 2.813.247 items
- Geotag "Belgium" : 2.626.594 items, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven op zichzelf niet aan hoeveel personen uit België Flickr gebruiken. Door dezelfde zoekopdrachten telkens te herhalen, zijn ze wel indicatoren van de groei van het gebruik van Flickr in België. De opgevolgde indicatoren geven sinds april 2011 een stabiele evolutie aan. In december 2012 was er heel wat te doen rond de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Instagram, wat sommige er toe bracht opnieuw over te stappen naar Flickr, althans naar eigen zeggen. In de bovenstaande cijfers is dit echter niet terug te vinden. De vernieuwde aanpak van Flickr heeft evenmin al impact op de opgevolgde indicatoren.

500px
Door het vermeende gebrek van visie bij Flickr door het Yahoo-management hebben een aantal Flickr-gebruikers de overstap gemaakt naar 500px. Die site biedt gelukkig ook info aan over het aantal foto's voor zoektermen. De cijfers tonen aan dat 500px duidelijk nog het (zeer) kleine broertje blijft naast Flickr.
- België : 8.079 foto's, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar
- Belgique : 12.004 foto's, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 62% ten opzichte van vorig jaar
- Belgium : 153.219 foto's, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand

Instagram
Instagram is één van de populairste fotosharing diensten van dit ogenblik. Instagram geeft nog geen info per land, maar op de Instagram site is er wel globale info terug te vinden. De info is in oktober 2015 aangepast en bleef deze maand ongewijzigd, wat vermoedelijk nog enkele maanden zo zal blijven.
- 400 million monthly active users
- 40 billion photos shared
- 80 million average photos per dayEen overzicht van de populairste Instagram-accounts van Belgische merken, bedrijven en organisaties kan u terugvinden in dit bericht van juni 2015.

Via websta.me kan je nagaan hoe vaak een zoekterm gebruikt wordt als tag van Instagram-foto's. De evolutie van het de tags #belgie, #belgique, #belgium geeft een idee van de populariteit van Instagram in België.
- Instagram photos with tag #belgie : 130.227 photos, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar
- Instagram photos with tag #belgique : 560.130 photos, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 60% ten opzichte van vorig jaar
- Instagram photos with tag #belgium : 3.999.175 photos, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar


Dit bericht van begin juni 2015 geeft een mooi inzicht welke hashtags van Belgische provinciehoofdsteden het goed deden op Instagram.

Youtube
- Youtube videos for Belgie : 691.000, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 71% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgique : 1.610.000, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 56% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgium : 5.340.000, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 62% ten opzichte van vorig jaar

Een overzicht van de meest bekeken Belgische YouTube-kanalen kan u terugvinden bij VidStatsX, er ontbreken wel enkele kanalen ...

Het beeld dat YouTube geeft over de afgelopen maanden blijft wispelturig.

Vimeo
- Vimeo videos for Belgie : 4.093, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgique : 9.254, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgium : 30.800, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar

Dailymotion
- Dailymotion videos for Belgie : 2.984, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgique : 54.049, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgium : 47.704, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 57% ten opzichte van vorig jaar
Pinterest
Begin december 2012 waren er volgens Zoomsphere 22.383.173 "registered users on Pinterest", nu geeft de link geen resultaat meer op. Hoeveel Belgen er daar bij toen waren is niet duidelijk. Volgens AppApeal genereren de Belgische gebruikers van Pinterest 0,8% van de pageviews op Pinterest. Maar vermits deze cijfers afkomstig lijken te zijn van Alexa moeten ze met een grote korrel zout genomen worden. In een vorig bericht op dit blog kwam ik uit op een schatting van 15.000 tot 25.000 geregistreerde Pinterest gebruikers in België. Enkele Pinterest accounts van Belgische bedrijven en organisaties kan u alvast bekijken op het board From Belgium. Enkele infografieken over Pinterest-gebruikers in België kan u ook nog terugvinden in deze berichten : Pinterst infografiek, Pinterest-gebruikers per provincie en Pinterest profielen.

In april 2014 heeft Cleverwood het aantal Pinterest-gebruikers geschat op 45.000. Meer info in How big is the Belgian Pinterest user base?.

Nederlandstalige Wikipedia
Wikipedia is een open omgeving, die ook statistieken vrijgeeft over enkele interessante indicatoren.
- artikels : 1.867.384, zo goed als status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar
- geregistreerde gebruikers : 765.330, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar
- actieve gebruikers : 3.921, een daling van 6% ten opzichte van vorige maand, zo goed als status quo ten opzichte van vorig jaar

Het aantal actieve gebruikers blijft rond de  4.000 schommelen, daar zit duidelijk geen stevige groei meer in.

Geregistreerde .be domeinen
dnsbelgium.be stelt op haar website informatie ter beschikking over het aantal geregistreerde .be domeinen. Deze cijfers worden hier ook overgenomen, als vergelijkingspunt met de informatie over de sociaalnetwerksites.

Einde maart 2015 waren er 1.546.840 geregistreerde .be domeinen, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Geregistreerde .vlaanderen, .brussels en .gent domeinen

Via de site ntldstats.com kan je het aantal geregistreerde domeinen opvragen per domeinnaam, vooral voor de "nieuwe" top level domeinnamen, dus niet voor de .be domeinen. Maar je kan er bijvoorbeeld wel info vinden op de .vlaanderen, .brussel en .gent domeinnamen. De eerste domeinen met deze extensies werden reeds in september 2014 geregistreerd.
- .vlaanderen domeinen : 5.908, een daling van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar
- .brussels domeinen : 6.144, een daling van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 18% ten opzichte van vorig jaar
- .gent domeinen : 3.209, een stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 37% ten opzichte van vorig jaar

Het hoogtepunt van de .vlaanderen en .brussels domeinen was enkele maanden terug, de daling lijkt ingezet te zijn. Voor het .gent domein is er nog een beperkte groei.

De evolutie van het aantal geregistreerde domeinen is weergegeven in de onderstaande grafiek.

De onderstaande grafiek geeft de evolutie van de omvang van enkele van de opgevolgde platformen over de laatste 12 maanden. Waarde 100 werd bijgevolg toegekend aan de cijfers van mei 2015.

De onderstaande grafiek geeft de relatieve evolutie van de verschillende opgevolgde platformen sinds oktober 2009. Waarde 100 werd toegekend aan de cijfers van oktober 2009. U kan op de grafiek de bokkesprongen van sommige indicatoren op terugvinden, evenals de platformen waarvoor er geen betrouwbare cijfers meer zijn. Op deze periode van iets meer dan 5 jaar, wist Linkedin het aantal Belgische members met een factor zes te vergroten, voor Facebook is dit "maar" 2,5 keer.

Reacties op de bovenstaande verzameling cijfers en grafiekjes zijn altijd welkom. Als u deze grafieken in uw presentaties gebruikt, gelieve dan ook steeds de bron te vermelden.

Indien u nog op de hoogte bent van interessante bronnen over social media, met een focus op België, dan mag u mij dit steeds laten weten.

Related Posts with Thumbnails