B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 augustus 2016

Team Belgium

Begin augustus heb ik een blogpost geschreven over de Twitter-accounts van de Belgische atleten die geselecteerd waren voor Rio. De analyse was gebaseerd op de Twitter-lijst van @TeamBelgium met 88 accounts.

Nu de Olympische Spelen achter de rug zijn en de Team Belgium delegatie terug in België is, kunnen we eens terugblikken op de evolutie van de Twitter-accounts.

De eerste grafiek geeft de evolutie van de followers van de 88 accounts. Uit de grafiek met 88 lijnen is eigenlijk weinig af te leiden ...

Als de grafiek beperkt wordt tot de Belgische medaillewinnaars, wordt het al iets duidelijker. Het behalen van een medaille heeft duidelijk impact op de toename van het aantal followers.
De toename van het aantal followers wordt nog duidelijker op de derde grafiek. Deze toont de dagelijkse toename van het aantal followers.

De eerste piek is voor Greg Van Avermaet die op 6 augustus de eerste Belgische medaille won. Van 28/07 tot 23/08 wist zijn Twitter-account @GregVanAvermaet 5752 nieuwe followers te bekomen, een toename van 9%.

De tweede Belgische medaille was voor judoka Dirk Van Tichelt. Op 9 augustus kreeg zijn Twitter-account @dirkvantichelt er plots 563 followers bij. Van 28/07 tot 23/08 wist zijn Twitter-account 940 nieuwe followers te bekomen, een toename van maar liefst 86%.

De derde medaillewinnaar was zwemmer Pieter Timmers, die zilver behaalde op 11 augustus. De dagen voordien was hij al in het nieuws geweest met de heisa rond de aflossingsploeg. Op 11 augustus was er een piektoename van 785 followers. Van 28/07 tot 23/08 wist zijn Twitter-account @PieterTimmers 1434 nieuwe followers te bekomen, een toename van maar liefst 25%.

Als zevenkampster spreidde Nafi Thiam haar prestaties over meerdere dagen. Naar mate het duidelijker werd dat ze een topprestatie aan het leveren was, steeg haar aantal followers. Op 14 augustus, de dag waarop de zevenkamp afgerond werd, was de toename het grootst, 3335 nieuwe followers. Van 28/07 tot 23/08 wist haar Twitter-account @thiam_nafi 7134 nieuwe followers te bekomen, een toename van maar liefst 129%.

De laatste Belgische medaille in Rio was voor wielrenster Jolien D'hoore. Op 17 augustus was het haar beurt om een bronzen medaille te behalen. Die dag kende haar Twitter-account 407 nieuwe followers. Van de 5 individuele Belgische medaillewinnaars was dit de minst grote toename. Van 28/07 tot 23/08 wist haar Twitter-account @JolienDhoore 820 nieuwe followers te bekomen, een toename van 10%.

In dit overzicht ontbreken natuurlijk de Belgian Red Lions, de hockeymannen. De Twitter-lijst van @TeamBelgium volgt enkel 18 individuele spelers, niet de account @BELRedLions. De accounts van de spelers kenden allemaal een mooie toename.

De volgende grafiek toont de cumulatieve toename van het aantal followers van de 18 individuele accounts.

De toename per dag hangt samen met de wedstrijden. De eerste wedstrijd was op 6 augustus (tegen Groot-Britannië). Op 7 augustus verloren de Brazilianen van de Belgen, wat pas de dag nadien in België bekend werd. Op 9 augustus was er de wedstrijd tegen Australië - met piek op 10 augustus. Op 11 augustus was er de partij tegen Spanje en op 12 augustus tegen Nieuw-Zeeland. De wedstrijd tegen India op 14 augustus had relatief weinig impact op het aantal followers. Op 16 augustus versloegen de Red Lions Nederland, met een sterke toename van het aantal followers de dag nadien. Op 18 augustus verloren de Belgen spijtig genoeg de finale tegen Argentinië. Een leuk neveneffect was dat de toename van het aantal followers van de individuele accounts piekte de dag nadien. Van 28/07 tot 23/08 wisten de 18 Twitter-accounts globaal 4252 nieuwe followers te bekomen, een toename van 15%.

De 88 Twitter-accounts van de Belgische atleten die geselecteerd waren voor Rio kenden in het totaal 35.343 nieuwe followers, wat een globale toename is van 6%. De atleten die een mooie prestatie leverden kende een sterkere toename, tot zelfs meer dan een verdubbeling. Dit is eveneens een mooie prestatie ...

Related Posts with Thumbnails