B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 maart 2008

The World according to the Blogosphere

Op de Online Journalism Blog zijn verschillende cartogrammen te bekijken waarin een beeld geschetst worden hoe enkele klassieke media de wereld brengen in hun publicatie. Het is interessant te zien hoe bepaalde media een eerder vertekend beeld geven. Hieronder vindt u alvast hoe de verschillende landen in de blogosfeer aan bod komen.

2 Bedenking(en) :
Anonymous LVB had op 26 maart, 2008 01:20, de volgende bedenking ...

Ik ben het niet eens met de term "vertekend beeld". Alsof onze aandacht gelijkmatig over de hele wereld verdeeld zou moeten zijn, ongeacht geografische nabijheid, culturele verwantschap, economische activiteitsgraad, en dies meer. Er bestaat ook nog zoiets als relevantie, en de interesse van het publiek.

Die kaarten zijn best interessant, maar ik concludeer er allerminst uit dat er sprake is van onterechte vertekening van de berichtgeving.

Of om het anders uit te drukken: dat VTM zijn avondnieuws opent met "de aardbeien zijn gisteren op de veiling van Sint-Katelijne-Waver merkelijk duurder geworden" in plaats van "er zijn dramatische wendingen in het seksuele leven van de rode bosmier in Papoea-Nieuw-Guinea", dat is toch normaal?

 
Blogger bvlg had op 26 maart, 2008 20:05, de volgende bedenking ...

Het artikel geeft inzicht hoe verschillende kranten uit hetzelfde land in hun berichtgeving aandacht schenken aan bepaalde landen. Nieuws is tegenwoordig een wereldwijd gebeuren - wat natuurlijk niet wil zeggen dat er ook aandacht moet zijn voor het lokale gebeuren.

Door het louter schenken van aandacht aan enkele selectieve landen (waaronder in de eerste plaats het eigen land) bestaat de kans dat dit resulteert in een vertekend beeld. Sommige kranten maken volgens de prentjes een meer evenwichtige keuze.

Wat in de grafiekjes niet aan bod komt is de teneur van de berichtgeving. De Irak-oorlog van Bush zal in de Europese media vermoedelijk op weinig bijval kunnen rekenen.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails