B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

31 juli 2008

Dexia draaideur

Eén van de draaideuren van de Dexia Tower aan het Rogierplein te Brussel is in december 2006 uiteengespat. Pittig detail is dat er zich nog toevallig een Dexia medewerker tussen twee draaideurpanelen bevond. De medewerker is er gelukkig met enkele schrammen van af gekomen. De draaideur is enkele maanden buiten gebruik gesteld en ondertussen opnieuw operationeel.

Wat minder leuk is voor Dexia is dat de opname van de bewakingscamera die gericht is op deze deur onlangs gelekt is. Het draaideurfilmpje is op talloze websites en weblogs opgedoken en heeft zelfs het VTM avondjournaal gehaald (vanaf 5:34) Update 1/8 nieuwsuitzending van 29/7 is niet meer beschikbaar.

Het filmpje was sinds 26 juli 2008 beschikbaar op Youtube, maar ondertussen krijgt u daar een foutboodschap : "This video is no longer available due to a copyright claim by a third party.". Het filmpje is wel 136.605 keer bekeken.

Kopies van het oorspronkelijke filmpje zijn ondertussen nog steeds beschikbaar op Youtube, bijvoorbeeld hier, hier, hier en tenslotte hier (in spiegelbeeld overigens).

Op andere sites kan u het filmpje eveneens vinden, bijvoorbeeld op Liveleak (sinds 26 juli 87.494 keer bekeken), Metacafe (sinds 28 juli 2008 29.967 keer bekeken), GarageTV (3.699 keer bekeken), Totallycrap (sinds 27 juli) en ook nog Netlog (sinds 28 juli 2008 1456 keer bekeken).



Technorati : - - -

De week van vervoering

Zojuist op 't werk een mailtje gekregen over de week van vervoering. De personen die normaal gezien met de wagen naar het werk komen worden gevraagd op maandag 22 september voor één keer met het openbaar vervoer te komen. Werknemers die gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen hiervoor gratis of terugbetaalde tickets krijgen (NMBS, De Lijn en TEC). Beter is natuurlijk de fiets te nemen.

Het directiecomité heeft zich al geëngageerd het goede voorbeeld te geven tijdens de week van vervoering. Onze CEO woont in Brugge en houdt van fietsen. Ik twijfel er aan dat hij dit dag met de fiets het ganse traject van Brugge naar Brussel tweemaal zal afleggen. Maar je weet nooit met een CEO ...

En nu nog wat promo.

'De week van vervoering' vindt plaats van 16 tot 22 september 2008. Het doel van deze week is het aanmoedigen van het debat over de noodzaak van veranderingen in ons gedrag ten aanzien van mobiliteit en dan met name het gebruik van de auto. In heel België is dit de gelegenheid voor tal van activiteiten en projecten rond duurzame mobiliteit. Het hoogtepunt van de week wordt de dag “Naar het werk zonder mijn wagen” op maandag 22 september.

29 juli 2008

Cuil

Zojuist heb ik voor de eerst keer Cuil bekeken. Alle vorige pogingen om Cuil uit te proberen waren op een sisser uitgelopen, de website was niet toegankelijk. Voor een grondige evaluatie van een site die Google concurrentie probeert aan te doen is het nog wat vroeg. Ik wou wel één resultaat reeds met jullie delen. Bij het zoeken naar mijn naam, verscheen er naast het eerste zoekresultaat een prentje, zie hieronder.


Ik wou hierbij duidelijk maken dat ik niets te maken heb met de man op het prentje. De vrouw daarnaast is mij ook volledig onbekend. Ik twijfel er ten slotte zeer sterk aan dat het blad papier dat de man vast heeft een afdruk is van de presentatie die ik op Barcamp Brussel verzorgd heb.

Tom Raftery en Windows Live Mail

Tom Raftery heeft een probleem met zijn Windows Live Mail. Blijkbaar zijn alle mails gewist, geschrapt, verdwenen. Op zichzelf is dit geen belangrijk nieuwsfeit. Het wordt natuurlijk wel iets anders indien Tom Raftery niet zomaar één van de vele gebruikers van Windows Live Mail is. Tom Rafter is een bekend social media consultant, tot voor kort woonachtig in Ierland en sinds kort uitgeweken naar Spanje. Tom Raftery was één van de sprekers op de Plugg conferentie die enkele maanden terug te Brussel plaatsvond.

Tom Raftery voelde zich onheus behandeld en liet dit aan de wereld weten op zijn blog. Bovendien schreeuwde hij het ook uit op Twitter. Waar op zijn blog geen enkele publieke reactie kwam van Microsoft, was dit wel degelijk het geval op Twitter. Verschillende Microsoft werknemers reageerden vrij snel.

Tom Raftery heeft in het voorjaar van 2007 van Microsoft een Sony Vaio met Vista Ultimate gekregen om uit te testen. Microsoft heeft toen in een aantal Europese landen telkens één blogger een dergelijke machine bezorgd (ikzelf was bijvoorbeeld in België de gelukkige). Vrij snel bleek dat Tom Raftery er niet in lukte OneCare aan de praat krijgen, wat zeer duidelijk bleek uit een aantal berichten op zijn blog.

Ik heb evenmin OneCare aan de praat gekregen op mijn Sony Vaio. Ik heb het echter veel vroeger opgegeven in vergelijking met Tom.

Er zijn nog voorbeelden geweest van bedrijven die customer support verlenen via Twitter. Ik betwijfel echter dat Microsoft er de gewoonte van zal maken om iedereen die op zijn blog of zijn Twitter account problemen met Microsoft software meldt verder te helpen. Deze week heb ik nog een heleboel vervelende foutboodschappen gekregen (op de Sony Vaio) bij het kopiëren van foto-bestanden. Misschien had ik dit ook via dit blog of mijn Twitter account aan Microsoft moeten laten weten …

28 juli 2008

aideRSS

Via een bericht van Kris Hoet was ik nogmaals terecht gekomen op aideRSS. De aideRSS about page vermeldt het volgende : AideRSS is an intelligent assistant, which continuously monitors RSS feeds, finds the good stuff, creates a PostRank™, and delivers it to you. We do the grunt work of collecting information on every post, allowing you to focus on your agenda and stay on top of the news stream.

De analyze van aideRSS van de berichten van dit blog zag er zojuist als volgt uit :


Binnen de Vlaamse blogosfeer is er heel wat (overigens terechte) kritiek op het gebrek aan transparantie van de Metatale score van een blog (om invloed te meten). Mij persoonlijk lijkt de PostRank score van aideRSS is hetzelfde bedje ziek te zijn. De manier waarop de score berekend wordt is evenmin transparant. Het aantal delicious bookmarks en het aantal diggs kunnen inderdaad als positieve steun voor een blogbericht beschouwd worden. Het aantal kommentaren en het aantal conversaties gedetecteerd door Google (indien correct gemeten, wat nu niet altijd het geval is) zijn niet noodzakelijk positief. Bij een bepaalde Vlaamse blog zijn er een heleboel kommentaarbewoners die de discussies telkens terugbrengen op steun of afkeur voor het Vlaams Belang. De band naar het oorspronkelijke bericht is dan vaak ver te zoeken. Het totaal aantal kommentaren op een blogspost zonder enige nuance beschouwen als positieve steun lijkt mij niet verantwoord.

aideRSS biedt ook een lijst van de top 20 berichten. Voor de bvlg blog zijn dit allemaal berichten met score 10. Ik zie geen gemeenschappelijke kenmerken voor het toekennen van score 10.


Misschien nog een troost van aideRSS, 21% van de berichten van deze blog zijn best posts. Maar eens te meer levert dit mij niets op. En bovendien wie heeft er een boodschap aan deze vaststelling ...

Technorati :

27 juli 2008

Linkedin groups

Linkedin groups bestaan al een tijdje. Een veel gehoorde opmerking was dat je niet kon nagaan welke groepen er reeds actief waren. Je moest ofwel persoonlijk uitgenodigd worden, ofwel een groep opmerken in het profiel van een andere Linkedin gebruiker.

Nu is er dus de lang verwachte search functie. Voor Belgium heb ik zojuist 326 groepen teruggevonden, voor Leuven 80. Het feit dat er lang geen zoekfunctie was heeft geleid tot verschillende groepen voor dezelfde thema's, bv voor Vlerick zijn er 24 verschillende groepen. In de aankondiging op de Linkedin blog is er sprake van 90.000 groups.


Linkedin laat nog altijd niet toe te zien hoeveel members een Linkedin group reeds telt en welke members dit dan wel zijn (tenzij je zelf reeds lid bent van de groep). Het zou wel handig zijn dat in de resultaten van zoekopdrachten voor groepen ook zou aangegeven worden hoeveel members een groep wel heeft. Dit kan immers een criterium zijn om te beslissen of iemand zich ook bij een nieuwe groep wil aanmelden.

Technorati : -

25 juli 2008

Ik heb een vraag

Op 6 mei 2008 werd de site ikhebeenvraag feestelijk geopend door Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel. De site is een initiatief van 14 wetenschappelijke instellingen en universiteiten. De bedoeling van de website is het grote publiek op een objectieve manier te informeren over wetenschappelijke vraagstukken, het contact tussen wetenschappers en publiek te vergemakkelijken en interesse in de wetenschap bij jongeren te stimuleren. Op de site kan je terecht met (bijna) al je vragen over wetenschap, geschiedenis, taal, politiek, en nog veel meer.

Ik heb van deze gelegenheid gebruik gemaakt om die dag reeds een vraag te stellen "Hoe groot is het internet wereldwijd en specifiek in België ?".

Het antwoord liet eventjes op zich wachten. In afwachting van het antwoord kreeg ik wel een mailtje om me te laten weten dat door de grote toevloed aan vragen de antwoorden eventjes op zich konden laten wachten.

Uiteindelijk heb ik een antwoord gekregen op 3 juli. Het begon toepasselijk met "Mijn excuses voor het late antwoord, maar het tellen duurde even. ;-)". Voor het volledige antwoord moet u maar een kijkje nemen op de site van ikhebeenvraag.

Het antwoord op de vraag "Hoe groot is het internet wereldwijd en specifiek in België ?" werd verstrekt door Bart Goethals, docent aan de Universiteit Antwerpen. Persoonljik vind ik dat het antwoord waardevolle elementen aanbrengt. Voor mij is mijn (niet evidente) vraag goed beantwoord.

24 juli 2008

Metatale

Metatale zegt van zichzelf dat het een innovatieve analysetool is om de invloedrijke gebruikers van sociale media bloot te leggen. In de praktijk staat Metatale bekend als de producent van de lijst van de 100 meest invloedrijke Vlaamse blogs. Een eerste versie van deze lijst kwam er in april 2007 (zie ook dit bvlg bericht). De eerste update volgde in het najaar van 2007 (ook besproken in een bvlg bericht).

Zonder dat er ruchtbaarheid aan gegeven werd door de initiatiefnemers is er ondertussen een nieuwe versie van de lijst van de 100 meest invloedrijke Vlaamse blogs (gedateerd 2008-07-18). Waar dit blog in de eerste twee versies op de vijfde plaats stond, bekleedt dit blog nu de zesde plaats. De vijf blogs die hoger gerangschikt staan zijn niet van de minste. Een heleboel andere blogs staan (veel) lager, eigenlijk tot mijn verbazing : zattevrienden, netlash, pietel, blogologie, ...


Het metatale-algoritme voor het berekenen van de invloed is niet vrijgegeven. Het blijft bijgevolg een zwarte doos. Onduidelijk is bijvoorbeeld wat invloed is en hoe het bepaald wordt (welke blogs/sites worden hiervoor opgevolgd). De lijst van de 100 meest invloedrijke Vlaamse blogs is een mix van Engelstalige en Nederlandstalige blogs. De blog van Peter Forret met berichten enkel in het Engels, blog.forret.com, is veel minder actief in vergelijking met pakweg twee jaar terug, vaak enkel berichten met delicious links. Bovendien krijgen de berichten veel minder reacties ten opzichte van vroeger. Peter Forret zijn blog houdt nog steeds stand op op plaats 10. De zeer actieve Leuvense stadsblog leuven.blogt.be ontbreekt dan weer.

Een RSS feed met de rangschikking zou wel handig zijn om evolutie op te volgen. Een globale lijst zou een eerste stap kunnen zijn, een RSS feed per blog zou natuurlijk nog interesanter zijn ...

Mijn conclusie is dat Metatale een leuk instrument is (zeker als je eigen blog hoog scoort). De transparantie kan echter beter. De grote vraag blijft de bruikbaarheid van de lijst - wie heeft er behoefte aan Metatale en wie ligt er wakker van de resultaten.

Technorati : - -

Pew over Amerikanen en Blogs

Het Pew Internet Project is een initiatief van het Pew Research Center, een neutrale nonprofit "fact tank" die regelmatig resultaten van surveys publiceert over het internetgebruik in de Verenigde Staten. Zopas heeft een onderzoeker van Pew enkele cijfers vrijgegeven over de relatie tussen Amerikaanse internetgebruikers en blogs.

"Have you ever read someone else's online journal or blog ?"
42% van de onderzochte populatie (Amerikaanse internetgebruikers)
"Do you ever read someone else's online journal or blog?"
33%
"Do you create or work on your own online journal or blog ?"
12%
"Do you create or work on your own online journal or blog on a daily basis ?"
5%

In het bericht was geen info terug te vinden over het aantal ontvangen antwoorden en de manier waarop het onderzoekspanel samengesteld werd. Pew had toe nu toe een stevige reputatie in de blogosfeer. Hopelijk zijn de bovenstaande cijfers representatief voor de Amerikaanse internet- en bloggebeuren.

Het aantal internetgebruikers in België in 2006 bedroeg volgens cijfers van de FOD Economie ongeveer 5,49 miljoen. Als hiervan ook 5% een eigen blog heeft waarop dagelijks nieuwe content geplaatst wordt, zou België zo'n 275.000 dagelijkse bloggers tellen. Het hangt natuurlijk van af wat men een blog noemt, moet dit een zelf gehoste blog zijn of volstaat een Windows Live Space ? 275.000 dagelijkse bloggers in België lijkt mij overigens een zeer optimisch getal.

23 juli 2008

Trein

De voorbije twee dagen heb ik door omstandigheden niet met de wagen naar Brussel gereden, maar heb ik de trein genomen.

Als een slechts zeer occassionele treingebruiker was het verschil in mijn gedrag met de de vaste treingebruikers duidelijk merkbaar :
* door te vroeg aan te komen op het perron
* door proberen te luisteren naar de mededelingen de omroepster
* door de gele borden met de dienstregeling voor alle zekerheid nauwkeurig te bestuderen (wanneer zou de trein er moeten zijn en wanneer is de trein verondersteld aan te komen)
* door de tv-schermen op het perron aandachtig te bekijken, of er relevante berichten zijn (vertragingen)

Ik vond het wel grappig om te zien wie er op een trein stond te wachten, en bovendien nog op welke manier. Mensen met valiezen die op weg waren naar de luchthaven, rokende NMBS werknemers (mag dit wel ?), ouders met lastige kinderen, zenuwpezen die constant aan het ijsberen waren, pendelaars die gelaten stonden te wachten ...

Opmerkelijk was het aantal keren dat de vermelding "hiervoor onze verontschuldigingen" door de stationsomroepster gehanteerd werd in de 10 tot 15 minuten dat ik op het perron wachtte. Gelukkig was de trein die ik uitgekozen had op tijd.

Nanga Parbat

Op mijn terugweg van Oostenrijk naar huis de voorbije dagen kon ik op de radio (eerst via de Oostenrijkse zenders, nadien de Duitse) het verhaal volgen van de drie bergbeklimmers uit het Italiaanse Zuid-Tirol die bij de beklimming van de Nanga Parbat in problemen gekomen zijn. De expeditieleider, Karl Unterkircher, is reeds op 15 juli in een kloof gevallen en zou overleden zijn. De twee overblijvende expeditieleden zitten een week later nog steeds vast op de Nanga Parbat, de 9 hoogste berg ter wereld. Pogingen om hen te evacueren met een helicopter zijn tot nu toe niet mogelijk geweest. Dit zal overigens niet zo evident zijn, ze zitten immers vast op 7.000 meter hoogte. De Nanga Parbat heeft ook overigens een stevige reputatie, de berg staat immers bekend als de killer mountain. Tot nu toe zijn al 62 bergbeklimmers omgekomen bij pogingen om de top te bereiken.

In tegenstelling tot in de Duitse en Oostenrijkse media is dit nieuwsverhaal blijkbaar nog niet aan bod gekomen in de Belgische media. Vandaar dit korte bericht.

21 juli 2008

Belblogs - Technorati ranks des blogs belges, épisode 3 blogs en français

Après deux articles sur ce blog avec des classements des blogs belges basés sur le Technorati Rank et Authority (pour les blogs en néerlandais et en anglais), je vous présente le classement des blogs écrits en français. Vous pouvez aussi comparer ce classement avec le même classement d'il y a un an.

Le Technorati Authority d'un blog est le nombre des blogs qui ont un lien vers ce blog pendant les six derniers mois. Le Technorati Rank indique la distance du blog du top. Le blog avec le Technorati Authority le plus élévé reçoit Rank no 1. Le Technorati Authority et Rank sont seulement disponibles pour des blogs registrés sur le site Technorati ("claimed").

  1. bruxelles.blogs.liberation.fr/coulisses
       Authority : 280
       Rank : 16.064
       Previous year : not in top 20
  2. bleebot.com/blog
       Authority : 214
       Rank : 22.693
       Previous year : 1
  3. www.epicurien.be
       Authority : 141
       Rank : 62.214
       Previous year : 10
  4. blogtendances.com
       Authority : 128
       Rank : 44.360
       Previous year : 14
  5. bloggingthenews.info
       Authority : 124
       Rank : 46.213
       Previous year : 6
  6. emich.be
       Authority : 124
       Rank : 46.213
       Previous year : 3
  7. lepolitiqueshow.dhblogs.be
       Authority : 103
       Rank : 58.628
       Previous year : 8
  8. blogs.developpeur.org/redo
       Authority : 99
       Rank : 61.559
       Previous year : 18
  9. www.declencheur.com
       Authority : 94
       Rank : 65.575
       Previous year : 7
  10. allochtone.blogspot.com
       Authority : 85
       Rank : 74.016
       Previous year : not in top 20
  11. webanalytics.ox2.eu
       Authority : 78
       Rank : 82.093
       Previous year : not in top 20
  12. bonheursdesophie.canalblog.com
       Authority : 77
       Rank : 128.226
       Previous year : not in top 20
  13. ploum.frimouvy.org
       Authority : 76
       Rank : 84.691
       Previous year : 2
  14. bxlblog.be
       Authority : 72
       Rank : 90.243
       Previous year : not in top 20
  15. rougecerise.canalblog.com
       Authority : 60
       Rank : 110.494
       Previous year : 19
  16. 64k.be
       Authority : 55
       Rank : 121.389
       Previous year : 9
  17. blogapart.blogspirit.com
       Authority : 55
       Rank : 121.389
       Previous year : 5
  18. inclassable.typepad.com/un_blog_par_jour
       Authority : 55
       Rank : 121.389
       Previous year : 11
  19. lehoubablog.blogspot.com
       Authority : 54
       Rank : 190.793
       Previous year : not in top 20
  20. blog.60questions.net
       Authority : 52
       Rank : 128.943
       Previous year : not in top 20

Comparé à la version de l'année précédente, vous pouvez constater pas mal de changements.

Les blogs francophones obtiennent comme l'année passée des valeurs plus basses (en comparaison avec les blogs en neérlandais et en anglais) ce qui veux dire que les blogs francophones reçoivent toujours moins des liens des autres blogs belges.

Si vous connaissez encore un ou plusiers blogs qui devaient figurer dans la liste, n'hésitez pas à me passer ces blogs. Soit par un commentaire sur cet article (en français, anglais ou neérlandais), soit par un message à bvlgblog (at) gmail (dot) com.


Technorati : - - - - - -

18 juli 2008

Belblogs - Technorati ranks of the Belgian Blogs, part 2 blogs in English

A few days ago I posted a message on this blog with a ranking of Belgian blogs according to their Technorati Rank and Authority. In the first list I only took the Belgian blogs writing in Dutch into account. The list in this message contains the Belgian blogs with posts written in English. You can also compare this list with the list compiled with the same methodology a year ago.

Technorati Authority is the number of blogs linking to a blog in the last six months. The higher the number, the more Technorati Authority the blog has. Technorati Rank is calculated based on how far a website is from the top. The blog with the hightest Technorati Authority is the #1 ranked blog. The smaller the Technorati Rank of a blog, the closer this blog is to the top. Technorati Authority and Rank are only calculated for blogs that are claimed at Technorati.

  1. veerle.duoh.com
       Authority : 1.233
       Rank : 1.939
       Previous year : 1
  2. www.mess.be
       Authority : 937
       Rank : 4.894
       Previous year : not in top 20
  3. www.brusselsjournal.com
       Authority : 905
       Rank : 3.174
       Previous year : 2
  4. blog.coolz0r.com
       Authority : 410
       Rank : 9.733
       Previous year : 4
  5. www.el73.be/drunkey-love
       Authority : 377
       Rank : 10.877
       Previous year : 5
  6. buytaert.net
       Authority : 365
       Rank : 11.354
       Previous year : 7
  7. blog.futurelab.net
       Authority : 364
       Rank : 11.394
       Previous year : 3
  8. aboutnico.be
       Authority : 354
       Rank : 11.824
       Previous year : not in top 20
  9. twitterfacts.blogspot.com
       Authority : 261
       Rank : 17.589
       Previous year : 17
  10. crossthebreeze.com
       Authority : 235
       Rank : 20.138
       Previous year : 6
  11. brandopia.wordpress.com
       Authority : 161
       Rank : 32.804
       Previous year : 14
  12. minorissues.be
       Authority : 157
       Rank : 33.890
       Previous year : not in top 20
  13. bnox.be
       Authority : 142
       Rank : 38.708
       Previous year : 15
  14. weblogs.asp.net/jan
       Authority : 112
       Rank : 52.751
       Previous year : not in top 20
  15. www.bram.us
       Authority : 110
       Rank : 54.002
       Previous year : not in top 20
  16. monuments.nu
       Authority : 106
       Rank : 56.526
       Previous year : not in top 20
  17. www.b2bemailmarketing.com
       Authority : 104
       Rank : 57.927
       Previous year : 10
  18. jelle.druyts.net
       Authority : 100
       Rank : 94.518
       Previous year : not in top 20
  19. peterelst.com
       Authority : 97
       Rank : 63.114
       Previous year : not in top 20
  20. www.myboyfriendisatwat.com
       Authority : 97
       Rank : 63.114
       Previous year : 8

Twitterfacts, my other blog dealing with facts and opinions on Twitter and the twitophsere was last year listed at place number 17 and this year at number 9. Several other top 20 blogs also changed places.

If you know a blog that is not present in the list above, please let me know. You can either use the comments or send me a message at bvlgblog (at) gmail (dot) com.

Within a few days you can find on this blog part 3, containing the ranking of the Belgian blogs written in French.

Technorati : - - - - - -

16 juli 2008

BelBlogs - Technorati ranks van de Belgische blogs, deel 1 Nederlandstalige blogs

Een jaar terug verscheen er op dit blog een lijstje van de belangrijkste Nederlandstalige blogs uit België volgens hun Technorati rank (dit bericht).

De vakantieperiode leek mij een mooie aanleiding om deze rangschikking te actualiseren. Net als vorig jaar zijn de Belgische blogs per taal in drie groepen opgesplitst. In dit bericht kan u alvast de rangschikking vinden van de Nederlandstalige Belgische blogs.

Elke blog die bij Technorati geregistreerd is krijgt van Technorati een Rank en een Authority. De Technorati Authority is het aantal externe sites dat linkt naar de blog in de afgelopen zes maanden. Hoe meer sites linken, hoe hoger de Authority. De Technorati Rank vertelt hoe ver een blog zich van de top bevindt. De blog met de hoogste Authority staat op de eerste plaats. Hoe lager de Authority, hoe populairder de blog.

  1. tenderfeelings.be
       Authority : 2.180
       Rank : 611
       Vorig jaar : 1
  2. www.biertijd.com
       Authority : 780
       Rank : 3.988
       Vorig jaar : 3
  3. blog.anysurfer.be
       Authority : 508
       Rank : 7.298
       Vorig jaar : niet in top 20
  4. standaard.typepad.com
       Authority : 395
       Rank : 16.554
       Vorig jaar : niet in top 20
  5. el73.be
       Authority : 349
       Rank : 12.049
       Vorig jaar : 4
  6. www.netlash.com
       Authority : 314
       Rank : 13.851
       Vorig jaar : 5
  7. standaard.typepad.com/bizblog
       Authority : 249
       Rank : 18.676
       Vorig jaar : niet in top 20
  8. pietel.be
       Authority : 214
       Rank : 22.693
       Vorig jaar : 6
  9. lvb.net
       Authority : 199
       Rank : 24.926
       Vorig jaar : 7
  10. blog.seniorennet.be/blogtips
       Authority : 187
       Rank : 27.002
       Vorig jaar : niet in top 20
  11. eskimokaka.be
       Authority : 183
       Rank : 45.281
       Vorig jaar : 10
  12. appelogen.be
       Authority : 169
       Rank : 30.754
       Vorig jaar : 15
  13. blog.zog.org
       Authority : 165
       Rank : 31.739
       Vorig jaar : 8
  14. www.gentblogt.be
       Authority : 161
       Rank : 32.804
       Vorig jaar : 9
  15. www.bloggen.be/vitalski
       Authority : 141
       Rank : 39.089
       Vorig jaar : niet in top 20
  16. www.vooruit.be
       Authority : 133
       Rank : 42.160
       Vorig jaar : niet in top 20
  17. www.bloggen.be/keukenrecepten
       Authority : 127
       Rank : 44.824
       Vorig jaar : niet in top 20
  18. bvlg.blogspot.com
       Authority : 124
       Rank : 46.213
       Vorig jaar : 11
  19. kerygma.be
       Authority : 122
       Rank : 47.149
       Vorig jaar : 16
  20. mohow.wordpress.com
       Authority : 116
       Rank : 50.356
       Vorig jaar : niet in top 20

Dit blog stond vorig jaar nog op de elfde plaats, maar is ondertussen gezakt naar plaats 18. Verschillende andere blogs hebben ook een andere plaats in de top 20 (soms zelfs daarbuiten).

Indien je op de hoogte bent van een blog die in het overzicht hierboven zouden moeten voorkomen mag je mij dit signaleren (via de bedenkingen of bvlgblog (at) gmail (dot) com).

Binnenkort kan u op dit blog ook de berichten over de Franstalige en Engelstalige Belgische blogs ontdekken.

Technorati : - - - - - -

14 juli 2008

Spam op sociale netwerken

Het beveiligingsbedrijf Cloudmark heeft marktonderzoeksbureau Harris Interactive gevraagd een onderzoek te doen naar spam op social networks. Voor dit onderzoek werden 2033 volwassenen uit de VS (18 jaar of ouder) gecontacteerd. Hiervan waren 972 personen gebruiker van één of meerdere social networks. Van deze gebruikers van social networks verklaarde 83% reeds ongevraagde uitnodigingen of berichten op hun social network account ontvangen te hebben. 66% van de ondervraagde personen zouden bovendien geneigd zijn naar een ander social network over te stappen indien de stroom aan ongewenste berichten te sterk zou oplopen.

Spam is een fenomeen dat op internet duidelijk de kop opsteekt. Maar in het "echte" leven komt dit ook voor. Hoe vaak worden we niet geconfronteerd met ongewenste telefoontjes, zowel thuis als in de werkomgeving. Af en toe krijg ik zonder dat ik er om vraag headhunters aan de lijn, of televerkopers die abonnementen op tijdschriften, lederen salons, waterontharders of wijn proberen te slijten. Bezitters van een fax krijgen nog af en toe faxen toegestuurd met promotie voor ongewenste en zeker ongevraagde producten en diensten. Op professionele events kom ik soms opdringerige personen tegen, persoonen die je absoluut de diensten van hun bedrijf wensen voor te stellen. Sommige bedrijven spelen het subtieler door een zogenaamde wedstrijd te organiseren (voor een boek of een fles wijn) waar je een business card moet achterlaten zodat men je achteraf kan opbellen of mailen. Dit soort contacten heeft niet de naam spam, maar komt eigenlijk op hetzelfde neer. Ik heb bovendien de indruk dat ik persoonlijk in het "echte" leven meer last heb van dergelijke ongewenste telefoontjes en andere pogingen tot contact dan op social networks.

De onderzoekers van Harris Interactive hebben een originele formulering om geen foutenmarge op te geven : This survey is not based on a probability sample and therefore no estimate of theoretical sampling error can be calculated. De mening van 972 Amerikanen veralgemenen naar de miljoenen gebruikers van social networking sites wereldwijd lijkt mij een beetje te kort door de bocht gaan. De messaging faciliteiten van social networks laten inderdaad toe gebruikers van social networks ongevraagde en ongewenste boodschappen te sturen. Of dit nu vaker voorkomt in vergelijking met het "echte" leven blijft een open vraag. Door één negatief element van social networks uit te vergroten wordt bovendien weer vergeten dat deze netwerken ook veel voordelen met zich mee brengen. Maar ja, de opdrachtgever van dit onderzoek was toevallig een beveiligingsbedrijf ...

11 juli 2008

Ranking Web Sites with Real User Traffic

Een niet onaanzienlijk deel van de bezoekers aan dit blog komt hier terecht dankzij Google. Blijkbaar is dit type verkeer atypisch.

Onderzoekers aan de Indiana University in de Verenigde Staten hebben gedurende zeven maanden in 2007 het klikgedrag van het uitgaand internetverkeer van het Indiana University network geanalyseerd. Op een typische weekdag werden er door de 100.000 gebruikers verbonden aan dit netwerk 60 miljoen http requests gedaan. Uit het onderzoek van het interverkeer van de Indiana University blijkt dat 54% van de http requests geen referer had. Dit houdt in dat de internetgebruiker zelf de URL, het internet-adres in de adresbalk van zijn browser ingetikt heeft of een bookmark aangeklikt heeft. Slechts 5% van de requests was afkomstig van een search engine. 1% van de requests kon gelinkt worden aan een email applicatie.

Voor personen die zelf meer info wensen over dit onderzoek nog enkele links :
* wetenschappelijk artikel "Ranking Web Sites with Real User Traffic"
* presentatie
* video lecture

De onderzoekers hebben ook onderzocht in of er een relatie was tussen de page rank (zoals berekend door Google) en het aantal keren dat een pagina bezocht werd. Ze stelden vast dat er geen relatie tussen page rank en aantal bezoekers kon aangetoond worden. De basis van het page rank algoritme van Google is het aantal links naar een webpagina. Uit het onderzoek bleek dat niet alle links naar een webpagina evenveel verkeer opleverden. De onderzoekers stellen dan ook voor het algoritme aan te passen zodat met effectief internetverkeer zou rekening gehouden worden.

Het feit dat search engines een zo beperkt aandeel hadden als referer was voor de meeste commentatoren op deze studie een verrassing.

02 juli 2008

Commissie Digitaal Vlaanderen van het Vlaams parlement

Daarstraks merkte ik een nieuwsbericht op waarin gesteld werd dat het Vlaams computergebruik achter ligt op rest van Europa. Dit bleek bij de voorstelling van een nota van de Commissie Digitaal Vlaanderen van het Vlaams parlement. De nota stelt niet alleen een diagnose, er worden ook 12 aanbevelingen gedaan.

Als u meer wil weten over de Commissie Digitaal Vlaanderen van het Vlaams parlement kan u terecht op de website van het Vlaams Parlement. U vindt er bijvoorbeeld de samenstelling van de commissie en de agenda van de vergaderingen.

De uitvoerige maatschappelijke beleidsnota Digitaal Vlaanderen (61 pagina's) kan u hier inkijken. Een nog uitvoeriger verslag (maar liefst 196 pagina's) over de werking van de subcommissie is hier beschikbaar.

Nu maar hopen dat het niet enkel bij een beleidsnota blijft, maar dat er ook effectief maatregelen met concrete resultaten volgen.

01 juli 2008

Pols

Tot een week terug zeiden de woorden "os capitum" mij helemaal niets. Een ongelukkige val met de fiets bracht daar verandering in. Sindsdien weet ik dat het "os capitum" een beentje in de buurt van het polsgewricht is. Een beentje dat overigens onderhevig kan zijn aan een breuk.

Gezien het feit dat één van mijn polsen met inbegrip van een groot deel van de hand ingegipst is, is het hanteren van een toetsenbord voor enkele weken geen evidente opgave. Dit verklaart de stilte op dit blog de voorbije week. Bovendien zal dit vermoedelijk ook tot gevolg hebben dat het komende weken verdacht stil zal zijn op dit blog.

Related Posts with Thumbnails