B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

11 maart 2009

Twitter kaart van België

Twittermap.com is een idee ontsproten aan het brein van Dave Troy, de ontwikkelaar die daarvoor reeds Twittervision gemaakt had. Twittervision is een real time visualisatie van de Twitter berichten die in de public timeline verschijnen, gekoppeld aan de locatie van de twitter gebruikers. Twittermap liet vroeger toe om Twitter gebruikers in de omgeving van een opgegeven locatie te vinden. Nu is deze functionaliteit blijkbaar verdwenen. Je kan enkel een Twitter gebruiker localiseren. Blijkbaar beschikt Twittermap niet meer over up to date info, op basis van info van 28 dagen geleden wordt Netlash ergens in de buurt van Charleroi geplaatst.


Allerlei Twitterkaarten zijn ondertussen opgedoken, waaronder recentelijk Twittermap.be en Twittermap.nl die duidelijk aan elkaar verwant zijn. Beide kaarten maken gebruik van Google Maps. Twittermap.be en Twittermap.nl verwachten dat Twitter gebruikers uit België en Nederland zich zelf op de kaart aanduiden. Er wordt niet vertrokken van de geografische info die de Twitter gebruikers zelf in hun Twitter profielen vermelden. De eerste delicious bookmark voor Twittermap.be dateert van 9 februari 2009. Op dit ogenblik staan er 343 Twitter gebruikers op de kaart. Er zijn duidelijk clusters van Twitter gebruikers te herkennen, niet toevallig in de grote steden : Gent (de grootste cluster), Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Leuven en Hasselt. Opmerkelijk is de afwezigheid van Twitter gebruikers in het Franstalige landsgedeelte. De site Twittermap.be is dan ook enkel beschikbaar in een Nederlandstalige interface


Twittermap.be laat niet toe om alle gebruikers van de volledige kaart of van een deel van de kaart in één keer af te laden. Je moet de icoontjes op de kaart individueel aanklikken. Er bestaat wel een manier om te weten te komen welke Twitter gebruikers zich aangemeld hebben voor de kaart. Twittermap.be vraagt dat een Twitter gebruiker een Twitter boodschap plaatst ter bevestiging van de registratie. In deze Twitter boodschap moet een opgegeven registratiecode vermeld worden. Door via Twitter Search na te gaan wie er allemaal Twitter berichten richting map_be gestuurd heeft, krijg je een idee van welke Twitter gebruikers er zich in België bevinden.


Twittermap.be is een leuk initiatief. Het is enkel spijtig dat de huidige 343 Twitter gebruikers op de kaart maar een beperkte fractie zijn van alle Twitter gebruikers in België. Binnenkort zal u hier meer kunnen vernemen hoe het met de verspreiding van Twitter in België gesteld is. Hierbij wil ik reeds een tip van de sluier opheffen. Het aantal Twitter gebruikers van Twittermap.be mag u zonder enig probleem met een factor 10 of misschien zelfs meer vermenigvuldigen. Ook het aantal van 1040 Nederlanders op Twittermap.nl mag eveneens met een stevige factor vermenigvuldigd worden om het effectieve aantal Twitter gebruikers in Nederland te bekomen.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 11 maart, 2009 23:28, de volgende bedenking ...

Ik was even enthousiast, maar ik bedenk me plots: Sociale netwerken in combinatie met exacte adresgegevens? Is dat wel zo slim? Een beetje inbreker komt zo te weten wat je aan het doen bent, wanneer je aan het werk bent, wanneer je op vakantie gaat en welke dure spulletjes er voor hem/haar klaarliggen als hij/zij de slag slaan.

't Is misschien niet mogelijk om je adres 100% geheim te houden, maar 't is niet de bedoeling van het gemakkelijker te maken dan nodig. ;-)

 
Blogger Bruno Peeters had op 11 maart, 2009 23:50, de volgende bedenking ...

@walter

Het is niet de eerste keer dat iemand opmerkt dat op basis van info op blogs, twitter berichten, facebook status boodschappen, ... kan afgeleid worden dat iemand niet thuis is. Een adres afleiden van iemand die online actief is overigens niet zo moeilijk. Bijvoorbeeld als iemand een (professionele) website registreert moet je je adres opgeven, wat bij DNS terecht komt en publiek gemaakt wordt.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails