B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

28 augustus 2009

YourLeague

Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van Goedele van Famous waarin ze me vroeg of ik interesse had om aanwezig te zijn op een voorstelling van een nieuw social network gericht op voetballers. Op zo'n vraag zeg ik natuurlijk niet nee, zeker omdat de voorstelling te Overijse plaats vond, bij wijze van spreken in mijn achtertuin.

Yourleague is initiatef van InBev, het bedrijf dat al zo'n 20 jaar sponsor is van de KBVB, de Belgische voetbalbond, met het biermerk Jupiler. Dit heeft tot gevolg dat je op de site geen publiciteit tegenkomt, met uitzondering van publiciteit voor het eigen merk Jupiler. Als je echter geen 18 bent, als je de site opstart moet je immers je geboortedatum opgeven, krijg je geen banners met Jupiler-logo te zien, maar mis je ook bepaalde acties. In een heleboel landen stelt men het immers niet op prijs dat minderjarigen met publiciteit voor alcoholhoudende dranken geconfronteerd worden.
YourLeague werkt samen met de KBVB, wat onder meer inhoudt dat officiële info over de voetbalploegen die aangesloten zijn bij de KBVB in YourLeague overgenomen wordt. In België zijn er meer dan 450.000 amateurvoetballers, die georganiseerd zijn in 2000 voetbalclubs die meer dan 20.000 ploegen in de diverse competities laten uitkomen. Bovendien zijn er naast de eigenlijke spelers ook nog een heleboel personen betrokken bij het voetbalgebeuren, denk maar aan de ouders die hun kinderen tijdens het weekend telkens naar de matchen moeten brengen.

Op Yourleague kan een voetbalploeg zelf eigen pagina's aanmaken. Voetbalploegen die aangesloten zijn bij de KBVB hebben een kleine voorsprong omdat YourLeague beschikt over de KBVB info. Andere ploegen, bijvoorbeeld uit andere verbonden of (café-) ploegen die nergens aangesloten zijn, kunnen ook pagina's aanmaken. De webmaster van een voetbalploeg kan de pagina's van zijn ploeg een eigen look geven. Maar dit leidt soms tot niet zo mooie kleurcombinaties, bijvoorbeeld ZVG Halle.


Elke ploeg kan ook een eigen banner opladen. De marketingverantwoordelijken van Jupiler hebben er zich toe geëngageerd geen banners te weigeren die publiciteit bevatten voor concurrerende dranken. Dergelijke banners heb ik nog niet gevonden. V.K. Verbandt heeft wel een originele banner.


YourLeague mikt op de amateurvoetbalploegen. Info over de ploegen in de eerste klasse (de Jupiler league) is echter ook beschikbaar. De pagina van RSC Anderlecht ziet er voorlopig niet uit. Het is vergeefse moeite de pagina van een eersteklasseploeg te claimen. Vooraleer deze pagina's kunnen bewerkt worden, is er toestemming van de beheerders van YourLeague nodig. Blijkbaar heeft Jupiler nagelaten vooraf de eerste klasse clubs te vragen hun pagina's klaar te zetten, met het juiste informatie, logo en kleuren.


YourLeague biedt de amateurvoetbalploegen een omgeving waar ze met beperkte inspanning een mooi geheel van pagina's kunnen opzetten. Het is een alternatief voor een eigen site, zeker indien de tijd van de webmaster beperkt is en indien men zich kan vinden in de (ruime) mogelijkheden die YourLeague biedt : agenda, polls, zoekertjes, albums, uitslagen (die door Het Laatste Nieuws zullen toegeleverd worden voor de officiële competities), ... Voetbalclubs die reeds een goed uitgebouwde eigen site hebben krijgen er een tweede omgeving bij die ze zouden moeten onderhouden. Op de club-pagina's kan je ook een Facebook-logootje vinden. Tijdens de voorstelling werd vermeld dat clubs hiermee een link naar Facebook zouden kunnen leggen. In de praktijk leek mij dit nog niet te lukken.


Binnen YourLeague is er ook gedacht aan de spelers en supporters van de voetbalploegen. Indien je niet aangelogd bent krijg je niets te zien. Je kan via de zoekfunctionaliteit wel argumenten opgeven (bijvoorbeeld "paul"), maar je bekomt er enkel een lijst van niet klikbare items mee. Zo kan je zien dat er een profiel voor Paul Van Himst aanwezig is.


Eens geregistreerd en aangelogd komen er een heleboel extra functionaliteiten beschikbaar. Je kan je eigen profiel aanmaken, je kan je voetbal-CV vervolledigen, ja kan je aansluiten bij een club (althans de online variant op de site, wat niet noodzakelijk inhoudt dat je effectief aangesloten bent), je kan fan worden van één of meerdere clubs, je kan vriend worden van andere geregistreerde leden van de site, je kan albums aanmaken en foto's en video's opladen, ...


Na mijn registratie kon ik in het zoekresultaat voor "paul" al wel klikken op de naam "Paul Van Himst". Maar om zijn profiel te zien moest ik hem wel eerst een vriendschapsverzoek sturen.


Er is bij de opzet van YourLeague duidelijk gekeken naar de mogelijkheden die andere sociale netwerksites bieden. Er is gedacht aan een link naar Facebook, maar enkel voor clubinfo. Het is nog niet mogelijk om in de persoonlijke profielpagina's te verwijzen naar andere sociale netwerksites waar je ook een profiel hebt (Facebook, Netlog, Twitter). Dit lijkt mij een gemiste kans. Bij de opzet van ABConcerts.be, de sociale netwerksite opgezet door de Ancienne Belgique te Brussel is deze mogelijkheid wel expliciet voorzien. Bovendien blijkt deze info vaak ingevuld te zijn.

YourLeague is een interessant initiatief. Met deze site mikt Jupiler op een community die reeds bestaat. De vele amateurvoetballers en hun supporters moeten overtuigd worden om hun offline netwerk een bijkomende online dimensie te geven. Jupiler zet hiervoor de grote middelen in. Jupiler zal via klassieke reclame-kanalen YourLeague in de schijnwerpers plaatsen, bijvoorbeeld op billboards en ook via publiciteit op andere sites. Paul Van Himst fungeert hierbij als uithangbord.


InBev heeft vermoedelijk duidelijke doelstellingen geformuleerd bij het opzetten van YourLeague. De marketingpersonen wensten deze niet publiek te maken, wat natuurlijk begrijpelijk is. Met deze site wordt een nieuw en exclusief kanaal opgezet waar voetballiefhebbers kunnen geconfronteerd worden met publiciteit voor Jupiler. Bovendien zullen de marketingpersonen van Jupiler een schat aan informatie over voetbalploegen en spelers & supporters opbouwen die bij gerichte commerciële acties kunnen gebruikt worden.

In de gebruiksvoorwaarden staat expliciet aangegeven : Deze website is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik en gebruik in de communicatie tussen verschillende leden van een voetbalclub. Bijgevolg is het verboden om de Yourleague te gebruiken voor commerciële acties of om te adverteren. Derden mogen zeer expliciet geen commercieel gebruik maken van de site. Er staat echter niet expliciet aangegeven welk gebruik InBev zelf mag maken van de gegevens die de geregistreerde gebruikers op de site achter laten, het wordt niet verboden maar ook niet expliciet toegelaten. Het auteursrecht is correct vastgelegd in de gebruiksvoorwaarden : De Site is eigendom van de N.V. InBev Belgium met uitzondering van wat er door geregistreerde gebruikers en derden wordt opgezet. InBev heeft in ieder geval aangifte gedaan bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, beter gekend als de Privacycommissie , dat er op YourLeague persoonlijke gegevens zullen bijgehouden worden.

Related Posts with Thumbnails