B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

28 augustus 2009

Zoekfunctie in sociale netwerksites

Een belangrijk element in een sociale netwerksite is dat je connecties kan leggen naar andere personen die binnen het netwerk aanwezig zijn. De mogelijkheid bij uitstek om dergelijke connecties te leggen is de zoekfunctie. Daarom vind je in de meeste sociale netwerksites de zoekfunctie op een zeer prominente plaats. Enkele voorbeelden maken dit duidelijk.

Bij Facebook krijg je rechtsbovenaan de zoekfunctie. De resultaten van een zoekopdracht krijg je mooi per type pagina : people, groups, pages, posts, applications, events,...


Bij Linkedin staat de zoekfunctie eveneens in de header. Hier moet je vooraf opgeven naar welk type info je op zoek bent : people, jobs, companies, answers, inbox of groups.


Ook Flickr, de site waar je foto's kwijt kan en foto's van anderen kan bekijken, plaatst de zoekfunctie bovenaan. Standaard zoek je in de photostream van de persoon waarvan je de foto aan het bekijken bent. Maar je kan net zo goed in alle foto's zoeken, in groups, in members of in locations.


Zelfs op de startpagina van de Skynetblogs staat de zoekfuntie bovenaan.


Voor Twitter kan je zoeken via een specifieke URL (Twitter Search), maar op de homepage staat er in de rechterkolom sinds kort ook een zoekfunctie.


In het pas gelanceerde YourLeague, de online community voor iedereen die met amateurvoetbal begaan is in België, heeft men andere keuzes gemaakt. Op de startpagina bevindt er zich inderdaad ook een zoekfunctie, maar redelijk laag.


Op de pagina's met info voor een voetbalploeg, in het onderstaande voorbeeld SV Zandmanneke 09, de ploeg van de week, bevindt er zich helemaal geen zoekfunctie. Om toch een andere ploeg of een persoon op de site te zoeken, moet je terug naar je startpagina. Je moet dan nog weten dat je op die startpagina kan terecht komen door bovenaan op de banner van YourLeague te klikken. Als je op home in de hoofding klikt blijf je op de club-pagina.


Persoonlijk zou ik in YourLeague de zoekfunctie een meer prominente plaats gegeven hebben. Maar ik ben was dan ook niet de ontwerper van deze site.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Matthias had op 28 augustus, 2009 18:05, de volgende bedenking ...

Terechte opmerking! Is trouwens een Drupal site (herken je zo! ;-). Eigenlijk zou zo'n aanpassing hooguit een kwartiertje tot een half uur werk mogen betekenen. In de veronderstelling dat de site volgens de regels van de Drupal theming kunst is gemaakt, that is :-D

 
Anonymous Tom Vallaeys had op 28 augustus, 2009 19:41, de volgende bedenking ...

100% mee eens.

Er zijn mensen die met het betreden van je website meteen naar de zoekbox willen grijpen.
De zoekbox is tevens ook het laatste redmiddel als men iets niet vindt wat men nodig heeft.

Mijn mening: zet die zoekbox toch op élke pagina van je website:o

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails