B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

28 februari 2010

Norton en Firefox


Al een tijdje heb ik Norton 360 geïnstalleerd op enkele PC's. Sinds enkele dagen - na een update van Norton 360 - staat er zonder dat ik er om gevraagd heb op al deze PC's een extra toolbar in Firefox.


Met alle middelen van de wereld is die toolbar niet weg te krijgen. Je zou bijvoorbeeld toch mogen verwachten dat indien je in de lijst van add-ons op "disable" klikt dat de toolbar definitief verdwijnt. Na de volgende herstart van de PC staat die toolbar er gewoon terug. Bij de vorige versie van Norton waren er nog truken die je kon uithalen om die toolbar weg te halen, door bepaalde bestanden te verwijderen of door enkele registry entries manueel te schrappen. Je kan nu de toolbar eventjes verwijderen, maar na de volgende herstart van je PC zorgt de Norton software er voor dat de toolbar weer netjes verschijnen.


In de support forums van Mozilla zijn verschillende discussies (bijvoorbeeld deze en deze) gewijd aan dit voorval. Dat de personen die in deze discussies reageren niet opgezet zijn met de actie van Norton is een open deur intrappen.

Wat mij aan dit voorval stoort is dat Norton zich het recht toeëigent om te mogen beslissen dat alle gebruikers van hun software een Firefox add-on steeds te zien krijgen. Dit getuigt mij van heel weinig respect ten opzichte van de gebruikers van Norton software. Mogen gebruikers zelf niet beslissen welke toolbars zij willen zien ?

Een mogelijkheid om van dit probleem verlost te zijn is het gebruik van een andere browser (Microsoft Internet Explorer of Google Chrome), of het volledig verwijderen van Norton software, maar dit lijken mij geen geldige oplossingen te zijn. Norton zou moeten rekening houden met gebruikers. Als een gebruiker op "disable" add-on klikt, moet deze beslissing van een gebruiker gerespecteerd worden.

24 februari 2010

Twitter in België

Af en toe wordt de vraag wel eens gesteld hoeveel Twitter accounts er in België te situeren zijn : Hoeveel Belgen "zitten" er op Twitter ?

Dit leidt tot een volgende vraag, wat zijn de criteria om te bepalen of een Twitter account uit België afkomstig is ? Is het voldoende dat de location uit het profiel verwijst naar Belgium, België of Belgique of naar een specifieke locatie in België ? Maar een heleboel Twitter accounts bevatten geen bruikbare locatie. Moet er dan ook naar de naam van de Twitter account gekeken worden, of de URL, of de info uit het bio ? Of moet het afgeleid worden uit de Twitter berichten, indien de info uit het profiel geen uitsluitsel biedt ?

Twitter bevat geen directory van Twitter accounts per locatie. Gelukkig zijn er wel een aantal sites die enige hulp bieden om Twitter accounts voor een opgegeven locatie op te sporen. Dit vraagt om een overzicht.

Twellow : 11.256 Twitter accounts voor Belgium


Tweepz : 10.443 Twitter accounts voor Belgium


Tweepsearch for Belgium : 9.966 Twitter accounts


Twitdir : 2.685 Twitter accounts met Belgium in de location


Twitterholic : 2.428 Twitter accounts


Tweetmondo : 1.883 Twitter accounts voor Belgium


FollowerWonk : 780 Twitter accounts voor Belgium


Twittermap België : 420 Twitter accounts in België


TwitterScore : 223 Twitter accounts voor Belgium


GeoFolloow : 11 Twitter accounts voor Belgium



Dan zijn er nog enkele sites die je wel lijstjes geven van Twitter accounts uit België, maar die er niet bij vertellen hoeveel Belgische Twitter accounts ze wel kennen.

LocaFoloow : Twitter accounts voor Belgium


Tweepfind


Twitseeker : Twitter Conversation Search Results for Belgium


Twittergids : Top 100 volgens followers


Twitter Grader : Top users by Location


Wefollow : directory van Twitter users die zichzelf toegevoegd hebben



Zelfs Google kan je gebruiken om Twitters accounts uit België te zoeken.

Google


Hoeveel Twitter accounts nu effectief in België te situeren zijn blijft nog steeds een open vraag, de hierboven getoonde sites blijven hierop immers het antwoord schuldig.

19 februari 2010

Aan de slag met wiki's


Op 30 maart verzorgen Wouter Van daele en ikzelf een workshop met als titel "Aan de slag met wiki's". Deze workshop wordt georganiseerd door het Technologisch Instituut van KVIV.

Als u deelneemt aan deze workshop zal u het antwoord vernemen op de volgende vragen :
* Wat is een wiki ?
* Waarvoor kan een wiki binnen een organisatie ingezet worden?
* Hoe moet ik wiki's situeren ten opzichte van andere tools?
* Welke verschillende wiki-softwares zijn er?
* Hoe kan ik zelf een wiki opzetten?
* Hoe zet ik de organisatie rond een wiki op?
* Hoe motiveer ik mensen zelf bij te dragen tot een wiki?

Meer info over deze workshop kan u vinden op www.ti.kviv.be/wiki.


Misschien bent u ook nog geïnteresseerd in een andere workshop die op 18 maart plaats zal vinden : "Kennisbeheer voor iedereen, ook voor U". Deze workshop zal verzorgd worden door Marnix Catteeuw.

Meer info over deze workshop kan u vinden op www.ti.kviv.be/kennisbeheer.

18 februari 2010

Twitter Search Engines

Toen Twitter gelanceerd werd was er geen search aan boord. In de beginperiode was wachten op andere sites die de Twitter berichten indexeerden. Een van de betere Twitter search engines (summize.com) werd uiteindelijk overgenomen door Twitter Inc. Deze search engine kreeg de niuewe naam search.twitter.com. Dit weerhield andere sites er niet van om nog steeds Twitter berichten te indexeren en zich te differentiëren van search.twitter.com. Ik heb 20 verschillende Twitter search engines aan een simpele test onderworpen : welke resultaten bekwam ik zojuist voor het zoekargument "bvlg". Dit leidde tot het onderstaande overzicht.

1. Search.twitter.com
Resultaat voor bvlg.
Deze resultaten worden als vergelijkingspunt gebruikt voor de andere Twitter search engines.


2. Asktwitr
Resultaat voor bvlg
Het interessante aan deze zoekmachine is dat het de integratie biedt van visualisatie van de tweets op Google Maps, de tweets zelf, foto's van Flickr, slideshare presentaties, Facebook status updates, ...



3. Bing Twitter Search
Resultaat voor bvlg
Bing Twitter Search werkt enkel indien de locale van de browser op US staat. Bing Twitter Search geeft een bizarre rangschikking van de bekomen resultaten.


4. Icerocket Twitter Search
Resultaat voor bvlg
Resultaten lijken overeen te komen met deze van Twitter Search. Het aantal resultaten is wel beperkt tot 30. Het zoekresultaat kan ook via een RSS-feed benaderd worden.


5. Linkedin Buzz
Door de integratie van Twitter in Linkedin kan je ook in Linkedin naar tweets zoeken. De resultaten lijken volledig te zijn. Je moet wel aangelogd zijn binnen Linkedin om de resultaten te zien.


6. MicroPlaza
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


7. NearbyTweets
NearbyTweets lijkt een interessant concept te zijn. Je zoekt in je eigen omgeving naar relevante tweets. In mijn concrete zoektocht leverde dit echter geen resultaten op.


8. Scoopler
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


9. Tinker
Resultaat voor bvlg
De voorgestelde resultaten zijn onvolledig.


10. Trendistic
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


11. Twazzup
Resultaat voor bvlg
Resultaten lijken volledig te zijn, er wordt een onderscheid gemaakt tussen alle tweets en de meest populaire.


12. Tweefind
Het is niet mogelijk de rechtstreekse URL van een zoekopdracht te pakken te krijgen. De resultaten zijn zeer onvolledig.


13. Tweetmeme
Resultaat voor bvlg
De resultaten zijn zeer onvolledig.


14. Tweetmotif
Resultaat voor bvlg
De resultaten zijn zeer onvolledig.


15. Tweetscan
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


16. Tweetzi
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


17. Twendz
Resultaat voor bvlg
De resultaten zijn onvolledig.


18. Twithority
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten.


19. Twitterfall
Het is niet mogelijk de rechtstreekse URL van een zoekopdracht te pakken te krijgen. De onvolledige resultaten kunnen nog gefilterd worden.


20. Twittertroll
Resultaat voor bvlg
Spijtig genoeg geen resultaten. De site lijkt mij eerder een dummy site voor het verzamelen van inkomsten via advertenties.


En dan is er nog een buitenbeetje, een search engine die naar links naar een URL op zoek gaat.
BackTweets
Resultaat voor bvlg.blogspot.com.
BackTweets gaat ook op zoek naar tweets waarin de opgegeven URL onder de vorm van een verkorte URL voorkomt.



Andere zoektermen, misschien meer populaire, zullen vermoedelijk andere resultaten geven. U moet het zelf maar eens proberen.

Dit zijn enkele bronnen waar ik info over Twitter search engines vond : Mashable, Searchenginejournal, Data Mining: Text Mining, Visualization and Social Media blog en Phil Bradley's weblog.

17 februari 2010

Is twitteren het nieuwe politieke dienstbetoon ?

Politiek dienstbetoon houdt in dat burgers bij een politicus aankloppen om "iets" gedaan te krijgen. Sommige politici, om Herman De Croo niet bij naam te noemen bijvoorbeeld, maken er geen geheim van dat iedereen bij hen terecht kan. Dienstbetoon laat toe dat een politicus voeling houdt met zijn achterban. Hij merkt waar het systeem fout loopt. Een politicus kan dan zijn contacten aanspreken om er voor te zorgen dat de burger eventueel alsnog kan geholpen worden.

Sinds 5 januari 2010 zit minister Vincent Van Quickenborne op Twitter : @vincentvq. Vooral de laatste weken is zijn activiteit op Twitter sterk toegenomen. Zijn tweets haalden zelf de klassieke pers toen hij foto's van zijn voeten en van een vergadering van de ministerraad verspreidde. Over de wenselijkheid van dergelijke tweets kon u ongetwijfeld al elders (op Twitter, in blogs of in de berichten en editorialen in de klassieke pers) diverse standpunten vernemen.


Vincent Van Quickenborne is zeer bereikbaar op internet. Op zijn berichten wordt vaak ingepikt. In de grafiek hieronder staan zowel de eigen tweets van @vincentvq als van de tweets waarin verwezen wordt naar @vincentvq. De verhouding tusssen beide groepen van tweets over de voorbije twee weken is 5,4. Elke tweet van @vincentvq levert 5,4 reacties op. Op 11/2/2010 was er een uitschieter, toen de heisa rond de tweets van foto's volop bezig was.


Ik wil in deze blogpost even stilstaan bij een ander fenomeen. Het lijkt mij dat de Twitter account @vincentvq voor een nieuwe vorm van politiek dienstbetoon gebruikt wordt. Twitter gebruikers die aan Vincent Van Quickenborne iets willen laten weten doen dit door middel van een tweet gericht aan @vincentvq. Op de meeste vragen en opmerkingen pikt Vincent Van Quickenborne vrij snel in. Daarbij vermeldt hij regelmatig het email-adres van één van zijn medewerkers. Het verschil tussen deze twitter-conversaties en klassiek politiek dienstbetoon is dat deze nieuwe conversaties in alle openheid plaatsvinden. Het spijtige is dat niettegenstaande alle pogingen om communicatie van de overheid naar de burgers te verbeteren (denk maar het aanduiden van verschillende ombudsdiensten), het blijkbaar nog nodig is om parallelle kanalen aan te spreken. Het blijft ook maar de vraag of @vincentvq het zal kunnen volhouden om te blijven reageren. Indien nog meer Twitter gebruikers de weg naar zijn Twitter dienstbetoon ontdekken, zou hij wel eens kunnen overspoeld worden met diverse aanvragen.

15 februari 2010

Treinramp

Als er bij een treinramp in België zo'n 300 passagiers betrokken zijn, is de kans groot dat er toch enkele Twitter gebruikers bij zijn. Bij de treinramp van vanmorgen in Buizingen bij Halle was er inderdaad minstens één actieve Twitter gebruiker, @cdrik. Om 8u38 stuurt hij een eerste tweet de wereld in om te laten weten dat de trein waarin hij zich bevindt in een ongeluk betrokken is.


Iets na 8u verstuurt hij 4 tweets die verwijzen naar foto's die hij genomen heeft van de verongelukte treinstellen. Vrij snel worden deze tweets opgemerkt, eerst door nieuws.be en daarna door een heleboel anders nieuwssites.


De 5 foto's gaan vermoedelijk de ganse wereld rond, zeker omdat ze de eerste beelden zijn die beschikbaar zijn. Op Twitpic worden de foto's tienduizenden keren bekeken, en vermoedelijk op de sites waar ze overgenomen zijn nog veel meer.


Ondertussen wordt @cdrik een held op Twitter, voor sommigen van dezelfde categorie als de Twitter gebruiker die zich in het vliegtuig bevond dat geland is in de Hudson River in New York. Hij krijgt via tweets de vraag of hij bereid is om interviews te geven, iets waar hij niet op wenst in te gaan. Na enkele uren is hij terug thuis en kan hij de stormvloed van tweets waarin hij vermeld werd doornemen.


@cdrik heeft er voor gekozen zijn foto's gratis te laten gebruiken. Hij was inderdaad de eerste persoon die foto's de wereld in stuurde. Maar na enige tijd waren er veel meer foto's beschikbaar, vaak van veel betere kwaliteit. Het blijft in ieder geval een mooi gebaar van @cdrik.

Related Posts with Thumbnails