B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

17 februari 2010

Is twitteren het nieuwe politieke dienstbetoon ?

Politiek dienstbetoon houdt in dat burgers bij een politicus aankloppen om "iets" gedaan te krijgen. Sommige politici, om Herman De Croo niet bij naam te noemen bijvoorbeeld, maken er geen geheim van dat iedereen bij hen terecht kan. Dienstbetoon laat toe dat een politicus voeling houdt met zijn achterban. Hij merkt waar het systeem fout loopt. Een politicus kan dan zijn contacten aanspreken om er voor te zorgen dat de burger eventueel alsnog kan geholpen worden.

Sinds 5 januari 2010 zit minister Vincent Van Quickenborne op Twitter : @vincentvq. Vooral de laatste weken is zijn activiteit op Twitter sterk toegenomen. Zijn tweets haalden zelf de klassieke pers toen hij foto's van zijn voeten en van een vergadering van de ministerraad verspreidde. Over de wenselijkheid van dergelijke tweets kon u ongetwijfeld al elders (op Twitter, in blogs of in de berichten en editorialen in de klassieke pers) diverse standpunten vernemen.


Vincent Van Quickenborne is zeer bereikbaar op internet. Op zijn berichten wordt vaak ingepikt. In de grafiek hieronder staan zowel de eigen tweets van @vincentvq als van de tweets waarin verwezen wordt naar @vincentvq. De verhouding tusssen beide groepen van tweets over de voorbije twee weken is 5,4. Elke tweet van @vincentvq levert 5,4 reacties op. Op 11/2/2010 was er een uitschieter, toen de heisa rond de tweets van foto's volop bezig was.


Ik wil in deze blogpost even stilstaan bij een ander fenomeen. Het lijkt mij dat de Twitter account @vincentvq voor een nieuwe vorm van politiek dienstbetoon gebruikt wordt. Twitter gebruikers die aan Vincent Van Quickenborne iets willen laten weten doen dit door middel van een tweet gericht aan @vincentvq. Op de meeste vragen en opmerkingen pikt Vincent Van Quickenborne vrij snel in. Daarbij vermeldt hij regelmatig het email-adres van één van zijn medewerkers. Het verschil tussen deze twitter-conversaties en klassiek politiek dienstbetoon is dat deze nieuwe conversaties in alle openheid plaatsvinden. Het spijtige is dat niettegenstaande alle pogingen om communicatie van de overheid naar de burgers te verbeteren (denk maar het aanduiden van verschillende ombudsdiensten), het blijkbaar nog nodig is om parallelle kanalen aan te spreken. Het blijft ook maar de vraag of @vincentvq het zal kunnen volhouden om te blijven reageren. Indien nog meer Twitter gebruikers de weg naar zijn Twitter dienstbetoon ontdekken, zou hij wel eens kunnen overspoeld worden met diverse aanvragen.

1 Bedenking(en) :
Anonymous Steven had op 18 februari, 2010 09:12, de volgende bedenking ...

Q is door zijn bevoegdheden natuurlijk ook wel met dingen bezig die online 'leven'. Andere politici bezoeken misschien ziekenhuizen, recepties,... noem maar op. In dat opzicht verschilt een aanwezigheid op Twitter niet.
Tijdje geleden vertelde Herman Van Rompuy dat hij de oppositie niet had overleefd zonder zijn blog, facebook,... Het pleit voor Q dat hij die lijnen ook openhoudt terwijl hij minister is (en dus niet alleen in aanloop naar de verkiezingen gebruikt)
Misschien moet er in de kern maar eens gesproken worden over SM guidelines, maar verder gebruikt hij het goed imo. @svengats ook trouwens.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails