B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

19 mei 2014

Politieke partijen en Facebook

Als u een Facebook-gebruiker bent, dan is de kans groot dat u al Facebook-boodschappen van partijen in uw tijdslijn hebt zien voorbijkomen. Het gebruik van advertenties op Facebook is verboden in de twee maanden voor de verkiezingsdatum. Partijen moeten bijgevolg meer creatieve oplossingen zoeken om het aantal fans van hun Facebook-pagina's te vergroten. En sommige partijen zijn daar wel degelijk in gelukt.

De eerste grafiek geeft het aantal fans van de Facebook-pagina's van de zes belangrijkste Vlaamse politieke partijen op 18 mei. N-VA steekt er duidelijk boven uit met 33.999 fans. N-VA heeft in de pré-campagne zwaar ingezet op Facebook-advertenties wat veel extra fans opgeleverd heeft. Achteraan komen OpenVLD en CD&V met respectievelijk 7.195 en 7.006 fans.
Als je naar de toename van het aantal fans kijkt van 24 februari tot 18 mei, dan valt op dat de N-VA een sterke groei liet zien. De netto toename van het aantal fans van de Facebook-pagina bedroeg 2.711 fans, of maar liefst 32 nieuwe fans per dag. De groei van Groen moet niet veel onder doen. De toename bedroeg 2.247 fans of 27 nieuwe fans per dag. Ook hier is CD&V de hekkensluiter. De Facebook-pagina van CD&V wist maar 356 nieuwe fans aan te trekken of iets meer dan 4 nieuwe fans per dag.
Als je in detail gaat kijken hoe groot de toename per week was, krijg je het onderstaande overzicht. Voor alle partijen is er de laatste weken een sterkere toename, met uitzondering voor de Facebook-pagina van het Vlaams Belang. De toename over de laatste drie weken voor de Facebook-pagina van Groen is zeer opvallend. Bij N-VA is er enkel de laatste week een zeer sterke toename van 619 fans. Ook de Facebook-pagina van CD&V kon de afgelopen weken telkens iets meer nieuwe fans bekoren. De laatste week kwamen er 84 fans bij.
Het valt maar af te wachten of de toename van het aantal fans van de Facebook-pagina's van de Vlaamse politieke partijen zich zal doorzetten na de verkiezingen. Wie weet is dit wel het onderwerp van een bericht in de loop van de komende weken.

Related Posts with Thumbnails