B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

17 september 2007

Opendeurdagen

Het voorbije weekend stonden de deuren van een heleboel monumenten in het Brusselse open. Het weekend daarvoor was dit ook het geval voor nog veel meer monumenten in Vlaanderen en Wallonië. Vorige zondag was het ook de jaarlijkse dag van de landbouw. In het dorp waar ik woon en in enkele omliggende dorpen heb ik verschillende borden opgemerkt waarin de opendeurdag van een fabrikant van bubbels uit het Dijleland aangekondigd werd - één van de bedrijven die deelnamen aan de dag van de landbouw. De Belgische spoorwegen hadden zondag ook talrijke plaatsen opengesteld waar je anders niet kan komen.

Wegens een heleboel redenen hebben we aan al deze opendeurdagen niet deelgenomen : reeds bezocht, vermoedelijk te druk, te ver weg, geen zin en natuurlijk andere verplichtingen. Zondag hebben we wel een ambachtelijke chocolatier te Heverlee bezocht. Na de ontvangst met een tasje koffie en een chocolademousse demonstreerde de chocoloatier met veel enthousiasme hoe hij zijn pralines op ambachtelijke wijze fabriceert, waarbij de aanwezigen de gelegenheid kregen de afgewerkte producten op hun smaak te beoordelen.

De periode van de opendeurdagen is nog niet gedaan. Bij een onderzoeksinstelling niet zo ver van mijn woonplaats hangen al twee grote spandoeken om de passanten er op te wijzen dat het deelneemt aan de openbedrijvendag op de eerste zondag van oktober. Volgend weekend staan ook nog de deuren van mijn werkgever open voor partners en kroost.

Een opendeurdag bij een bedrijf dat tastbare producten maakt, zoals pralines of bubbels, laat je toe als potentiële klant onmiddellijk in contact te komen met het product : waaruit is het product samengesteld, hoe komt het tot stand, welke hulpmiddelen spelen hierbij een rol. Bij een bedrijf dat diensten levert, zoals mijn werkgever, is het veel minder evident iets te tonen tijdens een opendeurdag. Mijn werkdag breng ik voor een groot deel door in vergaderzalen en achter een beeldscherm. De belangrijkste hulpmiddelen die ik gebruik zijn de telefoon, Outlook, Powerpoint, Word, Excel, Internet Explorer, post-its, stiften en pen en papier. Dergelijke hulpmiddelen zijn niet onmiddellijk wereldschokkend voor bezoekers. In een heleboel huiskamers zijn deze hulpmiddelen immers ook aanwezig.

In de virtuele wereld waarin deze blog aanwezig is, is het nog moeilijker zich een opendeurdag voor te stellen. Wie is er geïnteresseerd in een blik achter de schermen van een blog ? Wie wil er een kijkje nemen in een blog-template, een hosting-pakket of bezoekstatistieken ? Hoe zou een opendeurdag van een social network zoals Second Life, Twitter of Facebook er uit kunnen zien ? Welke hulpmiddelen worden daar ingezet ? Wie biedt er daar een (liefst echt en geen virtueel) drankje aan ? Welk tastbaar product kunnen de bezoekers ruiken of proeven ? Voor Flickr is het misschien wel makkelijker. De users aldaar zouden foto's van hun apparatuur kunnen opladen. Maar als je maar één digitale camera hebt, hoe kan je daar dan een foto van maken ?

Door gebruik te maken van een spiegel.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 19 september, 2007 12:54, de volgende bedenking ...

Maar als je maar één digitale camera hebt, hoe kan je daar dan een foto van maken ?

Daarvoor bestaat een interessante uitvinding bestaande uit een glazen plaat en een dun laagje reflecterend materiaal zoals aluminium of zilver. Je kan dat zelfs in de winkel kopen onder de naam "spiegel".

 
Blogger Bruno Peeters had op 19 september, 2007 20:52, de volgende bedenking ...

Beste Dries,

Wat stond er weer in de laatste paragraaf van mijn bericht ...

Door gebruik te maken van een spiegel.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails