B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

14 september 2007

Social bookmarking voor bedrijven

Een site zoals del.icio.us laat gebruikers toe bookmarks, verwijzingen naar interessante sites, te delen. Social bookmarking is op dit ogenblik een gebeuren dat zich op het niveau van individuele gebruikers afspeelt. Social bookmarking valt ook onder het grote Web 2.0 begrip waarmee onder meer bedoeld wordt dat gebruikers van het internet actief input kunnen leveren.

Sommige bedrijven besteden al ruim aandacht aan zoekmachineoptimalisatie, kwestie van zo hoog mogelijk te scoren in de resultaten van zoekmachines zoals Google, Yahoo en Microsoft Live. Van optimalisatie door bedrijven in social bookmarkingsites is tot nu toe amper sprake. Een mooie gelegenheid om een case study te doen voor Belgische bedrijven. Als domein heb ik de banken gekozen. Je moet al moeite doen iemand te vinden die nog geen klant is bij een bank. Bovendien hebben de banken de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in dienstverlening via het internet.

De volledige lijst van banken die in België actief zijn is veel te uitgebreid. Ik heb mij beperkt tot banken die bankdiensten voor particulieren aanbieden. Bovendien werd de lijst van banken ook nog beperkt tot die banken die voornamelijk in Belgie actief zijn. ING, Axa, Citibank, Deutsche Bank zijn inderdaad in België actief als bank, maar de Belgische activiteiten zijn maar een peulschil van hun globale activiteitenpalet.

De onderstaande tabel geeft telkens aan hoeveel bookmarks er voor de opgegeven tags in del.icio.us gevonden werden (de eerste kolom). De tweede kolom geeft aan hoeveel delicious users de meest populaire bookmark bewaard hebben.De cijfertjes uit de tabel zijn hieronder ook in twee grafieken getoond. De eerste grafiek bevat enkel de namen van de banken. Sommige namen van banken komen natuurlijk niet uitsluitend in België voor. KBC is een leverancier van helmen. Dexia ontwerpt draagstructuren voor laptops . Fortis maakt sinds 1912 uurwerken. De tweede grafiek geeft telkens de resultaten voor de namen van de banken in combinatie met de tag "bank". De kans dat de zoekresultaten "vervuild" worden door bedrijven met dezelfde naam is dan veel kleiner.De grote banken komen zoals verwacht kan worden het beste naar voor. Dexia scoort relatief gezien minder goed dan KBC en Fortis. Voor alle banken in dit onderzoek is het aantal delicious users dat een bookmark in del.icio.us bewaard heeft maar een zeer kleine fractie van hun cliënten.

Het leuke aan dit soort opzoekingen is dat je een zeer sterk vermoeden bekomt welke delicous user er bij welke bank cliënt is. Het is immers onwaarschijnlijk dat iemand die helemaal geen cliënt is bij een bank de on-line banking, homebanking, netbanking, direct banking of pc banking site van die bank zou bookmarken. De koppeling tussen de screenname van de bookmarker binnen delicous en zijn of haar naam in het echte leven is meestal niet te leggen. Hopelijk weet ikweethetniet nog steeds bij welke bank hij of zij bankzaken doet.

Om toch te eindigen met een serieuze conclusie, zou ik willen stellen dat de Belgische banken naar alle waarschijnlijkheid geen pogingen doen hun aanwezigheid op del.icio.us te beïnvloeden, daarvoor zijn de aantallen bookmarks veel te laag. Het is maar de vraag of indien ze dit wel zouden doen dit enig effect zou hebben op hun cliënteel.

Technorati : - - - - - - - - - - -

2 Bedenking(en) :
Blogger Kristof Van Holder had op 15 september, 2007 10:48, de volgende bedenking ...

Zeer interessante analyse. Social bookmarking zou toch indirect een invloed kunnen hebben op het werven van klanten door deze bedrijven: de page rank van een domein wordt toch mede bepaald door de inkomende links? Hoe meer inkomende links, hoe hoger de page rank, hoe makkelijker het ook wordt je SEO/SEA activiteiten te optimaliseren?

 
Blogger Alain had op 21 september, 2007 16:36, de volgende bedenking ...

Je découvre votre blogue. Il est très bien et le contenu aussi, surtout.
Très intéressant, merci pour l'information.
un répertoire

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails