B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

13 december 2007

Blogs in de site van het jaar rangschikking

Clickx heeft zojuist de volledige rangschikking vrijgegeven van alle 219 sites die in de 22 rubrieken van de verkiezing van site van het jaar konden genomineerd worden. De rangschikking geeft enkel de plaatsen. Het aantal stemmen per site is niet vrijgegeven.

Dit jaar waren er vier rubrieken voor blogs : persoonlijke blog, beste nieuwkomer, fotoblog en groepsblog. Hoe scoren de blogs in deze beauty contest ?

Eerst de lijst met de plaatsen van de blogs.


Vervolgens een meer visuele voorstelling.


Bij de persoonlijke blogs heb je enerzijds de best scorende blog. De meeste persoonlijke blogs bevinden zich echter achteraan de rangschikking. De meest populaire groepsblog moet qua populariteit onderdoen voor de meest populaire persoonlijke blog. De overige groepsblogs scoren wel beter dan de persoonlijke blogs. Zouden de groepsblogs beter in staat zijn hun lezers te mobiliseren ? De beste nieuwkomer scoort ietsje beter dan de tweede persoonlijke blog. De overige nieuwkomers lijken globaal beter te scoren dan de persoonlijke blogs. De lijst van fotoblogs toont vermoedelijk louter toevallig een mooi patroon, alsof de stemmers afgesproken hebben.

Welke conclusies kunnen we uit de lijst en het prentje trekken ? De blogs scoren globaal bekeken aan de lage kant. Dit kan verklaard worden door het feit dat een heleboel sites, bijvoorbeeld in de rubrieken radio & tv of kranten & magazines, afgeleiden zijn van merken die hun populariteit niet aan hun website te danken hebben.

Blogs kunnen wel populair zijn bij de gemeenschap van personen die blogs volgen, soms commentaren achterlaten en vaak ook zelf een blog volschrijven. Betekent dit dat blogs marginaal zijn ? Zeker niet. Blogs worden vaak bezocht door bezoekers van zoekmachines. De band tussen de auteurs van de blogs en de lezers die via een zoekmachine de blog ontdekken is doorgaans vrij beperkt. De binding tussen de bezoekers van een heleboel andere sites is veel sterker, wat hun hogere populariteit ongetwijfeld positief beïnvloedt.

Een laatste bedenking. Wint in een schoonheidswedstrijd steeds het mooiste meisje of de mooiste jongen ? Maar de discussie over wat het belangrijkste is (populariteit - maar bij welke populatie, aantal bezoekers, kwaliteit, meeste invloed, ...) is voor een volgende keer.

Technorati : - - - - -

Related Posts with Thumbnails