Reclame-inkomsten voor bloggers
Bruno Lowagie heeft zopas van de Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) te horen gekregen dat hij door de RSVZ beschouwd wordt als zelfstandige. Hij krijgt immers inkomsten voor de reclame die op zijn site te vinden zijn. Op de derde barcamp had Bruno Lowagie een presentatie gebracht over de inkomsten die hij met zijn site wist te vergaren.
Alle Belgen moeten inderdaad gelijk zijn voor de wet. Iedereen die beroepsmatig inkomsten heeft moet sociale bijdragen betalen. Maar zociale bijdragen moeten betaald worden op de winst die iemand maakt, niet op de omzet. De RSVZ zou naar verluidt in het buitenland vernomen hebben dat er veel geld te verdienen valt met on-line advertenties, zoals Google Adsense, Adhese Enchanté of Tradedoubler. Dit verklaart hun interesse voor dit onderwerp. De RSVZ hoopt misschien een vette vis binnen te halen, maar het zou wel eens een zeer margere sardine kunnen zijn.
Alle kosten gemaakt door bloggers in het kader van hun blogactiviteiten kunnen natuurlijk in rekening gebracht worden. Een lijstje van mogelijke kosten :
- de kosten voor de registratie van één of meerdere domeinnamen
- de kosten voor hosting van de sites/blogs
- de kosten voor apparatuur gebruikt voor het beheer van de sites/blogs : PC en alle randapparatuur zoals routers, hubs, kabels, keyboard, ...
- indien er regelmatig foto's verschijnen op de blog ook de kosten van fotografie-apparatuur
- de kosten van de internetaansluiting (Telenet of ADSL-leverancier)
- de kosten van verplaatsingen naar bloggersactiviteiten
Als al deze kosten in rekening gebracht worden vermoed ik dat er voor de meeste bloggers geen netto saldo overschiet. Het probleem is natuurlijk dat er bewijzen van deze kosten moeten ingediend worden. Internetaansluitingen die op een andere naam staan (of betaald door het bedrijf waar een gezinslid werkt) kunnen niet ingebracht worden. Aanschafbewijzen van apparatuur moet je dan ook bijhouden.
Heeft er overigens al iemand een Belgische blogger ontmoet die schatrijk geworden is danzij zijn on-line advertenties op zijn blog ?
Goede analyse.
Eerst even reageren op een blogpost van Bruno Lowagie zelf. Men kan inderdaad geen "ruilovereenkomst" afsluiten met de overheid: u gebruikt mijn iText-software gratis, op voorwaarde dat u mij vrijstelt van belastingen voor mijn blog. Zo'n overeenkomst zou afbreuk doen aan het gelijkheidsbeginsel, m.a.w. het principe van gelijke behandeling van iedereen door de overheid. Of Bruno Lowagie de Belgische overheid al dan niet een gratis licentie geeft voor het gebruik van zijn software, is uiteraard zijn zaak.
Wat de aftrekbaarheid van kosten betreft, deze kanttekening: de kosten voor foto-apparatuur, computerapparatuur en internetverbinding zullen uiteraard meestal niet volledig in rekening gebracht kunnen worden, maar slechts in verhouding tot het gedeelte dat voor blogging wordt gebruikt.
De bloginkomsten zijn dan ook grotendeels taboe in de Vlaamse blogosfeer...
Reclame heeft de mannen van zattevrienden toch geen windeieren gelegd.
Schatrijk niet, maar ik kan wel geloven dat het voor sommigen een leuke bijverdienste is. Al is het maar om prullaria te kopen via het internet ofzo.
En idd, die van ZV zullen er mss niet SCHATrijk van worden, maar héél erg ver ligt het er ook niet van af denk ik.
En ik heb Michel Vuylsteke toch al eens met een Maserati door Gent zien scheuren. Of toch iemand die er sterk op leek. :-)
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home