B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 augustus 2008

Photosynth

Photosynth is een tool van Microsoft waaraan de Microsoft Research Labs reeds geruime tijd gewerkt hebben. Sinds vorige donderdag is Photosynth beschikbaar voor het grote publiek. Net als enkele andere Belgische bloggers was ik donderdagavond door Microsoft uitgenodigd voor een demonstratie en een live chat met de ontwikkelaars van Photosynth.

Photosynth gaat in een collectie van opgeladen foto's na waar de foto's elkaar overlappen. Op basis van de gedetecteerde overlappingen laat het tool toe te navigeren tussen de foto's. De foto's worden niet samengevoegd tot één enkele foto (waarvoor ook de term stitchen gebruikt wordt). Photosynth geeft het idee van een 3D navigatie. Het leuke is dat de foto's niet vanop het dezelfde standpunt moeten genomen zijn, ze mogen bovendien verschillen in formaat, oriëntatie, helderheid of resolutie. Photosynth is volledig gratis, zowel voor het bekijken van de beschikbare synths als voor het aanmaken van synths.

Ik ben in mijn foto-archief gedoken en heb enkele testen gedaan. In 2006 heb ik het Zandsculptuurfestival te Blankenberge bezocht. Het samenvoegen van de 30 foto's met Autostitch, een stitch programma, tot een enkele foto was niet mogelijk wegens foto's niet genomen van zelfde positie, zie ook het bericht dat ik er toen over geschreven heb. Gelukkig lukte het aanmaken van een synth wel.

Photosynth Blankenberge Zandsculptuur 2006

U kan de synth bekijken op de site van Photosynth, of via de onderstaande plugin.Ook in 2006 heb ik 27 foto's genomen in De Panne met zicht op een stuk van de kustlijn. Het samenvoegen tot een stich samenvoegen was wel mogelijk, xie hieronder. Het aanmaken van de synth lukte daarentegen niet zo goed. Photosynth was niet in staat alle overlappingen correct te detecteren.

Panorama of De Panne

Photosynth Panorama De Panne

U kan de synth bekijken op de site van Photosynth, of via de onderstaande plugin.De ontwikkelaars van Photosynth hebben beslist het tool reeds vrij te geven, waarbij er bewust nog verschillende beperkingen zijn. Het opladen van foto's vereist installatie van software op PC, die op dit ogenblik enkel beschikbaar is voor Windows (wat voor mij geen beperking is). Je hebt een Windows Live ID nodig om je aan te melden op de site. Alle synths zijn publiek beschikbaar, je kan per synth wel een copyright notice opgeven. Een synth aanmaken op basis van foto'die al elders op een site (zoals Flickr) beschikbaar zijn is (nog) niet mogelijk. Het toevoegen van foto's aan een synth van een andere gebruiker is nog niet voorzien. Het toevoegen van tags en comeents op de synths van een andere gebruiker is niet mogelijk. Samenvoegen van meerdere synths is evenmin mogelijk. Een synth kan je ook niet exporteren naar een extern formaat. Wat wel reeds mogelijk is dat je een synth kan situeren op Microsoft Live Earth.

Er is zijn talrijke toepassingen te bedenken voor het gebruiken van osynths. In eerste instantie zijn er natuurlijk synths van toeristische locaties, bijvoorbeelde de twee synths hierboven. De synth van San Marco te Venetië staat niet toevallig prominent op eerste pagina van de site. In de live chat had men het ook over het verrijken van immobiliën sites zodat potentiële kopers een 3D beeld kunnen krijgen van het aangeboden vastgoed. Educatieve doeleinden werden eveneens vermeld. Een mooi voorbeeld van het ontsluiten van een museum met een synth is gemaakt door Miel Van Opstal van Microsoft. Hij heeft een mooie synth gemaakt van het stedelijk museum Wuyts-Van Campen & Baron Caroly te Lier.

Net als Pietel en LVB die ook door Microsoft uitgenodigd waren voor de demo en live chat vind ik het een zeer interessant concept. Photosynth is een alternatief voor stitching, het biedt wel veel meer mogelijkheden. De ontwikkelaars van Photosynth moeten nog een beetje werken aan de openheid, zowel qua import als export. Bovendien zijn er hier en daar nog wat bugs die best verwijderd worden. Microsoft heeft reeds aangekondigd dat Photosynth met andere Microsoft diensten zal geïntegreerd worden. Ik kijk al naar uit naar deze nog te verwachten ontwikkelingen.

Technorati : -

1 Bedenking(en) :
Blogger Paul Cobbaut had op 24 augustus, 2008 16:12, de volgende bedenking ...

"Photosynth does not support this OS."

"Photosynth does not support this OS."

Het staat een paar keer in je bericht (als je surft met iets anders dan Windows XP sp2+ of Windows Vista).

Het is inderdaad een boeiende technologie, en heel leuk speelgoed. ('k had er vorig jaar al demo's van gezien met de Notre Dame...)

Spijtig dat Microsoft weer eens iedereen verplicht om Microsoft Windows en Microsoft Live Id te gebruiken.
Of hoe ze het ene monopolie (windows OS) gebruiken om andere markten (Live Id en applicaties) te veroveren.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails