B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

18 januari 2010

Haïti op Twitter


De ramp in Haïti laat ook de Twitter gebruikers niet onberoerd. Al enkele dagen kan je Haïti in de lijst van de Twitter trending topics terugvinden, dit is de lijst van de vaakst gebruikte hashtags in Twitter boodschappen.

De Twitter gebruikers hebben het daar niet bij gelaten. Sommige Twitter gebruikers zijn ook bereid een financiële inspanning te doen voor Haïti. Er is enerzijds de officiële Haïti Lavi actie, van het Belgisch Consortium van Noodhulpsituaties. Dit consortium maakt gebruik van het rekeningnummer 12-12 en heeft ook de website 1212.be geregistreerd. Twitter user @1212 is reeds in gebruik (zonder enige activiteit evenwel), Twitter user @haitilavi kon nog wel aangemaakt worden. Er is ook al een Facebook pagina voor Haïti Lavi. De Facebook pagina heeft reeds meer dan 2200 fans, de Twitter user heeft nog maar 68 followers.


Het reclamebureau Nocus heeft Haitchie gelanceerd. Deze actie omvat zowel een website, als een oproep naar Twitter gebruikers om via een Twitter bericht bekend te maken welk bedrag ze doneren aan één van de hulporganisaties. De Twitter pagina @haitchi was niet meer vrij. Een Facebook pagina voor Haitchie heb ik niet gevonden.


Hoe staat het met de populariteit van Haïti Lavi, 1212.be en Haitchie op Twitter ? Hoeveel Twitter gebruikers hebben al Twitter brerichten geplaatst waarin deze termen voorkomen ? In verhouding met de omvang van de ramp waren er tot nu toe maar bitter weinig Twitter gebruikers die in Twitter berichten verwezen naar deze termen, althans de berichten die Twitter Search kon terugvinden. Haitchie is het vaakst vermeld (76 keer door 23 verschillende Twitter gebruikers) gevolgd door Haïti Lavi en haitilavi in één woord (39 vermeldingen door 23 Twitte gebruikers). De URL 1212.be is nog maar 19 keer vermeld door 18 Twitter gebruikers.


De heisa op Twitter rond Music For Life van december laatstleden (rond muggennetten) had veel meer impact, zie hiervoor dit bericht. In Nederland mobiliseren ze telkens massaal indien er een humanitaire ramp is. Daarvoor gebruiken ze Giro 555. Het verloop van het aantal Twitter berichten over Giro 555 is indrukwekkend, zeker als je het aantal berichten vergelijkt met de Belgische acties.


Het goede nieuws aan Haitchie is dat er al een mooie start gemaakt is. Hopelijk schieten de Twitter gebruikers alsnog in gang om ook voor Haïti hun goed hart te tonen.

Related Posts with Thumbnails