B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

03 april 2011

#rvv

Inwoners van Vlaanderen en omstreken konden vandaag en ook de voorbije dagen amper naast de hype rond de Ronde Van Vlaanderen kijken. Op televisie, radio in de kranten, op talloze websites en ook langs het parcours van de wielerwedstrijd werd je er overal mee geconfronteerd. Ook op Twitter kon je moeilijk ontsnappen aan de #rvv tweets. De hashtag #rvv verwees hierbij naar de Ronde Van Vlaanderen.

Op het ogenblik dat dit bericht geschreven wordt is #rvv nog steeds de nummer 1 van de trending topics bij Twirus, de Nederlandse Twitter trendsspotter. Je kan er ook een plaatje bij vinden van het verloop van de tweets.


Ik heb ook een blik geworpen op de #rvv tweets. Het probleem met zeer populaire hashtags is dat je via de Twitter API snel met de beperking van 1.500 tweets geconfronteerd wordt. Je kan niet meer dan 1.500 tweets teruggaan voor een opgegeven zoekterm. Sommige (te betalen) tools hebben rechtstreeks toegang tot de Twitter Firehose waardoor deze tools wel een volledig beeld kunnen tonen. Ik kan niet garanderen dat het onderstaande plaatje alle #rvv tweets omvat, maar het zal er niet ver naast zitten. De piek van de tweets viel zeer duidelijk samen met de finale.


Twitter geeft via de API ook aan in welke taal de tweets opgesteld zijn. Deze toewijzing is niet foutvrij, soms worden er kemels geschoten. Het onderstaande plaatje geeft alvast een indicatief beeld. Het merendeel van de tweets (58%) waren in het Nederlands, gevolgd door het Engels (24%) en het Frans (5%).


De Twitter API geeft ook aan met welk tool de #rvv tweets gepubliceerd werden. De meer dan 14.000 tweets van 3 april werden door 135 verschillende tools gepubliceerd. Hieronder kan je alvast de top 10 vinden. Van de mobile devices springt de iPhone er boven uit. Android komt nog onder de Blackberry. Het is natuurlijk ook mogelijk dat Twitter gebruiker op Android niet noodzakelijk van de Twitter for Android toepassing gebruik maakten.

web : 29%
TweetDeck : 23%
Twitter for iPhone : 13%
Echofon : 5%
HootSuite : 5%
Twitter for BlackBerry® : 5%
Twitter for Android : 3%
Twitter for iPad : 2%
Mobile Web : 2%
Twitter for Mac : 1%

De meer dan 14.000 tweets zijn voorbij gevlogen. De kans dat er nog iemand ooit naar teruggrijpt is vrij klein. De meeste #rvv tweets kun je overigens niet meer terugvinden via de Twitter search. Wat nogmaals aantoont dat tweets zeer vluchtig zijn.

Related Posts with Thumbnails