B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

23 september 2011

BEL20 bedrijven en Twitter

Volgens twee recent gepubliceerde onderzoeken hebben 7 tot 8% van de Belgen een Twitter account (IBBT en Insites). Volgens eigen opzoekingen ben ik al tot meer dan 100.000 Twitter accounts gekomen die aan België kunnen gekoppeld worden. Het wordt dus stilaan tijd voor bedrijven om uit te maken of ze ook op Twitter wensen aanwezig te zijn. Ik heb een klein onderzoek gedaan in welke mate de bedrijven die in de BEL20 beursindex opgenomen zijn aanwezig zijn op Twitter.

Slechts voor 10 van de 20 BEL20 bedrijven heb ik een Twitter account gevonden. Voor sommige bedrijven zijn er meerdere Twitter accounts, elk met een afzonderlijke doelstelling zoals bijvoorbeeld customer care of nieuwsberichten. Ik heb telkens nagegaan of via de zoekfunctie op de corporate website een Twitter account kon gevonden worden, wat dus voor de helft van de bedrijven niet het geval was.

De onderstaande tabel geeft de cijfertjes, het aantal berichten (tweets), het aantal Twitter accounts dat de account volgt (following) en het aantal volgers (followers). Klik op de tabel voor een grotere versie.


Ik heb de 10 Twitter accounts ook gerangschikt volgens het aantal berichten, en de combinatie volgend/volgers. Dit leidt tot het onderstaande plaatje. Linksonder zijn er de Twitter accounts die amper actief zijn, de account van Mobistar is bijvoorbeeld de enige account die afgeschermd is. De tweede groep van Twitter accounts wordt gekenmerkt door eerste interacties met klanten en/of investeerders in de aandelen. Op deze accounts worden met variërende regelmaat berichten gepubliceerd. Rechtsboven zijn er de twee telecom-bedrijven in de BEL20, Belgacom en bovenaan Telenet. Deze Twitter accounts kennen een ruim aantal volgers, ze volgen zelf een heleboel andere Twitter accounts en er worden vaak berichten gepubliceerd.


Voor de 10 Twitter accounts krijgt u telkens hieronder een plaatje.

Bekaert : @bekaert


Belgacom : @Belgacom


Colruyt : @colruytgroup


Delhaize Group : @DelhaizeGroupIR


Dexia : @Dexia


KBC Group : @kbc_group


Mobistar : @Mobistar


Telenet : @telenet


UCB : @ucb_news


Umicore : @UmicoreGroupHopelijk vinden de 10 ontbrekende BEL20 bedrijven binnenkort ook de weg naar Twitter.

4 Bedenking(en) :
Anonymous Pietel had op 23 september, 2011 08:35, de volgende bedenking ...

Mobistar heeft een press account op twitter. De @Mobistar wordt vandaag nog niet gebruikt. De Facebook pagina wel.

 
Anonymous Danny had op 27 september, 2011 09:42, de volgende bedenking ...

Belgacom gebruikt EVA om klanten te helpen (@belgacom_eva_nl en @belgacom_eva_fr)

 
Anonymous Laurens Van den Wijngaert had op 30 september, 2011 20:28, de volgende bedenking ...

Waarom zouden ze? Meerdere van die nu nog op Twitter ontbrekende beurs-toppers hebben, laat ons eerlijk zijn, geen barst aan Twitter.

 
Blogger Jan Kees Fokkens had op 24 oktober, 2011 11:31, de volgende bedenking ...

Dank voor de cijfers. Ik heb de laatste tijd wat trainingen gegeven in Vlaanderen op het gebied van internet marketing en merk dat er nog heel veel onontgonnen gebied ligt. Er is een enorme terughoudendheid om te starten. @Laurens: ik denk dat het voor elk bedrijf interessant is om te luisteren naar wat je doelgroep denkt zodat je een betere band hiermee kunt opbouwen. En dat is nog maar 1 argument.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails