B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

29 augustus 2012

Wettunnel

Onlangs reed ik 's avonds via de E19 van Antwerpen naar Brussel. Enkele kilometers voor de verkeerswisselaar van de E19 met de Grote Brusselse Ring, staat er een mobiel bord waarop de boodschap "Wettunnel afgesloten" getoond wordt. Een beetje verder staat er een oranje bord met extra info, een bord dat overigens door het groen in de berm niet zo goed leesbaar is. Vlak voor de verkeerswisselaar, waar er moet gekozen worden voor de binnenring (richting Zaventem) of de buitenring (richting Groot-Bijgaarden) staat er nog een oranje bord waarop het centrum en de Europese wijk met pijlen aangeduid worden (respectievelijk rechtdoor en naar links).

Ik heb vaak de indruk dat de verkeerssignalisatie in België voor een buitenlander die niet vertrouwd is met de lokale verkeerssituatie verwarrend moet zijn. Het voorbeeld van de afgesloten Wettunnel kan hierbij misschien als voorbeeld dienen. Welke boodschap heeft een Nederlander die langs de E19 naar het zuiden rijdt aan de signalisatie ? De Wettunnel ligt niet op het traject van iemand die op de snelwegen blijft, de boodschap is enkel relevant voor personen die het centrum van Brussel induiken. Dit blijkt helemaal niet uit de signalisatie. Indien de Nederlander van de E19 naar de binnenring rijdt (richting Zaventem), dan krijgt hij onmiddellijk een volgend oranje bord dat aanduidt dat de Europese wijk langs de A201 moet bereikt worden (langs de NATO). Dat er daar ook gewerkt wordt staat er wel niet bij, want deze werken brengen immers ook de nodige overlast met zich mee. Als de brave Nederlander op de binnenring blijft, krijgt hij voor de verkeerswisselaar te Sint-Stevens-Woluwe (met de E40 richting Leuven) op het elektronisch signalisatiebord boven de snelweg te lezen dat er werken zijn op de E40 te Kraainem. Moraal van het verhaal. Sommige werken worden wel en andere dan weer niet aangekondigd.

Als alles goed gaat zijn zowel de werken op de E40 te Kraainem als de werken aan de afgesloten Wettunnel achter de rug op 31 augustus. Dan hoeven argeloze Nederlanders die zuidwaarts rijden zich niet meer af te vragen of ze last zouden kunnen ondervinden van de afgesloten Wettunnel. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wegbeheerders toch wel eens beter mogen nadenken hoe ze werken beter zouden kunnen aankondigen, ook bekeken vanuit het standpunt van iemand die helemaal niet vertrouwd is met de lokale verkeerssituatie.

1 Bedenking(en) :
Anonymous Christophe had op 29 augustus, 2012 10:53, de volgende bedenking ...

Toen ik deze zomer van en naar het zuiden reed, viel mij de verkeersinfo op de franse wegen op. Die was pas echt relevant en up to date.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails