B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

12 maart 2009

De Blogoloog

Deze week is er een nieuwe versie van De Blogoloog gelanceerd. Deze site is een initiatief van Maarten Schenk. Dit is een hobby-projectje naast zijn job als Movable Type Coordinator Europe bij Six Apart EMEA.


In de vorige versie was er sprake van meer dan 100.000 blogs die opgevolgd werden. Met de nieuwe versie worden niet enkel blogs opgevolgd, maar ook Twitter accounts. Op de site staat vermeld dat er op dit ogenblik 18548 actieve blogs en Twitter accounts gekend zijn. Er staat op de site niet aangegeven wat het criterium voor actief is, hoe vaak moet je blogposts op je blog of berichten op je twitter account plaatsen om door De Blogoloog als actief beschouwd te worden. Bovendien is niet aangegeven of een niet-actieve blog of twitter account die plots wel actief wordt opnieuw opgepikt wordt.

Ten opzichte van de vorige versie zijn er een heleboel vernieuwingen, in eerste instantie in de interface. Bovendien zijn er verschillende extra's. Een zoekopdracht was vroeger beperkt tot de eerste 20 resultaten, nu kan je verder gaan. Er is ook een rubriek "Populair" - de populairste links vandaag, deze week, deze maand, afgelopen 3 maanden. De Blogoloog meldt in de rubriek "Video" de populairste filmpjes, opnieuw vandaag, deze week, deze maand, afgelopen 3 maanden.

Alhoewel het interessant lijkt om ook Belgische Twitter accounts te indexeren, leidt dit volgens mijn eerste indrukken tot het "vervuilen" van de resultaten. Twitter berichten zijn veel vluchtiger dan blogberichten. Bijgevolg leiden zoekopdrachten voor frequent voorkomende termen tot een massa vaak nietszeggende Twitter boodschappen die weinig blijvende waarde hebben.

De syntax voor zoekopdrachten staat nergens aangegeven. Uit ervaring blijkt dat je zoektermen tussen quotes kan plaatsvinden. Er staat niet aangegeven of je meerdere zoektermen eventueel kan combineren : AND, OR, NOT, +, -, ...

De Blogoloog is mooie aanvulling naast Technorati en Google Blogsearch, specifiek voor de Belgische blogosfeer en Twitosfeer. Het is enkel spijtig dat er nog geen mogelijkheid voorzien is om Twitter berichten uit te sluiten uit de zoekresultaten, kwestie van de vervuiling van de zoekresultaten tegen te gaan. Er is hierover goed nieuws, Maarten Schenk heeft op zijn blog aangekondigd dat er nog nieuwe functionaliteiten in De Blogoloog zullen ingebouwd worden.

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 12 maart, 2009 09:17, de volgende bedenking ...

De Blogoloog beschouwt blogs die in de laatste drie maanden (90 dagen, eigenlijk) iets gepubliceerd hebben als actief. En ja, als een blog terug actief wordt, dan zal dat na een tijdje opgepikt worden.

De 'Twitterfilter' komt er aan (ergens volgende week, hoop ik) en ik moet inderdaad eens iets schrijven over de syntax in een FAQ of zo :-)

 
Anonymous Anoniem had op 12 maart, 2009 09:22, de volgende bedenking ...

Oh, ik heb dit bericht trouwens gevonden via De Blogoloog, het indexeren loopt veel sneller dan vroeger :-) Theoretisch kan De Blogoloog nu om het uur langskomen, maar in de praktijk kan het iets langer duren afhankelijk van hoeveel blogs in de wachtrij zitten.

Veertig minuten tussen posten en de eerste reactie van mijn kant is in ieder geval niet slecht...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails