B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

19 juni 2009

The Future Summit op Twitter

Gisteren vond te Brussel de Future Summit conferentie plaats. De organisatoren van deze conferentie, Roularta en Flanders DC, hadden enkele bloggers/Twitter gebruikers gevraagd om tijdens de conferentie in de social media actief te zijn. Dit kon door berichten op de blogs, maar voornamelijk door middel van Twitter boodschappen tijdens de eigenlijke conferentie.

En de Twitter berichten bleven niet uit. Toen Nina De Man bij de intro vermeldde dat er zou getwitterd worden, verscheen er een overzicht van de reeds gepubliceerde Twitter berichten op het scherm achter haar. Bovenaan stonden de berichten "Nina De Man is lekker #tfs09" en "Nina, Nina, Nina !! #tfs09". Bij de wisselingen van sprekers later tijdens de conferentie werd het scherm met de reeds gepubliceerde Twitter boodschappen opnieuw getoond, wat duidelijk aantoonde dat de organisatoren de berichten op prijs stelden.

Door middel van Twitter Search heb ik even nagegaan hoe actief de Twitter gebruikers wel waren tijdens de conferentie.

In het totaal stuurden 55 verschillende Twitter gebruikers 714 Twitter berichten waarin de hashtag #tfs09 gebruikt werd de Twitter wereld in. 10 Twitter gebruikers zorgden voor 80% van de boodschappen, de overige 45 Twitter gebruikers bijgevolg voor de resterende 20%. Als dit geen mooi voorbeeld is van het Paretoprincipe (ook gekend als de 80-20-regel).

Dit is de top 10.
  1. @ClopinIsThere 122 berichten
  2. @superblyhuman 113 berichten
  3. @bertrijken 68 berichten
  4. @hcouvreur 67 berichten
  5. @imkedielen 63 berichten
  6. @Audience 36 berichten
  7. @nick_live 32 berichten
  8. @dominiek_be 27 berichten
  9. @BVLG 24 berichten
  10. @tombogman 20 berichten
De grafieken hieronder geven aan hoeveel Twitter gebruikers er per onderdeel berichten geplaatst hebben en hoeveel berichten dat dan wel waren. Tijdens de presentatie van Tom Savigar, de eerste keynote spreker, waren de meeste Twitter gebruikers actief en werden ook de meeste berichten gepubliceerd. De laatste spreker, Ian Pearson, kon minder Twitter gebruikers er toe aanzetten berichten te publiceren, het aantal berichten was maar de helft in vergelijking met de eerste keynote.
Ik vond de conferentie zeker geslaagd wat betreft de interactie naar de personen die in de social media actief zijn, de bloggers en de Twitter gebruikers. Het feit dat een beperkt clubje van Twitter gebruikers op korte tijd een heleboel Twitter berichten de wereld ingestuurd hebben zal niet bij iedereen in goede aarde gevallen zijn. Ongevraagd werden de followers van de Twitterende conferentiegangers immers overstelpt met de #tfs09 Twitter berichten. Van een aantal van de Twitterende conferentiegangers werden de Twitter berichten ook nog automatisch overgenomen op hun Facebook-accounts, wat daar misschien ook voor (misschien eerder beperkte) overlast zorgde.

In ieder geval kan iemand die er niet bij was tijdens de Future Summit conferentie zich een goed beeld vormen van de belangrijkste uitspraken die de verschillende sprekers tijdens een presentatie gedaan hebben. Deze personen moeten zich wel haasten, want binnen enkele weken zullen de #tfs09 berichten niet meer kunnen teruggevonden worden via Twitter Search, die heeft maar een geheugen meer van enkele weken.

4 Bedenking(en) :
Blogger Evert-Jan (Choqoa.com) had op 19 juni, 2009 09:40, de volgende bedenking ...

Ik vond het wel erg jammer dat er geen permanent zichtbaar twitter backchannel zichtbaar was, zodat ook het niet twitterend publiek dat fenomeen eens aan de lijve kon ondervinden.
Met 5 projectie zones had er wel eentje 'future summit proof' mogen zijn ipv een logo wall

 
Anonymous Anoniem had op 19 juni, 2009 09:51, de volgende bedenking ...

Hadden ze die logo wall vervangen door een twitter wall, dan had iedereen van overal ter wereld er commerciele boodschappen kunnen op plaatsen (je moet enkel de hashtag kennen) en dat hadden de betalende sponsors en de organizatoren wellicht niet leuk gevonden.

 
Anonymous jt had op 19 juni, 2009 11:25, de volgende bedenking ...

Misschien minder tweets bij Pearson omdat de mensen aandachtiger luisterenden naar de man; en niet zozeer omdat zijn speech ze niet kon aanzetten tot twitteren?

 
Anonymous Clopin had op 22 juni, 2009 07:44, de volgende bedenking ...

Hmm, ik zat blijkbaar verkeerd over Herman Konings, ik dacht dat het tweet-volume lager ging liggen.
@Anoniem: niet altijd waar. Halverwege het event zijn ze van standaard search overgestapt naar de stream van twitteraars die de @roularta account volgt. Nadeel hier is dat ook de niet van een hashtag voorziene tweets er ook op komen natuurlijk :)

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails