B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

09 oktober 2009

Twitter en zoekmachines

Kara Swisher die voor de Wall Street Journal schrijft, publiceerde gisteren een bericht op haar blog over besprekingen tussen Twitter enerzijds en Google en Microsoft anderzijds. Door het ter beschikking stellen van de streams van de real time tweets zou Twitter zicht hebben op inkomsten van miljoenen dollars.

Volgens Tweespeed - overigens een initiatief van een Belgisch bedrijf - schommelde het aantal publieke Twitter berichten (tweets) de laatste dagen tussen de 0,6 miljoen per uur tot 1,4 miljoen per uur. Het aantal berichten per dag bedraagt vermoedelijk meer dan 20 miljoen. Twitter krijgt bijgevolg een massa berichten te verwerken, die allen bijgehouden worden. Bijhouden wil echter niet zeggen dat ze nog allemaal kunnen teruggevonden worden.

Twitter Search is het resultaat van de overname van Summize door Twitter. Oorspronkelijk ging het archief van Summize/Twitter Search vrij ver terug - tot enkele maanden. Dit werd doorheen de afgelopen maanden telkens minder. Nu kan je met Twitter Search nog maar één week terug kijken. Twitter Search krijgt vaak het etiket real time search opgekleefd. Tweets verschijnen vrij snel in de zoekresultaten van Twitter Search, vaak is het slechts een kwestie van seconden. Tussen het publiceren van een blogbericht en het tijdstip van indexeren door de "klassieke" zoekmachines (Google, Bing, Yahoo) kan er soms enige tijd overgaan. In het geval Twitter Search wordt prioriteit gegeven aan real time search ten nadele van de volledigheid van de resultaten.

Google en in mindere mate Bing indexeren nu reeds Twitter gegevens. Bing beperkt zich tot de Twitter profielen, Google capteert sommige Twitter berichten. Als je gericht op zoek bent naar informatie in Twitter berichten is het op dit ogenblik niet altijd eenvoudig deze te vinden, wat bijvoorbeeld ook het geval is voor het terugzoeken van blogposts. Neem nu het geval van de tweets en de blogposts in het kader van de actie van Carrefour waarin verschillende bloggers/twitter gebruikers een fles wijn toegestuurd kregen (beschreven in dit bericht). Het terugzoeken van tweets viel nog redelijk mee, met uitzondering van tweets van afgeschermde Twitter gebruikers. Als ik nog enkele dagen zou gewacht hebben zou het mij veel moeilijker geweest zijn en vermoedelijk zelfs onmogelijk. Bovendien heb ik verschillende blogposts niet via een zoekmachine gevonden, maar wel toevallig omdat ik deze blogs via een feedreader opvolg. Maar als Google en/of Microsoft de beschikking krijgen over alle Twitter berichten moet het terugzoeken van Twitter berichten kinderspel worden. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat alles zo eenvoudig zou worden ...

Related Posts with Thumbnails