Bye bye Userland
De oudste Vlaamse (en vermoedelijk ook Belgische) blogpost is niet meer. In een bericht op LVB.net van 19 juni 2005 werd verwezen naar een bericht van het Nukleos-weblog van Wouter Van daele van 23 december 1999. Dit blog is sinds begin deze week niet meer online. De reden hiervoor is dat het blogplatform waarop dit blog draaide uit de lucht gehaald is. Radio Userland was één van de pioniers qua blogplatformen, opgestart door internet-pionier Dave Winer, toevallig sinds 1997 auteur van Scripting News, vermoedelijk een van de eerste blogs. Blijkbaar zonder enige verwittiging heef Userland de stekker uit hun website uitgetrokken, en ook van de editthispage.com site waarop Wouter's blog gehost werd.
Dit voorval toont nogmaals aan hoe afhankelijk gebruikers van blogplatformen, bloggadgets en social media sites worden van de exploitanten van deze sites. Google Mail heeft in het nabije verleden enkele aanzienlijke outages gekend. De Telenetblogs (gehost op typepad software) waren geen succes zodat Telenet er na een tijdje de stekker uit trok. Lees dit bericht er maar eens op na. De opvolger digs.be is ondertussen ook al gestopt als blogplatform.
Welke garantie hebben gebruikers van blogplatformen en social media sites dat de sites waar ze gebruik van maken in de lucht blijven ? Zouden "grote" diensten een grotere garantie op stabiliteit hebben (blogspot, typepad, wordpress, ...) ? En hoe zit het met de duurzaamheid van lokale sites zoals bijvoorbeeld seniorennet, skynetblogs, ... ? Het alternatief is alles in eigen beheer te nemen, maar dan moet je je handen wat meer uit de mouwen steken.
Wouter Van daele heeft de tiende verjaardag van zijn blog op editthispage.com niet mogen meemaken. Gelukkig heeft hij nog een backup van zijn blog en er is ook nog de wayback machine waar je nog kan zien hoe de blog er uit zag. Wouter heeft een nieuwe (Wordpress) blog gestart waar hij zal proberen berichten van zijn oorspronkelijke blog terug te plaatsen.
Niets is voor eeuwig, zelfs in de digitale wereld.
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home