B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 december 2009

Music For Life en de BTW

Toen Geert Joris van boek.be de zeer royale cheque van 150.000 euro in het glazen huis overhandigde aan de drie dj's merkte hij schamper op dat de BTW administratie er op stond dat de BTW op de verkochte boekjes van Stories for Life toch zou betaald worden, in totaal voor meer dan 10.000 euro. Het is natuurlijk goedkoop om te schieten op de BTW administratie die de regels toepast die op alle verkoopstransacties van toepassing zijn, zie dit artikel in GVA of dit editoriaal in De Morgen.

Maar als de BTW in het kader van een actie als Music For Life moet weggescholden worden, dan zijn er nog een aantal belastingen, taksen, heffingen en bijdragen die niet meer zouden moeten betaald worden. Denken we in de eerste plaats aan de bijdragen aan SABAM die de VRT moet betalen. Zou het geen mooie geste van SABAM zijn indien voor de ganse uitzendingen vanuit het glazen huis geen auteursrechten moeten betaald worden ?

De VRT zet tientallen en misschien zelfs honderden mensen in, in de eerste plaats de drie DJ's die in de schijnwerpers staan, waarbij de meeste medewerkers achter de schermen werken. Ofwel zijn dit freelancers die door middel van facturen betaald worden, ofwel zijn dit medewerkers in dienstverband. Kunnen die facturen ook vrijgesteld worden van BTW en kunnen de sociale bijdragen voor de medewerkers in dienstverband ook tijdelijk niet van toepassing zijn ?

Als een benefietfuif georganiseerd wordt, bijvoorbeeld voor Music For Life, dan is er toch ook geen sprake van kwijtschelding van BTW ?

De overheid heeft al een ruime bijdrage gedaan voor Music For Life, 1 miljoen euro door de federale overheid, 300.000 euro door de Vlaamse Overheid. Stad Gent heeft bovendien een cheque van 50.000 euro overhandigd, naast alle logistieke ondersteuning ter plaatse. Stellen dat de overheid onvoldoende doet voor Music For Life doet is zeer kort door de bocht. Indien de overheid voor deze actie vrijstelling van BTW verleent (en eventueel ook nog vrijstelling van andere belastingen, taksen, heffingen en bijdragen), moet deze geste dan ook van toepassing zijn voor nationale acties zoals Kom op tegen kanker, de Damiaanactie, de 11.11.11 actie, Levenslijn, ... En hoe zit het dan met lokale acties ?

By the way, bedrijven die een gulle bijdrage doen voor Music For Life kunnen deze fiscaal nog inbrengen. Heeft er al iemand daar de financiële impact van becijferd ?

6 Bedenking(en) :
Blogger Luc Van Braekel had op 27 december, 2009 12:43, de volgende bedenking ...

Volledig akkoord met deze gedachtengang.

Overigens was er toch een vrijstelling van BTW mogelijk. In Het Nieuwsblad zegt Geert Joris van boek.be: "De enige uitweg was via de oprichting van een feitelijke vereniging, maar dat zou uiteindelijk nog meer gekost hebben."

Voor de oprichting van een feitelijke vereniging is alleen een bezoekje aan de bank nodig, om een bankrekening te openen...

 
Anonymous yab had op 27 december, 2009 21:01, de volgende bedenking ...

Helemaal mee eens, Bruno. Heel erg dat er zo geschoten wordt op de ambtenarij die gewoon de regelgeving toepast. In wat voor een toestand zouden we belanden als ambtenaren zomaar iedereen BTW zouden beginnen kwijtschelden?

 
Anonymous Koen had op 28 december, 2009 12:27, de volgende bedenking ...

Man man man, wat ben ik blij nog eens een reactie (en comments) te zien van mensen die gewoon eens nadenken en niet meeheulen met dat populistisch gebral over "de overheid" of "de ambtenaren"... het scheelt niet veel of het was weer de schuld van het onderwijs :-)

Wat mij het meest ergert buiten het populisme van boek.be om te schieten op mensen die hun job doen en zich maar moeilijk kunnen verdedigen is het cynisme; immers, die gasten wisten OP VOORHAND dat er BTW bijkwam (boeken hebben trouwens een lager tarief). Voor zover ik weet draait de consument op voor elke prijsverhoging zo ook in de boekensector. Het was dus maar een kleintje geweest dit te neutraliseren in de eindprijs. Rekening houdende met de bedragen die rechtstreeks van de overheid kwamen is dit maar een peulschil, andere argumenten worden voldoende aangehaald in de post.

Er waren trouwens Vlaamse ambtenaren die vorige zondag in weer en wind (sneeuw) om 2 of 3 uur 's morgens vertrokken waren in Brussel om TE VOET (!!!) naar Gent te stappen en zich te laten sponsoren. Ik denk dat dit ongeveer de helft van dat BTW-bedrag opbracht.

 
Anonymous luk vandenhoeck had op 28 december, 2009 17:36, de volgende bedenking ...

volledig akkoord

 
Anonymous Luc Van Braekel had op 29 december, 2009 01:34, de volgende bedenking ...

Ik heb over hetzelfde onderwerp zonet een blogstukje gepleegd op http://lvb.net/item/8092

 
Blogger Béate Vervaecke had op 30 december, 2009 11:34, de volgende bedenking ...

Wat die fiscale aftrekbaarheid van giften betreft:

bij de eerste #mfl heb ik één van de veilingen op eBay gewonnen, en toen kreeg ik geen fiscaal attest omdat ik voor het bedrag iets in ruil kreeg.
Ik heb daar toen nog voor naar het Rode Kruis zelf gebeld.

Is dat ondertussen veranderd? Indien niet, dan kan een plaatje aanvragen in ruil voor een som geld misschien ook naast het fiscaal attest grijpen.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails