B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 maart 2009

Wikirank

Wikirank is een recent gelanceerd website waar je info kan vinden hoe vaak pagina's op Wikipedia bekeken worden. Wikirank baseert zich op gebruikslogs van de Wikipedia servers, die door de Wikimedia foundation publiek gemaakt worden.

Als ik zo'n nieuwe site ontdek vind ik het wel leuk om de site even te testen. De onderstaande grafiek geeft aan hoe vaak de Wikipedia pagina's van enkele belangrijke Belgische banken bezocht werden de afgelopen 90 dagen. Een up to date versie kan u hier bekijken.


Niettegenstaande alle recente heisa in de pers over Fortis, blijkt de Wikipedia pagina van Fortis Bank minder vaak bezocht te worden ten opzichte van de andere twee banken. Dexia Bank kwam ook regelmatig in het nieuws, maar het is KBC Bank die de afgelopen 90 dagen het vaakst in het nieuws kwam, met een uitschieter op 22 januari 2009.

En hoe zit het met de populariteit van de laatste drie eerste ministers van België ? Guy Verhofstadt is lang genoeg eerste minister geweest, dus informatie over hem wordt blijkbaar het minst vaak opgezocht. Uit de grafiek voor de laatste 90 dagen blijkt dat er de laatste dagen van 2008 sterke pieken waren voor zowel de pagina's van Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Als je het beeld voor de laatste 30 dagen bekijkt, blijkt dat de pagina van Herman Van Rompuy het vaakst bekeken wordt, de pagina's van Guy Verhofstadt en Yves Leterme zijn ongeveer even populair. Bart De Wever, die overigens niet thuishoort in het lijstje van eerste ministers, is duidelijk veel minder populair. Het effect van deelname aan de Slimste Mens werkt hier niet.
Wikirank gaat enkel na hoe vaak de pagina's van de Engelstalige versie van Wikipedia bekeken worden. Als Vlamingen info opzoeken, bijvoorbeeld via Google, zullen ze vaak naar de Nederlandstalige versie van Wikipedia geleid wordt, en Franstaligen zullen dan weer in de Franstalige versie terechtkomen. Misschien wordt in een volgende versie van Wikirank wel mogelijk om ook de taalvariant te kiezen.

Related Posts with Thumbnails