B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

03 juni 2009

Stemtest van de Tijd

De Tijd heeft mij in een email laten weten dat ze ook een stemtest uitgewerkt hebben : "Doe hier zelf de test. En ontdek welke partij het meest aanleunt bij uw centen." Voor meer info moet je doorklikken naar www.netto.be/stemtest.

Dit moet je BVLG geen twee keer zeggen. De Tijd website verscheen met een bericht en daarover een flash applicatie met de 11 vragen. Acht politieke partijen werd naar hun standpunten gevraagd over de 11 vragen. Het doel van de stemtest is na te gaan met welke partij(en) jouw antwoorden het best overeenkomen.

De test lijkt mij minder goed in elkaar te steken, zeker in vergelijking met de stemtest van VRT en De Standaard.

Voor elke stellling in de Stemtest van de Tijd moet je twee antwoorden geven, akkoord of niet akkoord en vervolgens de mate waarin je het belangrijk vindt. Deze vijf keuzemogelijkheden staan op een hoopje bij elkaar, lekker verwarrend. Beide onderdelen hadden beter duidelijker van elkaar moeten gescheiden worden.


Indien je vergeet te antwoorden word je er zeer duidelijk op attent gemaakt. Hier hadden de ontwerpers toch kunnen kiezen voor een vriendelijkere benadering.


Het resultaat van de stemtest is ontgoochelend. Geen kleurtjes, geen grafiek, louter een opsomming van de acht partijen en een percentage. De partijen zijn dan nog niet gesorteerd volgens het berekende percentage. Je moet zelf op zoek gaan naar de hoogste en laagste scores. De verklaring van het percentage is : "Het percentage naast iedere politieke partij wijst op de gelijkenis van uw antwoorden met die van de betrokken partij. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de overeenstemming tussen uw opvattingen en die van de weergegeven partij."

Voor de antwoorden die ik gegeven heb kwam ik uit met de grootste overeenstemming op Vlaams Belang (72%) gevolgd door sp.a (66%) en Groen op de derde plaats (59%). Het lijkt mij zeer verwonderlijk dat de economische standpunten van Vlaams Belang en sp.a (en in iets mindere mate groen) blijkbaar dicht bij elkaar liggen.


De stemtest van De Tijd lijkt mij maar een mager beestje in vergelijking met de "andere" stemtest. Met een beetje meer moeite had men er zeker iets veel mooiers en bruikbaarder kunnen van maken. Spijtig.

5 Bedenking(en) :
Anonymous Herman had op 03 juni, 2009 11:07, de volgende bedenking ...

Economisch gezien liggen socialisten en Vlaams belangers ontzettend dicht bij elkaar - het zijn beiden (in theorie althans) arbeiderspartijen.

Dat is dan ook de reden waarom VB eigenlijk een groot aantal socialisten onder haar kiezers telt.

Maar de pers vergeet deze gelijkenis vaak, al was het maar om de socialisten wat te sparen...

 
Blogger Maarten Schenk had op 03 juni, 2009 11:09, de volgende bedenking ...

Tja, het Vlaams Belang profileert zich toch ook als 'de partaai van de klaaine man'? Dus economisch kunnen ze best links zijn...

Ik heb de testvragen niet bekeken, maar gezien de krant zullen die wel vrij economisch getint geweest zijn zeker?

En hier Godwin ik mijzelf, maar de nazi's en de Italiaanse facisten waren qua economische opvattingen ook heel erg links (veel staatsinmenging, prijscontroles, maatregelen voor de arbeiders...)

 
Anonymous Bruno Lowagie had op 03 juni, 2009 11:31, de volgende bedenking ...

Tiens, in vergelijking met jouw screenshot, staan de partijen bij mij netjes geordend volgens percentage. Zouden ze ondertussen gesleuteld hebben aan de applicatie?

 
Anonymous LVB had op 04 juni, 2009 08:09, de volgende bedenking ...

Bij mijn resultaat staan de partijen niet geordend volgens score.

1: Vlaams Belang (47%)

2: sp.a (53%)

3: Lijst Dedecker (60%)

4: N-VA (73%)

5: Open VLD (80%)

6: SLP (33%)

7: CD&V (67%)

8: Groen! (27%)

 
Blogger Marc Tielemans had op 05 juni, 2009 13:30, de volgende bedenking ...

Dag Bruno,

Ik heb net uw artikel over Famous Belgians ontdekt van vorig jaar. Mijn naam is Marc Tielemans, ik ben de webmaster van www.famousbelgians.net. Ik wou U even laten weten dat the site is vernieuwd en er nu een stuk beter uitziet met een Top 10, betere navigatie en een boel meer informatie. Er is ook een Blog nu. Misschien de moeite om eens te gaan kijken? Marc

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails